«Γράφουν» ψηφιακή ιστορία οι μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Λ. Θερμής
Ένα νέο πρόγραμμα - που φιλοδοξεί να γνωρίσει στους μαθητές την οικογενειακή τους ιστορία με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών - ξεκίνησε χτες στο σχολείο μας με τίτλο «Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου με τη βοήθεια της τεχνολογίας». Υπεύθυνοι είναι οι εκπαιδευτικοί Αντώνης Βάλεσης , Αντώνης Τηνιακός και Βάσω Γιακμόγλου.
Στα πλαίσια του προγράμματος κάθε Κυριακή στελέχη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης εκπαιδεύουν μαθητές του σχολείου να ψηφιοποιούν παλιό αρχειακό υλικό των οικογενειών τους, να το καταγράφουν, να του τοποθετούν υδατογράφημα και να το αρχειοθετούν σε ένα ψηφιακό αποθετήριο.
Oι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι :
Α) Η εκπαίδευση των μαθητών στις Νέες Τεχνολογίες
Β) Η καταγραφή άγνωστων πτυχών της ιστορίας του τόπου μας
μέσω της ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού και παλιών φωτογραφιών
Γ) Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος του τόπου από τις νέες γενιές
Το σχολείο θα παρουσιάσει αυτό το πρόγραμμα στο 10ο φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, στη Μυτιλήνη από 1-5 Μαΐου και θα συμμετέχει στον 39ο Πανελλήνιο/ 67ο Πανευρωπαϊκό Μαθητικό Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων με τίτλο : «Ο Πολιτισμός στον σημερινό διαδραστικό και παγκοσμιοποιημένο κόσμο συνδέεται στενά με τις ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής. Μελετήστε την τοπική σας πολιτιστική κληρονομιά και προτείνετε σύγχρονους καινοτόμους τρόπους ανάδειξης και προστασίας της».
Χθες Κυριακή 19/1//2019 δύο στελέχη της βιβλιοθήκης, η Διευθύντρια Μαρία Γρηγορά και η υπάλληλος Φανή Μαρωνίτου εκπαίδευσαν τους μαθητές μα Χρήστο Λημνιό και Δημήτρη Καραχαρίση στο πώς να ψηφιοποιούν φωτογραφίες, να τις καταγράφουν και να τις περνούν σε βάσεις δεδομένων.
Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν εντυπωσιακό : Φωτογραφίες του 80χρονου Δημήτρη Μαντζουράνη από τη θητεία του στην ανακτορική Φρουρά (την περίοδο 1960-1962) διανθισμένες με εντυπωσιακές αναμνήσεις.
Όλα πήγαν κατ΄ ευχήν. Να ευχηθούμε «καλή συνέχεια» και οι μαθητές του σχολείου να προσκομίσουν ανάλογα ενδιαφέρον υλικό στη συνέχεια.