Εκπαίδευση

15/12/2015 - 10:18

Εργαστηριακός διαγωνισμός στις Φυσικές Επιστήμες (EUSO) στη Μυτιλήνη

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο σχολικό εργαστήριο του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης ο τοπικός προκριματικός εργαστηριακός διαγωνισμός στις Φυσικές Επιστήμες (EUSO) που διοργανώθηκε από το ΕΚΦΕ Λέσβου. Από τη φάση αυτή αναδεικνύεται η ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό, με τελική κατάληξη την ευρωπαϊκή συμμετοχή στην ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών που θα διενεργηθεί στην Εσθονία (EUSO 2016).

Η συμμετοχή των μαθητών στη φετινή διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία… Δώδεκα ομάδες μαθητών της Β΄ Λυκείου από 8 Λύκεια της Λέσβου (2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης, ΓΕΛ Αγιάσου, ΓΕΛ Άντισσας, ΓΕΛ Πολιχνίτου και 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης) βρέθηκαν εκεί, πειραματίστηκαν με κεκλιμένα επίπεδα στη Φυσική, παρατήρησαν με μικροσκόπια δείγματα που παρασκεύασαν μόνοι τους, προσδιόρισαν μεταλλικά ιόντα σε «μολυσμένο» δείγμα θαλασσινού νερού. Προσέγγισαν τις Φυσικές Επιστήμες πειραματικά, κατέληξαν σε συμπεράσματα εργαζόμενοι σε ομάδες και πάνω απ’ όλα πέρασαν ένα διασκεδαστικό πρωινό.

Το ΕΚΦΕ Λέσβου, συνεχίζοντας την παράδοση προηγούμενων ετών προσπαθεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, με τις δράσεις αυτές να ενισχύσει την πειραματική διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας είναι η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, οι διευθυντές των σχολείων, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τον προσωπικό τους χρόνο στην προετοιμασία των μαθητικών ομάδων που συμμετέχουν.

Η μαθητική ομάδα που προκρίνεται για να συμμετέχει στον πανελλήνιο πειραματικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου 2016 στην Αθήνα είναι του ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΕΛ Μυτιλήνης και απαρτίζεται από τους μαθητές: Τεντολούρη Αθανασία, Θεοδοσίου Φραγκούλη, Κομνηνό Δημήτριο. Οι υπεύθυνοι καθηγητές του ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΕΛ Μυτιλήνης που προετοίμασαν τους μαθητές είναι: ο κ. Αϊβαλιώτης Δημήτριος (Βιολογία), οι κ. Κακαρίδου Μαρία και Σωτηρίου Σοφία (Φυσική) και ο κ. Ταμβακέρας Βλάσιος (Χημεία).

Βέβαια, αν ρωτήσετε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και τους καθηγητές τους, το ταξίδι είναι αυτό που έχει σημασία και όχι ο τελικός προορισμός. Ένα ταξίδι στη γνώση έξω από τις σελίδες των σχολικών βιβλίων…

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)

Μοιράσου το άρθρο!