Αυξάνεται ο αριθμός των καταλήψεων στα σχολεία της Μυτιλήνης
Συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα και μάλιστα επεκτείνονται και σε άλλα σχολεία οι καταλήψεις από μαθητές. Οι καταλήψεις είχαν ξεκινήσει στο νησί μας από τρία Λύκεια μονάχα την προηγούμενη βδομάδα. Στην πορεία στις κινητοποιήσεις εντάχθηκαν σταδιακά και άλλα. Έτσι, χθες ο αριθμός των σχολείων στα οποία δεν γινόντουσαν μαθήματα ανερχόταν σε δώδεκα.
Συγκεκριμένα, λουκέτα έχουν βάλει οι μαθητές στο Τρίτο και Τέταρτο Γυμνάσιο, στο Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο, Πέμπτο και Πειραματικό Λύκειο, στο Πρώτο και Δεύτερο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, στο ΕΠΑΛ Γέρας, και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια σχολεία, καθώς είχαν ξεκινήσει τις καταλήψεις από την προηγούμενη βδομάδα, μιας και το Υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι σε χάσιμο μαθημάτων πάνω από τρεις μέρες θα υπάρχει επέκταση της σχολικής χρονιάς για κάλυψη των χαμένων ωρών, δεν θα συνεχίσουν τις καταλήψεις και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία. Προφανώς, αυτό θα γίνει όχι μόνο για να μην αναγκαστούν οι μαθητές μέσα στο κατακαλόκαιρο να κάνουν μάθημα, αλλά και γιατί, ειδικά για τα παιδιά που φοιτούν στο Λύκειο, το να χάνουν διδακτικές ώρες θα γυρίσει μπούμερανγκ στις τελικές εξετάσεις. Έτσι, αύριο κάποια από τα σχολεία θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας κατά τις έντεκα το πρωί, ώστε με αυτή να λήξουν τον αγώνα τους και να επιστρέψουν από Δευτέρα στα θρανία.
Για το θέμα μίλησε στην εφημερίδα μας η πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Μαρία Περδικούρη: «Πρέπει να συζητάμε με τα παιδιά και να τα ακούμε. Είχαμε πριν λίγες μέρες μία συζήτηση μαζί τους και διαπιστώσαμε την έντονη ανησυχία τους. Έχουν πολύ άγχος για τα φροντιστήρια και με την ύλη. Ανησυχούν κυρίως για το ότι το νέο σύστημα θα μεγαλώσει την ανάγκη για φροντιστήρια. Πολλά παιδιά μάλιστα αισθάνονται άσχημα γιατί γνωρίζουν την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γονείς τους. Δεν μπορούμε να πούμε στα παιδιά αν θα κάνουν καταλήψεις ή όχι αυτό θα το αποφασίσουν μόνα τους. Αυτό που τους λέμε είναι να φροντίσουν να ενημερωθούν όλοι οι μαθητές αλλά και οι γονείς για τις αλλαγές που έρχονται με το νέο σύστημα. Αν - γνωρίζοντας καλά και σε βάθος τις αλλαγές - διαφωνούν με αυτές, και επιθυμούν να αντιδράσουν δεν μπορούμε εμείς να τους το απαγορεύσουμε. Απλά επιμένουμε στην ενημέρωση».
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ χθες το απόγευμα επρόκειτο να συνεδρίαζε για να εκτιμήσει την μέχρι τώρα κατάσταση και να βάλει κάποιες προτεραιότητες στο πώς θα κινηθεί σε μια πληθώρα θεμάτων όπως στο θέμα των υπεράριθμων, τις υποχρεωτικές αποσπάσεις και πιθανόν για να ορίσουν νέα Γενική Συνέλευση των εκπαιδευτικών.
Να σημειωθεί πως ένα από τα θέματα που προβληματίζει πολύ την ΕΛΜΕ είναι ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα καθηγητές που δεν ξέρουν πού θα πάνε, αν θα τοποθετηθούν σε κάποια σχολεία και αν θα τους δοθούν κάποιες ώρες. Τέλος, προβληματισμός υπάρχει τι θα γίνει και με κάποιους συναδέλφους που πάσχουν από κάποιο νόσημα, και ως εκ τούτου αδυνατούν να διδάξουν. Σύμφωνα με πληροφορίες αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι αυτοί οι άνθρωποι να μην απολυθούν, όπως φημολογείται, αλλά στην χειρότερη περίπτωση, εάν δεν είναι δυνατή η τοποθέτησή τους σε κάποιο γραφείο, τουλάχιστον να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα με κάποια μικρότερη σύνταξη.
πηγή εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ Μυτιλήνης Γιώργος Κούκκος
Σήμερα το πρωί οι μαθητές της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης και καθιστική διαμαρτυρία στην προκυμαία.