Εκπαίδευση

03/02/2014 - 22:45

Επισκέψεις - αυτοψίες σε σχολεία της Λέσβου

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, τον τ. Πρύτανη και Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Κώστα Μουτζούρη και τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου Αθηνών, Δημήτριο Μπαϊρακτάρη, κατόπιν αιτήματος της κας Αντωνέλλη στον κ. Μουτζούρη, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014, το πρωί επισκέφθηκαν τον 1ο Δημοτικό Παιδικό και Βρεφονηπιακό Σταθμό Μυτιλήνης, όπου πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο οίκημα, από άποψη ευστάθειας. Στο κτίριο αυτό σήμερα πραγματοποιούνται επισκευαστικές εργασίες, με σχετική εργολαβία του Ν.Π.Δ.Δ «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου», ύψους 11.415 ευρώ.

Ο Καθηγητής κ. Μπαϊρακτάρης, μετά τους σχετικούς ελέγχους διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα ως προς την ευστάθεια του κτιρίου.

Εν συνεχεία οι προαναφερόμενοι μαζί με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βασιλικών, Κοσμά Γαβαλά, μετέβησαν στο κλειστό και εγκαταλελειμμένο εδώ και 20 χρόνια κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Βασιλικών, το οποίο κατασκευάσθηκε και αυτό από τον τότε Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου, επί τελευταίας Κυβερνήσεως του αείμνηστου Ελευθέριου Βενιζέλου. Το εν λόγω σχολείο, τελεί υπό κατάρρευση, αφού παρουσιάζει σημαντικές φθορές σε πολλά σημεία του και εμφανή σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Στο καθηγητή κ. Μπαϊρακτάρη και στον Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, η κα Αντωνέλλη, παρέδωσε φάκελο με πλήρη στοιχεία της κήρυξης του σχολείου σε αρχιτεκτονικό μνημείο καθώς επίσης και υπάρχουσα Γεωλογική Μελέτη. Κατόπιν ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης αυτοψίας, ο Καθηγητής κ. Μπαϊρακτάρης, επιφυλάχθηκε να αποστείλει γραπτή έκθεση και τις προτάσεις του για τα όσα διαπίστωσε. Η κα Αντωνέλλη ζήτησε από την Δήμαρχο να επαναλάβει την από τον  Μάϊο του 2012 εντολή του, προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για την  σύνταξη Αρχιτεκτονικής Μελέτης, ούτως ώστε με την έναρξη του νέου Κ.Π.Σ, εάν υπάρξει ανάλογο Πρόγραμμα να ενταχθεί σε αυτό η πολυδάπανη επισκευή του κτηρίου.

Ακολούθως, μετέβησαν στην Ερεσό και συγκεκριμένα στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο αναγείρεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και το υπερκείμενο  στον ίδιο χώρο «Θεοφράστειο» Δημοτικό Σχολείο, το οποίο, ως γνωστόν, κατασκευάσθηκε το έτος 1924, με χρήματα των Ερεσίων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το οποίο αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα, επί παρουσία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αντώνη Πανταχού, της Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ερεσού, Παναγιώτας Τελωνιάτου και Συμβούλων της Δημοτικής Κοινότητας, μετά από πρωτοβουλία πρόσκλησης των Μουτζούρη και Μπαϊρακτάρη, από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων. Ο Δήμαρχος, για το παλαιό κτήριο ευθύνης του Δήμου, στο οποίο παρουσιάστηκαν ρηγματώσεις και ορισμένες αίθουσες του τέθηκαν εκτός λειτουργίας, έδωσε εντολή να υπάρξει άμεση συνεργασία των μηχανικών του Δήμου και της Περιφέρειας, που επιβλέπουν τις εργασίες κατασκευής του νέου Σχολείου, που γίνεται στον ίδιο χώρο, προφανώς και σε συνεργασία ε τον ανάδοχο – εργολάβο, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ευστάθειας του «Θεοφράστειου» και η διοχέτευση των υδάτων μιας εκεί υπάρχουσας πηγής από τη θεμελίωση του νεότευκτου κτιρίου, συνεννοούμενοι και με τον Καθηγητή, κ. Μπαϊρακτάρη, ο οποίος πραγματοποίησε εμπεριστατωμένη αυτοψία για το πρακτέο.    

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και η κα Αντωνέλλη, ευχαρίστησαν θερμά τους κυρίους Μουτζούρη και Μπαϊρακτάρη, για την συστηματική και ουσιαστική βοήθεια που προσφέρουν στο Δήμο Λέσβου, σε θέματα αρμοδιότητάς τους.  

Μοιράσου το άρθρο!