Εκπαίδευση

16/11/2022 - 17:10

Γνωριμία μαθητών Κάτω Τρίτους με τη ξυλογλυπτική της Αγιάσου και περιήγηση στον καστανιώνα

Από το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους

Γνωριμία με τη ξυλογλυπτική της Αγιάσου και περιήγηση στον καστανιώνα

Την παραδοσιακή τέχνη της Αγιάσου, την ξυλογλυπτική, γνώρισαν σήμερα οι μαθητές του  Δημοτικού Σχολείου Κάτω Τρίτους, στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στον καστανιώνα σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με περιήγηση στον κατακίτρινο καστανιώνα, όπου οι μαθητές θαύμασαν το υπέροχο αυτό χειμωνιάτικο τοπίο που κοσμεί τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και αφού άκουσαν και έμαθαν για το κάστανο και τις ιδιαιτερότητές του, μάζεψαν κάστανα και φύλλα για να κατασκευάσουν στο σχολείο ένα κολάζ από τις εικόνες που απαθανάτισαν μέσα σε αυτό το μαγικό τοπίο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων που φιλοξενείται στο Χάνι της Εκκλησίας της Αγιάσου , είδαν τα παραδοσιακά επαγγέλματα παλαιότερων εποχών και φωτογραφήθηκαν στο ομοίωμα ανθρώπων ντυμένων με παραδοσιακή στολή.

Τέλος επισκέφθηκαν την έκθεση και το εργαστήριο ξυλογλυπτικής του Χ. Καμαρού όπου έμαθαν για την τέχνη της ξυλογλυπτικής, για τα έπιπλα και τα αντικείμενα που φτιάχνονται από το σκάλισμα του ξύλου . Στη συνέχεια πήγαν στο εργαστήριο του ξυλογλύπτη και παρακολούθησαν ανάμεσα στα δεκάδες εργαλεία, αναπνέοντας την όμορφη μυρωδιά της σκόνης του ξύλου και πλημμυρισμένοι από τη μυρωδιά των ξεχασμένων αλλοτινών εικόνων του εργαστηρίου, το σκάλισμα ενός μικρού κάδρου που τελικά χαρίστηκε στο σχολείο και στα παιδιά.

Η παράδοση της ξυλογλυπτικής είναι μ ία παλιά τέχνη στην Αγιάσο που ξεκινάει από τις τεχνίτες που έφτιαξαν το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας της Παναγίας το 1812. Ήταν Έλληνες της Μικράς Ασίας και οι βοηθοί τους πανέξυπνοι Αγιασώτες που κληρονόμησαν την τέχνη τους.

Από το 1949 και μετά ο Δημήτρης Καμαρός, που είχε παππού ξυλογλύπτη και πατέρα υλοτόμο, στήνει ένα μικρό εργαστήριο και ασχολείται με την κατασκευή επίπλων, σε τμήματα των οποίων ενσωματώνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα σχέδια, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τη δική του ξεχωριστή γραφή. Η φήμη του ξεπερνά τα όρια του νησιού και τα έπιπλά του ταξιδεύουν σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό κάνοντας σχεδόν το γύρο του κόσμου.

Κοντά του μαθήτευσαν οι περισσότεροι σημερινοί νέοι σκαλιστάδες, καθένας από τους οποίους ανέπτυξε τη δική του προσωπικότητα και τεχνοτροπία.

Μοιράσου το άρθρο!