Εκπαίδευση

17/06/2014 - 21:33

Δεν θα υποβαθμίσουν τα σχολεία μας , δεν θα υποβαθμίσουν τη ζωή μας

yle="text-align: justify;">Απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή. Ηλικίες από 6 έως 70+.  Ήταν ένα μαζικό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο κόντρα στην υποβάθμιση των σχολείων της Λέσβου.
Εκατοντάδες γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς και συμμετείχαν στον συλλαλητήριο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου «Μ. Κουντουράς» και σύλλογοι γονέων ενάντια στους υποβιβασμούς και τις συγχωνεύσεις σχολείων.
 Η πορεία κινήθηκε στην οδό Ερμού και στην Προκυμαία Μυτιλήνης στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι η Λέσβος δεν θα ανεχτεί την υποβάθμιση των σχολείων… την υποβάθμιση της ζωής των παιδιών μας.

 Υποβιβάζονται τα παρακάτω δημοτικά σχολεία στο νησί της Λέσβου:

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΤΙΣΣΑΣ
 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΦΙΩΝ
 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΚΗΠΟΥ
 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ
 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΑΣ
 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ
 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΥΨΗΣ
 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑΣ
 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΠΠΕΙΟΥ

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ουσιαστικά σημαίνει κατάργηση του ολοήμερου σχολείου σε χωριά του νησιού μας, κατάργηση μαθημάτων στα σχολεία, μείωση ωρών διδασκαλίας, μείωση εκπαιδευτικών και ουσιαστική υποβάθμιση της εκπαίδευσης.

 

Η Δημοτική κίνηση "ο Άλλος Δρόμος" σε σημερινή ανακοίνωση τονίζει:
Η απόφαση αυτή των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών έλαβε υπόψη μόνο τα αριθμητικά δεδομένα των σχολείων. Σαν «καλός» λογιστής διαίρεσε τον συνολικό αριθμό των ωρών διδασκαλίας με τον αριθμό των υποχρεωτικών ωρών των εκπαιδευτικών και κατάργησε αυτές τις θέσεις. Η αριθμητική και τα προβλήματα είναι για να διδάσκονται οι μαθητές κι όχι για να εφαρμόζεται η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
Με τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και απολύσεις εκπαιδευτικών υποβαθμίζεται η παροχή εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Και επιβαρύνονται οι οικογένειες των μαθητών, ειδικά οι ασθενέστερες οικονομικά.
Η εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να αντιμετωπίζεται με παιδαγωγικές και κοινωνικές παραμέτρους κι όχι λογιστικά. Η εκπαίδευση, οι μαθητές και τα σχολεία δεν είναι σκέτοι άψυχοι αριθμοί, αλλά η διαδικασία και ο χώρος απ’ όπου δημιουργείται το μέλλον κάθε χώρας.     

 

Ο Βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής στην επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας  αναφέρει:
Ως Βουλευτής με μακρόχρονη θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ως μόνιμοι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών μας, έχουμε κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι η λειτουργία των σχολείων ως ολοήμερα στις δυσπρόσιτες, ορεινές, αγροτικές περιοχές των νησιών συνιστά ανάγκη και συγχρόνως βασική προϋπόθεση για να μείνουν τα χωριά αυτά ζωντανά και να μην ερημώσουν. Με κατανόηση συνεπώς, προς τον εξίσου αναγκαίο εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, αλλά και την πρόθεση του Υπουργείου να αντιστοιχίσει την οργανικότητα των σχολικών μονάδων με το μαθητικό δυναμικό τους, πρέπει συγχρόνως να γίνει σεβαστή η ρήτρα της νησιωτικότητας, καθώς και η αναγκαιότητα, αλλά και σπουδαιότητα της λειτουργίας σχολικών μονάδων σε όλα τα χωριά και τους απομακρυσμένους οικισμούς τους, προκειμένου όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και πρόσβαση στην εκπαίδευση.

 

Μοιράσου το άρθρο!