Εκπαίδευση

09/02/2021 - 11:38

"Εμφανίστηκαν οι εξαφανισμένοι καθηγητές της ΔΑΚΕ για να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά..."

    Καμία έκπληξη  δεν πρέπει να  προκαλεί το τελευταίο  δελτίο τύπου της ΔΑΚΕ καθηγητών.

     Οι μόνιμα εξαφανισμένοι, οι αιωνίως απόντες, σχεδόν εδώ και δύο χρόνια από τις συνεδριάσεις του σωματείου, εμφανίζονται ξαφνικά  «όλως τυχαίως» και μάλιστα ‘’αγωνιώντας’’ για τη λειτουργία  και τη νομιμότητα των αποφάσεών του!!!

   Είναι ξεκάθαρο ότι η ανησυχία τους αυτή για τη νομιμότητα των αποφάσεων της ΕΛΜΕ, συνέπεσε παράλληλα με τα γεγονότα ρατσιστικού παροξυσμού στο Γυμνάσιο Ιππείου, ξοφλώντας για άλλη μια φορά ακροδεξιά - χουντικά χρωστούμενα από την εποχή της «λαθροαυτοδυναμίας».

Στο πίσω μέρος του μυαλού τους την τελευταία απόφαση της ΕΛΜΕ έχουν, όταν με θράσος κουνούν το δάκτυλο, επικαλούμενοι ξετσίπωτα και την εκφρασμένη θέληση των συναδέλφων που φρόντισαν να την περιτυλίξουν με κορδέλες νομιμοφροσύνης. Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός στις πιο γκρίζες - μαύρες του αποχρώσεις που ξεπερνά τα όρια της «πολιτικής αλητείας».

Επωαζόμενοι μέσα σε κουκούλια προστασίας των Δημοτικών Αρχών του νησιού μας και σε καίριες θέσεις της Διοίκησης της Εκπ/σης,  ρίχνουν κι από εκεί τα βέλη  τους.

Επιχειρούν να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά!

Συνάδελφοι – ισσες:

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ έχει πάγια θέση στη διοίκηση των σωματείων να εκφράζεται η θέληση  όλων των εργαζομένων μέσα από μια αντιπροσωπευτική και αναλογική κατανομή (όπως προέκυψαν από τις εκλογές) των θέσεων του προεδρείου  μεταξύ όλων των παρατάξεων  του Δ.Σ. Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αντίθεση μας σε κάθε λογής  ρατσιστικές και φασιστικές λογικές και πρακτικές.

Στη λογική μας δεν χωρούν θεωρίες  για «δεξιά» και «αριστερά» προεδρεία, παλεύοντας για τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού και λαϊκού κινήματος δεν δρούμε συγκυριακά και κατά περίπτωση.   Πραγματικά  ο εκφρασμένος συσχετισμός δυνάμεων  είναι αρνητικός, είναι ευθύνη και δυνατότητα όμως των εργαζομένων να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους να αλλάξουν την κατάσταση στην κατεύθυνση που απαιτούν οι πραγματικά σύγχρονες ανάγκες της ζωής.

Η άποψη πως επειδή δεν έγινε συγκρότηση, δεν υπάρχει σωματείο, δεν μπορεί να συνεδριάζει, να παίρνει  αποφάσεις,  εντάσσεται  στις επιδιώξεις της εργοδοσίας και του κεφαλαίου αλλά και όλων των αστικών κομμάτων κυβερνητικών και μη, να τρομοκρατήσουν, να υποτάξουν  τους εργαζόμενους, να εξοβελίσουν και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στέλνοντας στα τάρταρα το βιοτικό επίπεδο, τις ανάγκες , την υγεία και την παιδεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. 

   Τα σωματεία είναι κατάκτηση των εργαζομένων, ύστερα από πολύχρονους αγώνες, αγώνες που τις περισσότερες φορές συνοδεύτηκαν με διώξεις και με αίμα των εργαζομένων. Τα σωματεία ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες παρανομίας   δεν ανέστειλαν την λειτουργία τους, έπαιρναν αποφάσεις και οργάνωναν τη δράση τους.

Συνάδελφοι  κα συναδέλφισσες ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός με προεξάρχουσα τη ΔΑΚΕ και όχι μόνο στρώνει το χαλί σε  Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας που 10 μήνες τώρα αξιοποιούν την πανδημία και ψηφίζουν το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο πατώντας την αντεργατική και αντιεκπαιδευτική προίκα που παρέλαβαν από την προηγούμενη κυβέρνηση   ΣΥΡΙΖΑ.. Τσακίζουν όλο και πιο πολύ τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, κάνουν λάστιχο τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.  

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) με ΦΕΚ 140/20-1-2021 και τίτλο: «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο». Επιδίωξή τους είναι εντός του Φεβρουαρίου να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης στην εκπαίδευση

Η προσπάθεια εφαρμογής της συγκεκριμένης Υ.Α. είναι το πρώτο βήμα με άμεσο στόχο την εφαρμογή της «ατομικής αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας έχουν δημόσια δηλώσει ότι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα φέρουν στη Βουλή σχετικό νόμο.

Ο κλάδος έχει πλούσια πείρα!

Ο αγώνας για την αποτροπή του Π.Δ. 152 και του ν. 4024/2001 αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη. Δείχνουν ότι έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε τη θέλησή μας ακόμα και απέναντι σε ψηφισμένους νόμους. Όπως αφήσαμε στα χαρτιά τις ρυθμίσεις για τις κάμερες στην τάξη, όπως ακυρώσαμε τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με τις εκλογές – παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με το εμφατικό 95% αποχή, έτσι και τώρα μπορούμε να εμποδίσουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. 

Σε αυτή τη βάση: Δηλώνουμε  την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς για αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και για ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Αποφασίζουμε απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών και αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων που προβλέπονται από τον νόμο 4692/2020 (ΦΕΚ 12 Ιουνίου 2020) που αφορούν την αξιολόγηση και συγκεκριμένα τα άρθρα 33, 34, 35, 36, καθώς και από την Υ.Α. 6603/ΓΔ4 (ΦΕΚ 140 20 Ιανουαρίου 2021).

Συμμετέχουμε στην απεργία – αποχή που έχουν αποφασίσει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

ΠΑΜΕ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

---------

 

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Λέσβου

Επειδή τώρα τελευταία βγαίνουν στα τοπικά ΜΜΕ πολλές «αποφάσεις» της ΕΛΜΕ Λέσβου είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στις απαραίτητες διευκρινήσεις προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι: ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

Συγκεκριμένα μετά τις εκλογές που έγιναν τον Μάιο του 2019 το Διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε δεν κατάφερε να συγκροτηθεί σε σώμα. Συνεπώς σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία δεν έχει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις.

Ο πρώτος σε ψήφους, ονομάζεται προεδρεύων και έχει μόνο μία συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Να συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη συγκρότηση σε σώμα. Το υπάρχων ΔΣ αν δεν συγκροτηθεί δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΛ αφού η Εθνική Τράπεζα στην οποία βρίσκεται ο λογαριασμός του σωματείου ζητά πρακτικό συγκρότησης σε σώμα.

Με την υπάρχουσα σύνθεση η ΔΑΚΕ έχει τρεις και ζητάει αναλογικό προεδρείο με την ίδια να παίρνει τη θέση του προέδρου. Το ΠΑΜΕ συμφωνεί, αρκεί να συμμετέχει και η τρίτη δύναμη, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που όμως αρνείται να συνυπάρξει με τη ΔΑΚΕ.

Παρ’ όλο που οι Αριστερές παρατάξεις έχουν 4 από τις 7 έδρες, δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην προχωράει η συγκρότηση.

Συνεπώς καμιά από τις αποφάσεις που παρουσιάζονται δεν έχει νομική ισχύ και κανείς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκπροσωπεί την ΕΛΜΕ Λέσβου

 

Για τη ΔΑΚΕ καθηγητών ΛΕΣΒΟΥ

Ο Πρόεδρος

Βαρελτζής Απόστολος

Μοιράσου το άρθρο!