Εκπαίδευση

05/07/2020 - 16:46

Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου

Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου από 6/7 έως 12/7, θα πραγματοποιηθεί μια “Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας” ύστερα από πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του σχολείου και σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με δράσεις που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την κινηματογραφική παιδεία, απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού σχολείου και εκπαιδευτικούς σχολείων της περιοχής του Πλωμαρίου, και όλη την οικογένεια.

Το εκπ. πρόγραμμα “Όλοι στο κάδρο” του Νεανικού Πλάνου, υλοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ, και στο Πλωμάρι με την οικονομική υποστήριξη του Συνδέσμου Πολιτισμού, Αθλητισμού & Τουρισμού Νήσου Λέσβου στου οποίου το  Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2020 περιλαμβάνεται η εκδήλωση, της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπ/σης Λέσβου και την ευγενική χορηγία του oυzovillas.

Οι δράσεις κινηματογραφικής παιδείας περιλαμβάνουν:

• Δύο πενθήμερα κινηματογραφικά εργαστήρια δημιουργίας μικρού μήκους ταινιών, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας από μαθητές του 3ου Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών κινηματογραφιστών.

• Πέντε προβολές και αναλύσεις βραβευμένων ταινιών με εξειδικευμένους συνεργάτες, από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, σε μαθητές Δημοτικού σχολείου (κυρίως) και εκπαιδευτικούς σχολείων της περιοχής του Πλωμαρίου καθώς και όλη την οικογένεια. Οι ταινίες θα παρουσιαστούν σε οργανωμένες θερινές προβολές και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας στον προαύλιο χώρο του 3ου Δημοτικού σχολείου Πλωμαρίου στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΤΡΙΤΗ 7/7 : Το Αγόρι και ο Κόσμος
ΤΕΤΑΡΤΗ 8/7 : Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο
ΠΕΜΠΤΗ 9/7 : Λόλα: Ένα μπιζέλι για σπίτι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/7: Διαβατάρικα πουλιά
ΣΑΒΒΑΤΟ 11/7 : O μυρμηγκοήρωας

Σύντομη περιγραφή ταινιών:

1. Το Αγόρι και ο Κόσμος του Alê Abreu, Animation 81΄, Βραζιλία, 2013.
Η ιστορία ενός Αγοριού, που φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης. Στο ταξίδι αυτό, το Αγόρι παρατηρεί το αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Βραζιλίας, που θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η ταινία, συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική.

2. Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο / Rocca changes the world, της Katja Benrath, μυθοπλασία, Γερμανία, 101′, 2019.
Θαρραλέα, αστεία και μοναδική: αυτή είναι η Rocca. Είναι έντεκα χρόνων και ζει μία, μάλλον, ιδιαίτερη ζωή. Όσο ο μπαμπάς της την κοιτάζει από ψηλά–αφού είναι αστροναύτης σε αποστολή στο διάστημα-, η Rocca ζει μόνη με το σκιουράκι της και πηγαίνει σε κανονικό σχολείο για πρώτη φορά στη ζωή της. Ο ανέμελος και αντισυμβατικός τρόπος ζωής της την κάνει να ξεχωρίζει αμέσως ανάμεσα στους συμμαθητές της. Με γενναιότητα αντιμετωπίζει τους νταήδες της τάξης, γιατί πρώτα και πάνω απ’ όλα η Rocca υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό, άλλωστε, γίνεται φίλη με τον άστεγο Caspar και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Ταυτόχρονα, παλεύει με όλες της τις δυνάμεις για να κερδίσει την καρδιά της γιαγιάς της.

3. Λόλα: Ένα μπιζέλι για σπίτι, του Thomas Heinemann, 90΄, Γερμανία, 2014.
Η Λόλα μένει σε ένα πλωτό σπίτι, που λέγεται «Μπιζέλι», μαζί με τη μητέρας της. Από τότε που εξαφανίστηκε ο πατέρας της, νιώθει ξένη στο σχολείο της. Ξαφνικά, δυο γεγονότα τη βγάζουν απότομα από τον μοναχικό κόσμο της. Πρώτον, η μητέρα της αποκτά καινούργιο σύντροφο, που λέγεται Κουρτ, και η Λόλα κάνει τα αδύνατα δυνατά να τους χωρίσει. Δεύτερον, έρχεται στην τάξη της ο Ρέμπιν, ένας μυστηριώδης καινούργιος μαθητής. Η αρρώστια της μητέρας του Ρέμπιν και η ανάγκη για βοήθεια από τον Κουρτ, θα διαμορφώσουν τη νέα σχέση της Λόλα με το κοινωνικό της περιβάλλον.

4. Διαβατάρικα πουλιά, του Olivier Ringer, 84΄, Βέλγιο-Γαλλία, 2016.
Μια φορά γίνεσαι δέκα χρονών. Ο πατέρας της Κάθυ της δίνει για τα γενέθλιά της ένα ασυνήθιστο δώρο: ένα αυγό πάπιας. Ο πατέρας της την προειδοποιεί: τον πρώτο άνθρωπο που θα δει το παπάκι όταν γεννηθεί, θα νομίζει πως είναι η μαμά του. Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, αυτό το πρόσωπο είναι η Μαργκό. Ενώ η Κάθυ είναι έτοιμη να αφήσει την Μαργκό να παίξει το ρόλο της μητέρας πάπιας, οι γονείς της δεύτερης έχουν διαφορετική άποψη: συγκλονισμένοι από την κατάσταση της κόρης τους (πάσχει από σοβαρή σωματική αναπηρία και είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι), δεν πιστεύουν ότι είναι ικανή να αναλάβει τη φροντίδα του. Απελπισμένη για να ζήσει επιτέλους μια φυσιολογική ζωή, η Mαργκό το σκάει με την Κάθυ έτσι ώστε να μπορέσει να φροντίσει το παπάκι της μακριά από τους μεγάλους οι οποίοι προσπαθούν να την σταματήσουν από το να κάνει.

5. O μυρμηγκοήρωας, του Ask Hasselbalch, 77΄, Δανία, 2013.
Ο Pelle είναι ένα συνηθισμένο δωδεκάχρονο αγόρι. Η Amanda, το κορίτσι που είναι ερωτευμένος από το νηπιαγωγείο, σχεδόν αγνοεί την ύπαρξή του. Μια μέρα, καθώς οι συμμαθητές του τονκυνηγάνε, ο Pelle κρύβεται στον κήπο ενός γείτονα. Εκεί τον δαγκώνει ένα μυρμήγκι. Μόλις ο Pelle ξυπνήσει το επόμενο πρωί, καταλαβαίνει ότι έχει αποκτήσει τις δυνάμεις ενός μυρμηγκιού. Είναι πια πολύ δυνατός, έχει αυξημένη αίσθηση όσφρησης και μπορεί να σκαρφαλώνει σε τοίχους. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Pelle είναι να τραβήξει την προσοχή πάνω του. Πολύ σύντομα όμως, ο φίλος του καταλαβαίνει τις δυνάμεις του και προσπαθεί να τον πείσει να γίνει ήρωας πολεμώντας το έγκλημα. Ο Pelle θέλοντας να εντυπωσιάσει την Amanda, δέχεται την πρόταση του φίλου του, παρόλο που δεν τον ενδιαφέρει. Γρήγορα όμως θα ανακαλύψει ότι δεν είναι ο μόνος στην πόλη με υπερδυνάμεις. Ο «Ψύλλος» εμφανίζεται και απαγάγει την Amanda. Οι δυο φίλοι είναι αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους. Μπορεί ο μικρός ήρωας να αντιμετωπίσει τον κακό «Ψύλλο»;

Η εβδομάδα κινηματογραφικής παιδείας αφιερώνεται στη μνήμη του φίλου και συναδέλφου μας Δημήτρη Μαλαμά, που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας την Παρασκευή 3/7/2020.

plomarinews.gr

Μοιράσου το άρθρο!