Εκπαίδευση

03/06/2013 - 06:17

Ενημέρωση από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Λέσβου για τα πλεονάσματα των εκπαιδευτικών και τη συγκρότηση ΔΣ ΕΛΜΕ Λέσβου

      Αυτόνομη Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών
 
Η ψυχρή λογιστική με την οποία το υπουργείο κάλεσε φέτος τα ΠΥΣΔΕ να υπολογίσουν τα πλεονάσματα, αποτελεί συνέχεια ενός οργανωμένου σχεδίου που ξεκίνησε με καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, συμπτύξεις τμημάτων, αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, περικοπές των λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία, οδηγεί σε απολύσεις  και στοχεύει στη συρρίκνωση του αγαθού της δημόσιας δωρεάν παιδείας.
      Έτσι λοιπόν, οι όποιοι υπολογισμοί γίνονται από τα  συστήματα του ΥΠΑΙΘΠΑ  δίνουν πλασματική εικόνα,  δεν αποτυπώνουν  την πραγματική κατάσταση στα σχολεία και δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για οποιαδήποτε ενέργεια που αλλάζει προς το δυσμενέστερο την εργασιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών (υποχρεωτικές μετακινήσεις , απολύσεις). Αυτά θα περιμέναμε να ληφθούν υπόψη και να είχε αποφευχθεί η καταγραφή 243 πλεονασμάτων εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΔΕ ΛΕΣΒΟΥ! Δεν μπορούν να μας εφησυχάζουν οι δηλώσεις ότι πρόκειται για πλασματικά κενά και πως η πραγματική εικόνα θα φανεί με τα λειτουργικά κενά, όταν στις προθέσεις της κυβέρνησης έχει καταγραφεί η απόλυση υπαλλήλων. Φοβόμαστε ότι στην εκπαίδευση οι πίνακες των «πλασματικών» κενών θα είναι το όχημα για απολύσεις.
       Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι μια άρνηση του ΠΥΣΔΕ ΛΕΣΒΟΥ να δηλωθούν 243 πλεονάσματα  θα έλυνε τα ζητήματα. Άνετα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από το Υπουργείο. Δε θα έδινε όμως το πρόσχημα στο Υπουργείο να αναζητηθούν από τους πίνακες αυτούς οι συνάδελφοι που θα απολυθούν. Τι θα γίνει όταν αυτά τα νούμερα (ακόμη και ένα μέρος αυτών) θα πρέπει να αντιστοιχηθούν με ονόματα συναδέλφων;
     Εναπόκειται πλέον στη δράση μας και στη διαρκή κινητοποίησή μας στα σχολεία, στους Συλλόγους Διδασκόντων, σε συνεργασία με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας να ανατρέψουμε αυτά τα δεδομένα. Για τους λόγους αυτούς επισημαίνουμε ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη συγκρότησης του προεδρείου του ΔΣ της ΕΛΜΕ, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες που υποχρεούται να λάβει ως συνδικαλιστικό όργανο.
 
 
Συνάδέλφισσες/φοι
     Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών αποδεικνύουν την ψηφισμένη πλέον βούληση των συναδέλφων για ένα αγωνιστικό σωματείο, του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο  θα ηγείται, θα αναδεικνύει και θα παλεύει μαζί με τους συνάδελφους, τους γονείς και τους μαθητές για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου με την ψήφο τους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία γύρισαν την πλάτη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Με το σκεπτικό ότι η εκπαιδευτική αριστερά κατείχε 4 έδρες στο νέο ΔΣ, η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  κατέθεσε στην πρώτη συνεδρίαση για συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ την πρόταση για προεδρείο από τις αντίστοιχες παρατάξεις (ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΠΑΜΕ).Στην ίδια λογική κινήθηκε και η πρόταση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Δυστυχώς αυτή δεν υιοθετήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ, ο οποίος πρότεινε αναλογικό προεδρείο. Με βάση αυτό το κριτήριο  ο μελλοντικός πρόεδρος της ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ θα προερχόταν και πάλι από τις δυνάμεις  του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ευθύνονται για την αδράνεια τα τελευταία χρόνια   στη ΕΛΜΕ. Δήλωσε επίσης ότι, αν η πρόταση αυτή δεν  υιοθετηθεί από όλες τις παρατάξεις, δε θα συμμετέχει παραπέρα στην ψηφοφορία.
    Μετά από αυτή την - αρνητική για εμάς – εξέλιξη, στη δεύτερη συνεδρίαση στηρίξαμε και ψηφίσαμε στο βασικό σκεπτικό παρόμοια πρόταση (Προεδρ. ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, Γραμματ.: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ) διευκρινίζοντας ότι ψηφίζουμε για Αντιπρόεδρο τον  εκπρόσωπο της ΑΚΕΤΕΕ ο οποίος δεν θα είναι  Διευθυντής και θα αντικαταστήσει τον Ν. Ηλία.  Ζητήσαμε  επίσης  και από τους εκπροσώπους τους Ενιαίου Ψηφοδελτίου να στηρίξουν την πρόταση αυτή. 
 
Τo αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν: 
 Πρόεδρος:  Μ. Περδικούρη ( ΝΑΙ 4, ΛΕΥΚΑ 3). Γραμματέας:  Α. Μπάλλας (ΝΑΙ 4, ΛΕΥΚΑ 3). Αντιπρόεδρος:  Ν. Ηλίας ( ΝΑΙ 3, ΛΕΥΚΑ 4). Μετά από αυτό το αποτέλεσμα αποχώρησε ο εκπρόσωπος της ΑΚΕΤΕΕ. 
Η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ ΛΕΒΟΥ έχει ορισθεί για την ΤΡΙΤΗ στις 7.00 το απόγευμα στο 1ο Γυμνάσιο. 
Είναι μπροστά μας ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις
και ειδικά ενάντια στις απολύσεις των αναπληρωτών συναδέλφων μας.
Είναι μπροστά μας ο αγώνας
για την οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ειδικά των νεότερων,
για την ανατροπή του αντιδημοκρατικού, αυταρχικού πειθαρχικού
πλαισίου,
για την ανατροπή της πολιτικής επιστράτευσης.
 
Η αγωνιστική ανασυγκρότηση της ΕΛΜΕ, η ενότητα και η συλλογικότητα είναι το μοναδικό μας όπλο.

Μοιράσου το άρθρο!