Εκπαίδευση

26/01/2012 - 11:59

Φωνή απελπισίας από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

yle="text-align:justify;">Πρόσκληση φιλοξενίας απέστειλε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης Παν. Καρέκος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεδομένης της ευαισθησίας του σε θέματα παιδαγωγικά εκπαιδευτικά.
Σκοπός της πρόσκλησης, να δει ιδίοις όμμασι και να διαπιστώσει την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του σχολείου και κάθε ενέργεια διάσωσής του να τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.


Στην επιστολή, στην οποία παρουσιάζεται το ιστορικό ίδρυσης του σχολείου από το Γεώργιο Παπανδρέου το 31, που λόγω σεισμού το 2005 κρίθηκε ακατάλληλο, γίνεται λόγος για τον πολυετή αγώνα επισκευής του σχολείου και τη στέγαση των μαθητών από το 2006 μέχρι σήμερα σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Έξι χρόνια μετά την εκκένωση του σχολείου, υπάρχουν μελέτες στατικές και αρχιτεκτονικές, ενώ υπολείπονται οι ηλεκτρομηχανολογικές και αυτές της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.
Φυσικά γίνεται λόγος για τη διαβεβαίωση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη ότι με την υποβολή ολοκληρωμένου φακέλου από το Δήμο Λέσβου (ο οποίος δεσμεύτηκε επ αυτού) θα υπάρξει μέριμνα για ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να έχουν γίνει ως τα τέλη Φεβρουαρίου ε.ε.
«Τα δύο τελευταία χρόνια όμως, το σχολείο είχε μετατραπεί σε χώρο συνεύρεσης αστέγων, ναρκομανών αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, οι οποίοι προχώρησαν σε απερίγραπτους βανδαλισμούς σε όλο το κτίριο. Το Δεκέμβριο του 2011, προχωρήσαμε σε διάσωση μέρους του αρχειακού υλικού του σχολείου, το οποίο βρίσκονταν στο υπόγειο του σχολείου. Σας εσωκλείουμε μέρος αυτού, το οποίο περιμαζέψαμε ανάμεσα από σκουπίδια, μπάζα και μεταχειρισμένες σύριγγες. Ποιος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη όλων αυτών των πολύ σημαντικών εγγράφων, τα οποία φέρουν ημερομηνίες από το 1931 έως και σήμερα και τα οποία φυλάσσουμε αυτή τη στιγμή εμείς οι γονείς στις οικίες μας;
Αυτή τη στιγμή όλα τα παράθυρα αλουμινίου του σχολείου είναι σπασμένα ή ξηλωμένα από βανδάλους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ελλειπτική φύλαξη του κτιρίου, τα προώθησαν για ανακύκλωση. Ακόμα κι αν ολοκληρωθούν οι μελέτες από μέρους του Δήμου ταχύτατα, ακόμα κι αν ενταχθεί το έργο αποκατάστασης του σχολείου από μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ευθύς αμέσως, η όλη διαδικασία θα διαρκέσει τόσο, που σίγουρα δεν υπάρχει δυνατότητα έναρξης των εργασιών εντός του 2012. Αυτό σημαίνει όμως, πως όλο το φετινό αλλά και τον επόμενο χειμώνα, τα νερά της βροχής θα συνεχίσουν να εισρέουν στο σχολείο μας ανεξέλεγκτα από τα τεράστια ανοίγματα των σπασμένων παραθύρων, με ενδεχόμενο την ταχύτατη ολοκληρωτική διάβρωσή του.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως όλες οι υπάρχουσες μελέτες, αλλά και αυτές που δεσμεύτηκε ο Αντιδήμαρχος Λέσβου να παραδώσει άμεσα, κινδυνεύουν να καταστούν μη εφαρμόσιμες, καθώς αυτές έχουν γίνει με δεδομένο ότι το κτίριο δεν έχει υποστεί διάβρωση του οπλισμού του, απλά χρήζει ενίσχυσης αυτού.
Σε περίπτωση που η διάβρωση του υφιστάμενου κτιρίου προχωρήσει σε σημείο που να το καταστήσει κατεδαφιστέο, είναι σίγουρο πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανοικοδομηθεί, δεδομένου του ότι το οικόπεδό του ήταν παλαιό Τούρκικο νεκροταφείο . Αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα, τα οποία θα δημιουργηθούν από την ενδεχόμενη εμπλοκή της Αρχαιολογίας.
Έχοντας κοστολογήσει τους ποικίλους τρόπους άμεσης στεγανοποίησης του σχολείου μας, φρονούμε πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι το κλείσιμο όλων των ανοιγμάτων, με προστατευτικά καλύμματα πλαστικών πολυκαρβουνικών φύλλων πάχους 6 χιλιοστών. Το κόστος αυτής της εργασίας ανέρχεται στα 5.500,00 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.).
Εδώ θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε καταλήγει η επιστολή - πως παρά το ότι δεν επιθυμούμε να «ανακατευτούμε» στο πολύ σημαντικό έργο της Δημοτικής Αρχής Λέσβου, αλλά και της αιρετής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είμαστε αποφασισμένοι να συμμετέχουμε ενεργά στην εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών λειτουργίας του σχολείου προς όφελος των παιδιών μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε να πάει χαμένη, η μία και μοναδική πλέον ευκαιρία αποκατάστασης του σχολείου μας, μέσω της ένταξής του στο τελευταίο για την πατρίδα μας αυτό χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

 

Πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!