Εκπαίδευση

12/10/2018 - 05:43

Αντιδράσεις - Ανακοινώσεις για την απόφαση της ντροπής από την ΕΛΜΕ Λέσβου

Με αίσθημα ντροπής διαβάσαμε τη σύσταση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ) της ΕΛΜΕ Λέσβου να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί τον όρο "λαθρομετανάστες" κατά το διδακτικό τους έργο, με δύο λόγια  να διοχετεύουν το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στο μυαλό των αθώων μαθητών τους.   Οι κύριοι αυτοί, προκειμένου να προωθήσουν την ακραία ιδεολογία τους και να εξυπηρετήσουν τον εγχώριο πολιτικό εξτρεμισμό, δεν διστάζουν να αγνοήσουν την συμβουλή του Αρείου Πάγου να μην χρησιμοποιείται αυτός ο όρος ώστε "να αποτραπεί η χρήση μειωτικών  για την προσωπικότητα ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα  ξενοφοβίας και ρατσισμού".  Κάνοντας ακριβώς το αντίθετο, στην ουσία καλούν τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς να μην καλλιεργούν  στα παιδιά τα ιδανικά  της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης  και του σεβασμού για ανθρώπους που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους  για να αποφύγουν αυτοί και τα παιδιά τους  τη βία, το θάνατο και τη δυστυχία.
Κανένας άνθρωπος οπουδήποτε στον κόσμο δεν είναι λαθραίος.  Χαιρετίζουμε εκείνα τα  στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  που, σε αντίθεση με τους ρατσιστές της τοπικής ΔΑΚΕ, χρησιμοποιούν σταθερά τον δόκιμο όρο "παράτυποι μετανάστες" κατά την εκφορά του πολιτικού τους λόγου.

Καλούμε όλους  τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση,  να αγνοήσουν και να αποδοκιμάσουν τη "σύσταση" της τοπικής ΔΑΚΕ .  Να μην ενδώσουν στις κραυγές του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας .  Να συνεχίσουν έντιμα το διδακτικό τους έργο.  Να καλλιεργήσουν στους μαθητές τους την περηφάνια για τη "Λέσβο της Αλληλεγγύης" .
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα  για την αποτροπή της διοχέτευσης  της ξενοφοβίας και του ρατσισμού  στη δημόσια εκπαίδευση.
Τέλος καλούμε την επίσημη ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαιτήσει από την τοπική ΔΑΚΕ  να ανακαλέσει τη "σύσταση"  που προσβάλει, όχι μόνο  την προσωπικότητα των προσφύγων-μεταναστών, αλλά και το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου της Λέσβου και της χώρας.

 

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

------------------------

 

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ της  ΕΛΜΕ Λέσβου σχετικά με τον όρο «λαθρομετανάστες». Το αιτιολογικό της απόφασης αποπνέει καντάρια ρατσισμού αφού θέτει στην ίδια κατηγορία τους ανθρώπους, που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις οικονομικές και πολεμικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στις πατρίδες τους, με τα τσιγάρα και τα ρολόγια!!!
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί, έχοντας αναδειχθεί σαν το πρωτοπαλίκαρο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, συντελεί στα μέγιστα στη συνέχιση και αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη Λέσβο και της Ελλάδα.
Το υποκριτικό ενδιαφέρον που φαίνεται να δείχνει για την ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών πνίγεται κυριολεκτικά μέσα στο αίσχος της Μόριας, έργο καθαρά δικό της , που δίνει πατήματα για να καρπίσουν τέτοιες απαράδεκτες και αντιανθρώπινες θεωρίες.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Ν.Δ, του βουλευτή Αθανασίου και της ΝΟΔΕ του νησιού που με τις ακραίες θέσεις που κατά καιρούς εκφράζουν δίνουν άλλοθι σε τέτοιου αποφάσεις.
Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τους καθηγητές του νησιού να απομονώσουν τις ρατσιστικές φωνές στο σύλλογό τους και το συντομότερο δυνατόν να τους αφαιρέσουν τον τίτλο του εκπροσώπου τους, τίτλο που καθόλου δεν τιμούν.

 

Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ

 

 

------------------------

Λαθραίες είναι οι ιδέες  που προωθούν το μίσος και  το ρατσισμό
και  όχι οι άνθρωποι και τα  παιδιά
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου που με απόφασή της προτρέπει τους συναδέλφους να χρησιμοποιούν τον όρο «λαθρομετανάστης», χαρακτηρίζοντας έτσι ως λαθραίους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ακόμα και τους μαθητές τους, που δεν έχουν τα τυπικά έγγραφα και παραμένουν στη χώρα.
Η αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη λέξη υπάρχει στο λεξικό μόνο ως γελοία μπορεί να χαρακτηριστεί.
Είναι πραγματικά επικίνδυνο σε ένα νομό όπου με τις ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ διατηρείται ένα απαράδεκτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που όμοιό του δεν υπάρχει ούτε στην Αφρική όπως ανέφερε η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ, να καλλιεργούνται από «συναδέλφους» στους μαθητές ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις.
Καλούμε τους συναδέλφους με τη στάση τους να απομονώσουν τους συγκεκριμένους «συναδέλφους», να πρωτοστατήσουν με τη στάση τους ώστε στους μαθητές μας να καλλιεργούνται τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Να ανοίξουν θαρρετά τη συζήτηση στην τάξη ότι τα αίτια που δημιουργούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση είναι ο πόλεμος, η φτώχεια, η εκμετάλλευση και ότι η πραγματική λύση είναι η πάλη όλων των λαών ενάντια σε αυτά.
Καλούμε όλα τα σωματεία στον κλάδο να πάρουν αποφάσεις καταδίκης
αυτής της απαράδεκτης στάσης.
Να παλέψουμε ενάντια στις συμφωνίες κυβέρνησης-ΕΕ που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας, να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες στα διάφορα καμπ-στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως της Μόριας, να αγωνιστούμε ώστε να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες.
Δε μας ικανοποιεί το τσουβάλιασμα μέρος των παιδιών-προσφύγων στα σχολεία μόνο και μόνο για να φανεί ότι κάπου συμμετέχουν. Απαιτούμε την εξειδικευμένη στήριξη αυτών των παιδιών με τα απαραίτητα μέσα (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, μεταφραστές), την ειδική βοήθεια με βάση την ηλικία, το γνωστικό επίπεδο του καθενός, ώστε να ενταχθούν ομαλά στη σχολική διαδικασία.
Συνάδελφοι, το ελληνικό λεξιλόγιο είναι πολύ πλούσιο στο να περιγράφει με ακρίβεια πρόσωπα και καταστάσεις. Έτσι, όπως υπάρχουν οι λέξεις «φασίστας», «ρατσιστής», «μισάνθρωπος», υπάρχουν και οι λέξεις «άνθρωπος», «αλληλεγγύη», «αγώνας», «συλλογική διεκδίκηση».
Καλούμε τους συναδέλφους να μάθουν στους μαθητές μας αυτές τις λέξεις που αρμόζουν στο επάγγελμά μας και στην ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος
και του κλάδου μας στην Ελλάδα.

 

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΕΛΜΕ Λέσβου

 

 

----------

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΣΥΝ.Ε.Κ

Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,

Δεν προλάβαμε να αισθανθούμε περήφανοι; δικαιωμένοι; απλά άνθρωποι; με την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου, που στάλθηκε πρόσφατα στα σχολεία με την οποία κάνει έκκληση για εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου «να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού», και ήρθε η ΔΑΚΕ να μας επαναφέρει στον ίσιο δρόμο της ντροπής!

Ντροπή λοιπόν για την απαράδεκτη απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου που πάρθηκε από τους τέσσερις (στους επτά) εκπροσώπους της ΔΑΚΕ στο ΔΣ, ότι ο όρος «λαθρομετανάστης» όχι απλά είναι δόκιμος αλλά είναι και ο καταλληλότερος δυνατός!

Και τώρα, μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα, βγήκε ο γνωστός εκπρόσωπος κ. Βαρελτζής να μας πείσει ότι δήθεν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας της ορθής χρήσης της Ελληνικής γλώσσας!!! Λες και δεν καταλαβαίνουν και οι πέτρες την προφανή πρόθεση και την ακροδεξιά ρατσιστική λογική, πίσω από τέτοιες ενέργειες! Ας μας εξηγήσει λοιπόν η ΔΑΚΕ γιατί χρησιμοποίησε το σωματείο, το οποίο ελέγχει απόλυτα αυτή την χρονική στιγμή, για να παρουσιάσει τις απόψεις της για τον όρο αυτό; Γιατί έντυσε τον λύκο με προβιά προβάτου; Ποιον θέλει να ξεγελάσει; Σε πoια θολά ακροδεξιά και ρατσιστικά νερά θέλει να εμπλέξει το σωματείο των εκπαιδευτικών που είναι κατοχυρωμένο στην συνείδηση του Ελληνικού λαού ως ένα ιστορικά προοδευτικό και αγωνιστικό σωματείο; Γιατί ξέπλυνε τον γνωστό, υπόδικο (εκκρεμούν δύο δίκες σε βάρος του για σοβαρά αδικήματα), εθνικοσοσιαλιστή, κατά δικό του αυτοπροσδιορισμό κ. Μακρυπούλια, λέγοντας ψέματα ότι αθωώθηκε σε όλες τις σε βάρος του διώξεις; Ασπάζονται τα μέλη και οι φίλοι της ΔΑΚΕ, τις απόψεις του κυρίου αυτού, περί φυλετικής καθαρότητας με τις οποίες βρίθουν τα γραπτά του;

Συνάδελφοι είναι φανερό ότι δεν μας αξίζει να ταυτιζόμαστε ως κλάδος με τέτοιες απόψεις, διότι ο προορισμός μας είναι να προάγουμε την Παιδεία και όχι το μίσος, το ρατσισμό και την υποκρισία. «Λαθραίες» είναι μόνο οι ιδέες που προωθούν το μίσος και το διχασμό και διαχωρίζουν τους ανθρώπους με κριτήριο την φυλετική, εθνική ή θρησκευτική τους καταγωγή. Οφείλουμε ως εκπαιδευτικοί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτή την απόφαση και να απομονώσουμε όσους εκφράζουν και αναπαράγουν αυτές τις απόψεις και οι οποίοι δεν θάπρεπε να έχουν θέση στο σωματείο. Η ΕΛΜΕ Λέσβου ήταν και πρέπει να παραμείνει ένα δημοκρατικό και προοδευτικό σωματείο στην υπηρεσία των εκπαιδευτικών και της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

 

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΣΥΝ.Ε.Κ

 

Μοιράσου το άρθρο!