Εκπαίδευση

21/06/2024 - 12:36

4200 μαθητές και 400 εκπαιδευτικοί στα προγράμματα του ΚΠΕ Ευεργέτουλα

Κέντρο Εκπαίδευσης για τη Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α/ΚΠΕ) Ευεργέτουλα Λέσβου

Η Λέσβος είναι ένα νησί γνωστό για το μοναδικό της φυσικό περιβάλλον, τη μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων αλλά και για την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά. Αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία του νησιού, προσπαθεί να προβάλλει εδώ και χρόνια το Κέντρο Εκπαίδευσης για τη Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α/ΚΠΕ) Ευεργέτουλα Λέσβου με τα μονοήμερα και τριήμερα εκπαιδευτικά του προγράμματα καθώς και με άλλες εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές δράσεις. Τα  προγράμματα του Κέντρου έχουν σχεδιαστεί ώστε να καλύπτουν όλο το νησί της Λέσβου, ενώ στα πεδία τους περιλαμβάνονται  περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους. όπως για παράδειγμα οι Υγρότοποι των κόλπων Καλλονής και Γέρας, το Γεωπάρκο Λέσβου, ο Καστανιώνας της Αγιάσου, Παραδοσιακοί οικισμοί, Πολιτιστικά μνημεία κ.α.

Έτσι λοιπόν και το φετινό σχολικό έτος 2023-24 υλοποιήθηκαν με επιτυχία 90 εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία συμμετείχαν συνολικά 4200 μαθητές και 400 εκπαιδευτικοί από σχολεία εντός και εκτός Λέσβου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή των σχολείων εκτός Λέσβου στα τριήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζει και υλοποιεί το Κέντρο, αποτέλεσε εκτός των άλλων και ένα κίνητρο για να επισκεφτούν το νησί μας 300 παιδιά και εκπαιδευτικοί από σχολεία κυρίως της Χίου μαζί με  τους γονείς τους, που ακολουθούν και αυτοί τις εκπαιδευτικές επισκέψεις. Τα σχολεία που συμμετείχαν στα τριήμερα προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α Ευεργέτουλα είναι: Δ.Σ Βολισσού, 6ο Δ.Σ Χίου, 2ο Δ.Σ Βροντάδου, 9ο Δ.Σ Χίου, 1ο Δ.Σ Βροντάδου, 11ο Δ.Σ Χίου, 7ο  Δ.Σ Χίου 1ο Γυμνάσιο Λυκόβρυσης. Επίσης παρακολούθησαν μέρος των προγραμμάτων του ΚΕΠΕΑ το 2ο Γυμνάσιο Μαρκόπουλου και το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων Αττικής.

Τα σχολεία εκτός Λέσβου θα ήταν πολύ περισσότερα, αλλά κάποια ακύρωσαν τελικά την επίσκεψη λόγω του αυξημένου κόστους μετακίνησης και διαμονής. Αυτό ήταν και το θέμα που συζήτησαν  οι μαθητικές ομάδες των σχολείων της Χίου, όταν συνάντησαν την Περιφερειακή Διευθύντρια Β. Αιγαίου κα Στρατάκη στα πλαίσια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στο ΚΕΠΕΑ Ευεργέτουλα. Ο μαθητικός τουρισμός, που εκ των πραγμάτων συνοδεύει την παρακολούθηση των ενημερωτικών προγραμμάτων του Κέντρου μας, είναι μια σημαντική οικονομική ανάσα για το νησί μας, για αυτό θα ήταν σημαντικό και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου να βρει τρόπο να βοηθήσει τα σχολεία της Περιφέρειας μας, που αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος μετακίνησης λόγω της νησιωτικότητας.

δ

Κλείνοντας το σύντομο αυτό απολογιστικό σημείωμα για το σχολικό έτος 2023-2024, οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου Εκπαίδευσης για τη Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α/ΚΠΕ) Ευεργέτουλα Λέσβου: Καλδέλλη Ηλέκτρα, Χατζημιχαήλ Αθανάσιος και Ψαριανός Ερωτόκριτος, θέλουν να ευχαριστήσουν: την Περιφερειακή Δ/ντρια Eκπ/σης Β. Αιγαίου κα Στρατάκη και τους συνεργάτες της, καθώς και όλα τα σχολεία, που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις για την άριστη συνεργασία τους. Επίσης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους εξωτερικούς συνεργάτες: τον Δ/ντή και το προσωπικό του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, το προσωπικό του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, τις Ελληνικές Αλυκές Α.Ε, το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Λέσβου,  το Αναγνωστήριο Αγιάσου και όλους όσους βοήθησαν να υλοποιηθούν οι εκπαιδευτικές δράσεις του Κέντρου. Πιστεύουμε δε ότι η στενότερη συνεργασία του εκπαιδευτικού προσωπικού του Κέντρου Εκπαίδευσης για τη Αειφορία Ευεργέτουλα Λέσβου με τους οργανωμένους τοπικούς φορείς και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου θα φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για το νησί μας.

φ

Μοιράσου το άρθρο!