Εκπαίδευση

20/02/2024 - 14:16

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Προϊστορικό οικισμό Θερμής , στη βιοτεχνία Olive wood house και στο Μουσικό Γυμνάσιο

Από το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους

 

    Την προηγούμενη Πέμπτη το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη αρχικά στον προϊστορικό οικισμό της Θερμής, με όλο το μαθητικό δυναμικό του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς του.

Στη συνέχεια, η Στ’ τάξη επισκέφθηκε το Μουσικό Γυμνάσιο στην Παναγιούδα ,στα πλαίσια του προγράμματος ομαλής ένταξης στο Γυμνάσιο., ενώ οι υπόλοιποι μαθητές γνώρισαν την τέχνη της ξυλογλυπτικής  στο εργαστήριο της οικογένειας Προδρόμου, στα Πάμφιλα.

     Πρώτη στάση της εκπαιδευτικής επίσκεψής μας ο προϊστορικός οικισμός της Θερμής, που  χωροθετείται στην ανατολική ακτή του νησιού της Λέσβου, σε απόσταση 10 χλμ. περίπου βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης.

Οι  μαθητές  μας εντυπωσιασμένοι περιηγήθηκαν στα  καλντερίμια και τα κτήρια  αυτού  του σπουδαίου  πρώιμου  αστικού  οικισμού. Κατατοπιστικότατες  ήταν τόσο οι  μακέτες όσο και  το  επεξηγηματικό  βίντεο  που  φιλοξενούνται στο μικρό  μουσείο  του  αρχαιολογικού  χώρου. Η  ευγένεια  και  διαθεσιμότητα  του  αρχαιοφύλακα  κ.Κατσούρη, έκανε  την  παραμονή μας  ακόμα  πιο  ευχάριστη.H δε ξενάγηση της εκπαιδευτικού του σχολείου μας Μαριάντας Παπαδάκη ήταν καταπληκτική και πλήρως κατατοπιστική!

Ο προϊστορικός οικισμός της Θερμής, με  την αμέριστη βοήθεια  των  ντόπιων, είχε εντοπιστεί και ανασκαφεί από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, εκπροσωπούμενη από την αρχαιολόγο Winifred Lamb, κατά τα έτη 1929-1933. Η έρευνα αποκάλυψε μία σημαντική πόλη της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3200-2400 π.Χ.) με πέντε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις (Θερμή Ι-V), καθώς και οικιστικά κατάλοιπα της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού (2000-1300 π.Χ.). Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών, ο χώρος επιχωματώθηκε για την προστασία των καταλοίπων και παρέμεινε ουσιαστικά απροσπέλαστος στους ειδικούς επιστήμονες και άγνωστος στους απλούς επισκέπτες για πολλές δεκαετίες, έως  και  το  2005!

     Ακολούθησε γνωριμία της επεξεργασίας του ξύλου ελιάς στο εργαστήρι της κ. Προδρόμου,«Olive Wood House», που λειτουργεί από το 1989 και είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που εξελίσσεται συνεχώς. Βρίσκεται 6χλμ.  από τη Μυτιλήνη στο χωριό Πάμφιλα. Όλα τα αντικείμενα της έκθεσής τους είναι χειροποίητα από ξύλο ελιάς των λεσβιακών ελαιώνων. Το ξύλο ελιάς, λόγω του ότι είναι σκληρό και ανθεκτικό, στα έμπειρα χέρια των ξυλοτεχνουργών της οικογένειας Προδρόμου, μεταμορφώνονται σε  κομψοτεχνήματα, διακοσμητικά ή  λειτουργικά. Μια  τέχνη χειροποίητη, που την υπηρετούν με γνώση και  μεράκι περίσσιο, εδώ και 40 χρόνια!

      Οι μαθητές της  ΣΤ΄ τάξης μετά τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής, επισκέφτηκαν το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, που για τριάντα χρόνια προσφέρει στην παιδεία του τόπου μας. Ο διευθυντής κ. Ανδρεαδέλλης και όλο το  φιλόξενο, διδακτικό προσωπικό του σχολείου άνοιξε τις αίθουσες διδασκαλίας του και μας παρουσίασε μέρος της υπέροχης δουλειάς που πραγματοποιείται με τους μαθητές στα μουσικά σύνολα. Στις αίθουσες διδασκαλίας  συναντήσαμε παλιούς μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, που τώρα πλέον φοιτούν στο Μουσικό, οι οποίοι αγκάλιασαν τους φίλους τους που ήρθαν να τους επισκεφτούν και τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου τους.

      Οι μαθητές του Μουσικού εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας διδάσκονται επιπλέον μαθήματα μουσικής και αισθητικής παιδείας , στα οποία   περιλαμβάνεται και η  ατομική διδασκαλία μουσικού οργάνου. Οι μαθητές συμμετέχουν σε μουσικά σύνολα, μια ξεχωριστή και έντονη μουσική δραστηριότητα, που διευρύνει το γνωστικό τους επίπεδο και ενισχύει τις ατομικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. Συμβάλλει επίσης καθοριστικά  στην καλλιέργεια της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

    Η εμπειρία  ήταν ιδιαίτερη και οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν γνωρίζοντας πώς λειτουργεί ένα Μουσικό σχολείο. Ευχόμαστε η επίσκεψή μας να αποτελέσει αφορμή ώστε κάποιος από αυτούς  ν ‘ ακολουθήσει τον δρόμο του Μουσικού…

     Ακόμη, ευελπιστούμε  αυτό το σχολείο με την πλούσια δράση και την προσφορά του να μπορέσει να στεγαστεί σύντομα σε έναν  δικό του χώρο , γιατί  πραγματικά το αξίζει!

 

 

Μοιράσου το άρθρο!