Εκπαίδευση

13/05/2013 - 22:10

Κόντρα στην προπαγάνδα της επιστράτευσης... ένας μαθητής δείχνει το δρόμο!

Κόντρα στην προπαγάνδα της επιστράτευσης... ένας μαθητής δείχνει το δρόμο!

pan style="line-height: 1.538em;">Λέγομαι Κωνσταντίνος Μανίκας και είμαι μαθητής της πρώτης Λυκείου στο 10 Λύκειο Δραπετσώνας...

Αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο, θέλοντας να εκφράσω τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μου για το θράσος και την υποκρισία και αυτών που μας κυβερνούν καθώς και όλων αυτών των δημοσιογράφων και ΜΜΕ που τους βοηθάνε για να επιβάλλουν τα άνομα και ανήθικα σχέδια τους σε βάρος των μαθητών και της νέας γενιάς.
 
Αφορμή είναι η απεργία των καθηγητών μου , μέσα στην εξεταστική περίοδο και τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και δημοσιογράφων για το μέλλον μου ,που «κινδυνεύει» απ αυτήν.
 
Τι λέτε;;;;; 
Τι μέλλον έχω , -εξαιτίας σας – κι από ποιους πραγματικά κινδυνεύει;;;;
 
Ας δούμε πρώτα, ποιος διαμόρφωσε το μέλλον και την ζωή όλων, από παλιά.
 
- Ποιος έφτιαξε το μέλλον του παππού μου και το έντυσε με τα αποφόρια της ΟΥΝΤΡΑ, στέλνοντας τον μετανάστη στη Γερμανία;
 
- Ποιος κακοδιαχειρίστηκε και κατάκλεψε αυτόν τον τόπο;
 
- Ποιος ανάγκασε την μητέρα μου να δουλεύει απ το πρωί ως το βράδυ για 530 ευρώ, που αφού πληρώσει λογαριασμούς και φαγητό , δεν περισσεύουν –όχι για να μου πάρει παπούτσια- αλλά ούτε ένα βιβλίο που θέλω απ τον πάγκο του παζαριού;;;;;
 
- Ποιος μείωσε στο μισό τον μισθό του πατέρα μου;
 
- Ποιος τον συκοφάντησε ,τον απείλησε με επιστράτευση , απόλυση -αυτόν και όλους τους συναδέλφους του στις μεταφορές- όταν κατέβηκαν σε απεργίες μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια;
 
- Ποιος θέλει να κλείσει την σχολή που διάλεξε ο αδερφός μου για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του, στο Πανεπιστήμιο;
 
- Ποιος μου έδωσε φωτοτυπίες αντί για βιβλία;
 
- Ποιος με άφησε να παγώνω χωρίς θέρμανση στην τάξη μου;
 
- Ποιος φταίει που μαθητές λιποθυμάνε απ την πείνα;
 
- Ποιος άφησε τόσους άνεργους;
 
- Ποιος οδήγησε 4000 ανθρώπους στην αυτοκτονία;
 
- Ποιος άφησε τους παππούδες μας χωρίς περίθαλψη και φάρμακα;
 
Οι καθηγητές μου ή ΕΣΕΙΣ τα κάνατε όλα αυτά;;;;
 
Λέτε επίσης ότι οι καθηγητές μου , με την απεργία , θα καταστρέψουν τα όνειρα μου.
 
Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να είμαι ένας ακόμα άνεργος στο 67% των νέων ανέργων;
 
Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να δουλεύω ανασφάλιστος και χωρίς ωράρια για 350 ευρώ το μήνα –όπως ψηφίσατε στην τελευταία σας τροπολογία-;
 
Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να γίνω οικονομικός μετανάστης ;
 
Ποιος σας είπε ότι όνειρό μου είναι να γίνω delivery boy;
 
Δυο λόγια θέλω να πω και στους δασκάλους μου , σ όλη τη χώρα.
 
Δάσκαλοι μου , έχετε υποχρέωση απέναντι σ όλους τους μαθητές ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ .
Αν υποχωρήσετε στον δίκαιο αγώνα σας τότε πραγματικά θα έχετε παίξει με το μέλλον μου και θα το χετε υποθηκεύσει.
 
Όποια υποχώρηση και να κάνετε , όποια νίκη της κυβέρνησης , θα μου στερήσει το δικαίωμα να χαμογελάω , να ονειρεύομαι , να ελπίζω, να αγωνίζομαι για καλύτερη ζωή για μια ανθρώπινη κοινωνία.
 
Στους γονείς , τους συμμαθητές μου και σ όλη την κοινωνία έχω να πω τα εξής:
 
Θέλετε αυτοί που μας διδάσκουν να ζουν μες στην εξαθλίωση;
 
Θέλετε να μας στοιβάξουν σαν εμπορεύματα στις αίθουσες;
 
Θέλετε να κλείσουν τα σχολεία και να χτίσουν φυλακές;
 
Θα αφήσετε τους δασκάλους μας μόνους τους σε αυτόν τον αγώνα ;
 
Έτσι θα μας μάθετε να φωνάζουμε αλληλεγγύη ;
 
Θέλετε ο δάσκαλος να είναι παράδειγμα σε μας, αυτοσεβασμού , αξιοπρέπειας μαχητικότητας η παράδειγμα υποδούλωσης;;;
 
Θέλετε τελικά να ζήσουμε σαν δούλοι ;
 
Από αύριο κιόλας , καταλήψεις σε όλα τα σχολεία από μαθητές και γονείς για να στηρίξουμε τους δασκάλους μας μ’ ένα τραγούδι , ένα σύνθημα : «εμπρός να τσακίσουμε τυράννους φασίστες»
 
Όλοι μαζί για να αγωνιστούμε για δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία .
 
Όλοι μαζί για να ανατρέψουμε αυτούς που κλέβουν το γέλιο μας ,το γέλιο των παιδιών σας.
 
ΥΓ. όχι από ματαιοδοξία αλλά για να στερήσω από κάποιους το γελοίο επιχείρημα πως «απλά θέλω να χάσω μαθήματα» , παραθέτω τους βαθμούς μου..
 
 
 
Νεότερες εξελίξεις:
Απορρίφθηκε από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ. Ρίζο το αίτημα της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία να «παγώνουν» προσωρινά οι κυβερνητικές αποφάσεις για την πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την επίταξη των κτιρίων (σχολείων), που είναι αναγκαία για την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.
 
Η ΟΛΜΕ στην προσφυγή της υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών, όπως και η επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις υπ' αριθμ. 105, 87 και 98 Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, τη Διεθνή Σύμβαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και στον Ν. 3536/2007, που προβλέπει την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών κ.λπ. σε περίοδο ειρήνης. 
 
Διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας
 
Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως η απόφαση προβλέπει την επιστράτευση των καθηγητών από τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Μαΐου. 
 
Όπως διευκρινίζεται οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν. Ειδικά, οι αποσπασμένοι ή όσοι έχουν διατεθεί εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί, αντίστοιχα. 
 
Όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ 281/11.5.2013 (Β’ 1139) απόφασης Πρωθυπουργού και της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ήτοι την 11η Μαΐου 2013), δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί. 
 
 

 

 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 
 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 13-5-2013
 
Ο Σύλλογός μας καταδικάζει την απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση για προληπτική επιστράτευση των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης πριν καν οι τελευταίοι πάρουν απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η απόφαση για επιστράτευση εμφανίζεται υποκριτικά ως μέσο προστασίας των μαθητών ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμα επίδειξη αυταρχισμού εκ μέρους της Κυβέρνησης προκειμένου να τρομοκρατήσει όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά κάθε κλάδο εργαζομένων που αντιδρά στα βάρβαρα και αντιδραστικά μέτρα του μνημονίου. Η απόφαση αυτή καταπατά προκλητικά ακόμη και το ίδιο το Σϋνταγμα, θέτει υπό αμφισβήτηση στοιχειώδη και κατοχυρωμένα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Όσον αφορά τα ίδια τα προωθούμενα μέτρα που προκαλούν την αντίδραση των καθηγητών (αύξηση των ωρών διδασκαλίας, υποχρεωτικές μεταθέσεις) όχι μόνο δεν γίνονται για το καλό της Παιδείας αλλά είναι ένα μόνο κομμάτι των ευρύτερων κυβερνητικών σχεδιασμών που περιλαμβάνουν κατάργηση σχολικών μονάδων, οπισθοδρόμηση στις συνθήκες διδασκαλίας και χιλιάδες απολύσεις. Σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα και όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στον ιδιωτικό, η μόνιμη επωδός της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για αποδοχές ολοένα και πιο μικρές, χωρίς κανένα δικαίωμα και κατοχύρωση, πρέπει να είναι απόλυτα διαθέσιμοι στα κάθε λογής «διευθυντικά δικαιώματα». Αλλαγές στο ίδιο εχθρικό και απαξιωτικό πνεύμα για τους εργαζόμενους προωθούνται άλλωστε και με το ν/σ "Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις" που κατέθεσε Μεγάλη Πέμπτη το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα ίδια προοιωνίζεται και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Σαν εργαζόμενοι αλλά και σαν γονείς αρνούμαστε να δεχτούμε πως το μέλλον το παιδιών μας «προστατεύεται» με ημιδικτατορικές αποφάσεις και μάλιστα από μια κυβέρνηση που τσαλαπατά τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Το μέλλον τον παιδιών μας δεν μπορεί να είναι ένα μέλλον ανεργίας και εργασιακής ζούγκλας.
Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης για πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών ΜΕ και καλούμε σε γενικότερη συστράτευση όλων των εργαζόμενων ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό.

 

 
Α.Δ.Ε.Δ.Υ                                                                           
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΕΣΒΟΥ                                 
 
 
Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την Κυβέρνηση για τη μεθόδευση της πολιτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.
H E.E. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την προσπάθεια της Κυβέρνησης να καταστείλει τον αγώνα των εκπαιδευτικών χρησιμοποιώντας ακόμα και το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. 
O αυταρχικός κατήφορος της Κυβέρνησης, η οποία προκειμένου να επιβάλει την αντικοινωνική και αδιέξοδη πολιτική της, έχει -εδώ και καιρό- επιλέξει τη μέθοδο των συκοφαντικών, διασπαστικών και υπονομευτικών επιθέσεων κατά των εργαζομένων, δεν έχει τέλος! Παράλληλα καταφεύγει στην ποινικοποίηση και στην ίδια την κατάργηση των αγώνων, των Συνδικάτων και της συλλογικής δράσης!
Η Κυβέρνηση επανειλημμένως επιχειρεί να καταστείλει τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μέσα από την ποινικοποίηση και την πολιτική επιστράτευση! Άλλοτε με συλλήψεις συνδικαλιστών και εργαζόμενων κι άλλοτε καταφεύγοντας σε πολιτική επιστράτευση, ντύνοντας τους εργαζόμενους-απεργούς στο «χακί», προκειμένου να τους φιμώσει.
Είναι, ήδη, η τέταρτη φορά, μέσα σε ενάμιση χρόνο, που καταφεύγει σε αυτή την αντιδημοκρατική πολιτική (αυτή τη φορά μάλιστα πριν καν ακόμη κηρυχτεί η απεργία), επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή. 
Το ίδιο έγινε πριν από λίγο καιρό με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, των Μ.Μ. Μεταφοράς και τους ναυτεργάτες. Το ίδιο γίνεται σήμερα και με τους εκπαιδευτικούς! Το ίδιο θα γίνει και αύριο με όλους τους κλάδους των εργαζομένων που θα θελήσουν να αντιδράσουν!
Είναι πλέον φανερό ότι οι μνημονιακές πολιτικές και οι αποφάσεις για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση της ανεργίας, συνοδεύονται με την ένταση του αυταρχισμού εκ μέρους της Κυβέρνησης και την περιστολή συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στα πλαίσια αυτά κινούνται και οι επιλογές της Κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας που πέρα από τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχουν για τους εκπαιδευτικούς, θα οδηγήσουν στο κλείσιμο σχολείων και την παρά πέρα υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.:
• Καταγγέλλει την απάνθρωπη και αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, οδηγώντας συνειδητά τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.
• Θεωρεί ότι η Κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται την αγωνία των μαθητών ενώ η ίδια έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται στο χώρο της Παιδείας και την καλεί να μην προχωρήσει στις υποχρεωτικές μεταθέσεις και απολύσεις Εκπαιδευτικών -και γενικότερα Δημοσίων Υπαλλήλων- καθώς και στο κλείσιμο σχολείων.
• Καταδικάζει τις αυταρχικές μεθόδους της Κυβέρνησης, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και τραυματίζουν σοβαρά την ίδια τη Δημοκρατία. 
• Επισημαίνει ότι η μοναδική απάντηση απέναντι στον αυταρχικό κατήφορο της Κυβέρνησης, είναι η μαζική συλλογική δράση, η συνέχιση του αγώνα και η ένταση της πάλης για την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών που τα συνοδεύουν. 
 
 
 

 

Μοιράσου το άρθρο!