Skip to main content
|

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό εμβολιασμό πανεπιστημιακών – φοιτητών:

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να γυρίσουμε από το Σεπτέμβριο στη δια ζώσης εκπαίδευση», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, αναφερόμενη στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευση.

 Για το λόγο αυτό, εξήγησε, συζητούνται με τους ειδικούς τα εργαλεία που θα το διασφαλίσουν. «Το πρώτο και κυριότερο είναι το εμβόλιο. Υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως το self test και τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

 Σχετικά με το «άνοιγμα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η υπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αποφασιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές, ως προϋπόθεση για την παρακολούθηση των μαθημάτων, επισημαίνοντας πως το υπουργείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ενώ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμού των εφήβων, που άνοιξε από χθες.

 Για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι περίπου το 75% των εκπαιδευτικών είναι ήδη εμβολιασμένο, «ωστόσο δεν φτάνει, χρειαζόμαστε κι άλλους εμβολιασμούς» τόνισε.

   Αναφορικά με τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είπε ότι φέτος έχουμε 9.000 περισσότερα παιδιά από πέρσι, που κρίθηκε ότι δεν πληρούν ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.

 

Εμβολιασμός: Το μήνυμα πρυτάνεων προς τους φοιτητές

 

Εμβολιαζόμαστε τώρα»! Μηνύματα προς τους φοιτητές στέλνουν πρυτάνεις των πανεπιστημίων, τη στιγμή που –λόγω και της μετάλλαξης «Δέλτα»– διακυβεύεται η διά ζώσης λειτουργία των ιδρυμάτων από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Οπως παρουσιάζει η «Καθημερινή», οι ηγεσίες των πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών έστειλαν μηνύματα στους φοιτητές τους, ενώ έχει προταθεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων να εκδώσει σχετικό μήνυμα. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» υπάρχουν εμβληματικά AEI που δεν επιθυμούν να πάρουν ανοιχτά θέση σε ένα «πολιτικό και μη ακαδημαϊκό θέμα», όπως υποστηρίζουν.

«Ζούμε με ασφάλεια και δεν θέτουμε σε κίνδυνο τους αγαπημένους μας! Γι’ αυτό εμβολιαζόμαστε τώρα!» λέει στο μήνυμά του προς τους φοιτητές του ΕΚΠΑ ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Θάνος Δημόπουλος. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «περάσαμε όλοι και όλες μαζί μια δύσκολη και μεγάλη χρονική περίοδο, με εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα. Πολλοί βιώσαμε στο στενό μας περιβάλλον τη δύσκολη “αναμέτρηση” με τον ιό. Σήμερα είναι περισσότερο από αναγκαίο να κάνουμε με ασφάλεια όλοι και όλες μαζί το επόμενο βήμα. Οι νέοι άνθρωποι όταν έρθουν σε επαφή με τον ιό μπορεί να μη νοσήσουν βαριά, ωστόσο πρέπει να προστατέψουν την οικογένειά τους και τις φίλες και τους φίλους τους». Και προσθέτει ότι «θέλουμε να ξαναβρεθούμε στο πανεπιστήμιο διά ζώσης, σε γεμάτα αμφιθέατρα, σε πρακτικές, σε ασκήσεις, σε εργαστηριακά μαθήματα και σε φοιτητικές εκδηλώσεις με ασφάλεια όμως, και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο άλλους και ιδιαιτέρως τις ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό εμβολιαζόμαστε τώρα!».

Πολιτικό είναι το μήνυμα προς τους φοιτητές του πρύτανη του Παν. Πατρών κ. Χρήστου Μπούρα, ο οποίος πρότεινε στη Σύνοδο Πρυτάνεων τη σύνταξη κοινού κειμένου. «Κατά την περίοδο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως συμβαίνει με κάθε πρωτόγνωρη κατάσταση, κάποιες έννοιες αναδύθηκαν, επαναπροσδιορίστηκαν και επιβλήθηκαν στον δημόσιο λόγο αποκτώντας κομβικό ρόλο όχι μόνον σε συλλογικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Πρώτες στην τάξη της κοινωνικής κλίμακας αλλά και της προσωπικής ηθικής αναδύθηκαν οι έννοιες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης. Ποια είναι η πρακτική που αναλογεί στους νέους ανθρώπους ιδίως αυτήν την περίοδο; Να συμβάλουν μέσω του εμβολιασμού τους στην προστασία της κοινωνίας και ιδίως των ευπαθών ομάδων από την εξάπλωση της πανδημίας» λέει ο κ. Μπούρας και συνεχίζει: «Οι μεταλλάξεις του ιού δείχνουν πως μπορεί να προσβάλει ακόμη και μικρές ηλικίες. Ο εμβολιασμός των νέων θα ενδυναμώσει σημαντικά την αλυσίδα προστασίας που χρειάζεται ο πληθυσμός για να αποκτήσει ανοσία. Οι φοιτητές είναι η κατεξοχήν ομάδα των νέων που έχει ταχθεί να υπηρετήσει την επιστήμη, την πρόοδο, τον πολιτισμό. Επομένως, δείξτε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας προς τις οικογένειές σας και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που σας χαρακτηρίζει, επιλέγοντας να αυτοπροστατευθείτε μέσω του εμβολιασμού, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του κοινωνικού συνόλου»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία