Εκπαίδευση

28/11/2019 - 19:16

Ένα σπουδαίο μάθημα για τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και Δημοτικού Σχολείου Χάλικα

   Επίσκεψη στο «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» πραγματοποίησαν την Πέμπτη 22-11-2019 το Α΄ Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης και το Δημοτικό σχολείο Χάλικα.

   Τα παιδιά άκουσαν και έμαθαν για την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων του 1922, που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Σκάλα Λουτρών και δημιούργησαν τον Προσφυγικό Συνοικισμό, περιηγήθηκαν στα 500 και πλέον κειμήλια του Μουσείου και διάβασαν στα καρτελάκια την περιγραφή τους, το όνομα του πρόσφυγα και τον τόπο προέλευσης αυτών, εντυπωσιάστηκαν με τον χάρτη των πόλεων του Μικρασιατικού Ελληνισμού ο οποίος απεικονίζει 2500 πόλεις και χωριά της Μ. Ασίας στα οποία υπήρχε σημαντικός Ελληνικός πληθυσμός, έμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας και τις πόλεις που δημιούργησαν οι Αιολείς, οι Ίωνες και οι Δωριείς πριν 3000 χρόνια και εντυπωσιάστηκαν από την μακέτα της Σμύρνης όπως αυτή ήταν πριν την καταστροφή της το 1922.

   Εντυπωσιακή ήταν η διαπίστωση ότι πολλά από τα παιδιά γνώριζαν για την Μικρασιατική καταγωγή των προγόνων τους και από ποια πόλη της Μ. Ασίας ήταν η καταγωγή τους.

   Η επίσκεψή τους στο  «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» τους έδωσε την ευκαιρία να αναζητήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες την καταγωγή των προγόνων τους, καθώς ο πληθυσμός της Μυτιλήνης σε απογραφή της εποχής αυτής και σύμφωνα με στοιχεία του NATIONAL GEOGRAPHIC αποτελείτο κατά 45% από Μικρασιάτες πρόσφυγες!!!

 

Μοιράσου το άρθρο!