Εκπαίδευση

07/03/2024 - 09:19

Μαθήτριες κατηγόρησαν τον Καθηγητή τους στη Μυτιλήνη για ασελγείς χειρονομίες επειδή είχαν απουσίες... η πενταετής οδύσσεια του Καθηγητή

Ένας καθηγητής, ο οποίος διασύρθηκε εξ΄ αιτίας  ψεύτικων κατηγοριών από μαθήτριές του, σε Γυμνάσιο της Μυτιλήνης, αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο, μετά από σχεδόν 5 χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας. Ο εκπαιδευτικός απαλλάχθηκε από όλες τις βαριές και ατιμωτικές κατηγορίες και όπως επισημαίνει ο δικηγόρος του «επιστρέφει δικαιωμένος και επίσημα στα καθήκοντά του, όμως η υπόθεση αυτή είναι κρίσιμο να γίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό για τα σημεία των καιρών και της κοινωνίας μας».

Τι ανέφερε η εισαγγελέας

 

Όπως υπογράμμισε και η Εισαγγελέας της έδρας οι καταγγέλλουσες στο σύνολό τους ήταν μαθήτριες με πολλές μονόωρες απουσίες σε πλήθος μαθημάτων και όχι μόνο στο μάθημα του κατηγορουμένου, που κρατούσε τα απουσιολόγια, γεγονός που «φανέρωνε αξιοσημείωτη για τη μικρή τους ηλικία αδιαφορία των ιδίων αλλά και των γονέων τους για την αξία της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Η εισαγγελέας στη συνέχεια διερωτήθηκε αν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επέλεξαν όλες οι καταγγέλλουσες την ίδια συμπεριφορά και ότι μίλησαν στους γονείς τους αμέσως μετά την αποκάλυψη των απουσιών». Τώρα, όπως τονίζουν εκπαιδευτικοί ,οι συγκεκριμένες μαθήτριες και οι γονείς τους, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να αποζημιώσουν, υλικά και ηθικά, τον εκπαιδευτικό, κάτι που πιθανά θα γίνει εφόσον ο καθηγητής αποφασίσει να στραφεί με τη σειρά του εναντίον τους.   

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου 5 χρόνια όταν οι μαθήτριες Γυμνασίου κατηγόρησαν τον καθηγητή για ασελγείς χειρονομίες μέσα σε σχολική αίθουσα. Η ιστορία αυτή πήρε τεράστια έκταση στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο και μεγάλη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα ο καθηγητής πρωτόδικα να καταδικαστεί. Στη συνέχεια η υπόθεση έφτασε  στο Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου όπου ο καθηγητής αθωώθηκε ομόφωνα, ενώ αθωωτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως του δικαστηρίου. Η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη, καθώς δεν έγινε προσφυγή από πλευράς των οικογενειών των κοριτσιών σε Ανώτατο δικαστήριο. 

Παίρνει πίσω όσα του στέρησαν 

Ο καθηγητής επανέρχεται εντός του προσεχούς διαστήματος ξανά στην υπηρεσία του ενώ όπως ανέφερε ένας εκ των δικηγόρων του εκπαιδευτικού, ο κ. Δημήτρης Συμεωνίδης «οι δικαστές αξιολόγησαν με προσοχή όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και κατέληξαν ομόφωνα και αιτιολογημένα στην κρίση ότι όλοι ανεξαίρετα οι ισχυρισμοί σε βάρος του καθηγητή ήταν αβάσιμοι».

Όπως αναφέρουν και τα «Νέα της Λέσβου» στο πλαίσιο της πρότασής της, η κ. Εισαγγελέας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο εντόπισε πολλαπλές αντιφάσεις και κενά στους ισχυρισμούς των καταγγελλουσών, ανέδειξε την αβασιμότητα των κατηγοριών και επεσήμανε μεταξύ άλλων και ότι οι καταγγέλλουσες μαθήτριες, που αποδείχθηκε ότι ήταν στενές φίλες, επέλεξαν όλες την ίδια συμπεριφορά και τις ίδιες διατυπώσεις, μίλησαν στους γονείς τους μόνο αμέσως μετά την αποκάλυψη απουσιών τους και ουσιαστικά  κατασκεύασαν τα περιστατικά περί δήθεν παρενόχλησης, με αποτέλεσμα να απαγγελθούν οι αρχικές κατηγορίες σε βάρος του καθηγητή, να βρεθεί αυτός στη θέση του κατηγορουμένου και να αμαυρωθεί η φήμη του.

Ο δικηγόρος του καθηγητή, κ. Συμεωνίδης, υπογραμμίζει ότι «μετά από περίπου 5,5 χρόνια γράφτηκε και επίσημα ο επίλογος μιας υπόθεσης που απασχόλησε έντονα και προβλημάτισε την τοπική κοινωνία. Μετά από μια πολυήμερη και ιδιαίτερα προσεκτική διαδικασία, το εφετείο αποφάσισε την πλήρη αθώωση του καθηγητή, παραθέτοντας εκτενή αιτιολόγηση που αποτυπώθηκε στην απόφασή του, όπως αυτή καθαρογράφηκε.

 

«Παρά το γεγονός όμως ότι οι ως άνω πράξεις φέρεται να τελέστηκαν δημόσια και ενώπιον όλων των μαθητών της τάξης, κανείς από τους συμμαθητές τους δεν επιβεβαίωσε την τέλεσή τους. Μάλιστα, μαθήτριες, που κατά τις καταγγέλλουσες φέρεται να υπέστησαν τις ίδιες χειρονομίες (αναφέρονται ονόματα μαρτύρων υπεράσπισης) διαψεύδουν ότι ο κατηγορούμενος  τις άγγιξε (….). Οι καταγγέλλουσες στο σύνολό τους ήταν μαθήτριες με πολλές μονόωρες απουσίες σε πλήθος μαθημάτων και όχι μόνο στο μάθημα του κατηγορουμένου – όπως διαπίστωσε η κα. Εισαγγελέας που κρατούσε τα απουσιολόγια – γεγονός που «φανέρωνε αξιοσημείωτη για τη μικρή τους ηλικία αδιαφορία των ιδίων αλλά και των γονέων τους για την αξία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, οι υπόλοιποι συμμαθητές όχι μόνο δεν τις αντιλήφθηκαν, παρά το δημόσιο χαρακτήρα τους, αντίθετα δε, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο των υπεύθυνων δηλώσεων των γονέων τους, τις διέψευσαν».

Ο κ. Συμεωνίδης επισημαίνει ότι τελικά η δικαιοσύνη επικράτησε και ο καθηγητής, ο οποίος έδωσε την προσωπική του μάχη έχοντας στο πλάι του την οικογένειά του με αξιοπρέπεια, συνέπεια και πίστη στην αθωότητά του, μπορεί σήμερα πλέον να αισθάνεται δικαιωμένος, αφού απαλλάχθηκε από όλες τις βαριές και ατιμωτικές κατηγορίες. «Πέρα από τη λύτρωση της δικαίωσης για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που προσφέρεται για γενικότερο προβληματισμό. Μας υπενθυμίζει την ανάγκη για προσοχή και ευσυνειδησία στη διαχείριση παρόμοιων καταγγελιών», αναφέρει ο δικηγόρος.

 

Και συνεχίζει: «Η σοβαρότητα των κατηγοριών φυσικά και δεν πρέπει να υποτιμάται. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να εξασφαλίζεται ότι κάθε περίπτωση και κάθε υπόθεση ερευνάται με αντικειμενικότητα, με δίκαιο τρόπο και με σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας που είναι μια σημαντική κατάκτηση του πολιτισμού μας. Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει ακριβώς την αξία και την ανάγκη ευλαβικής τήρησης από όλους – και ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ – του τεκμηρίου της αθωότητας. Και επιβεβαιώνει την ανάγκη να διεξάγεται κάθε φορά δίκαια και, όπως προβλέπει ο νόμος, μια ποινική διαδικασία ανεπηρέαστη, αντικειμενική και νηφάλια, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να γίνονται σεβαστά όλα τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Κανένας δεν πρέπει να θεωρείται, ούτε να αντιμετωπίζεται ως ένοχος πριν αποφανθεί οριστικά και αμετάκλητα γι’ αυτόν η Δικαιοσύνη. Στην προκειμένη περίπτωση είναι πλέον βέβαιο ότι ένας καθηγητής με άμεμπτη διαδρομή και 30ετή υπηρεσία στοχοποιήθηκε άδικα και ταλαιπωρήθηκε ηθικά, ψυχικά και οικονομικά, δεδομένου και ότι, λόγω των καταγγελιών, τέθηκε αυτοδίκαια σε αργία ήδη από τον Ιούλιο του 2018»

Μοιράσου το άρθρο!

geotee