Εκπαίδευση

28/09/2018 - 05:47

Μαζικοί Μόνιμοι Διορισμοί - Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Όλοι στην κινητοποίηση-πανελλαδική μέρας δράσης  για το Δημόσιο Σχολείο και τους Μαζικούς Μόνιμους Διορισμούς

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Παρασκευή 28/9 ώρα 13.30
(διευκολυντική στάση εργασίας 12.00-14.00)

Δύο εβδομάδες μετά  την πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, χιλιάδες συνάδελφοι/ισσες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την «κανονικότητα» του πρώτου κουδουνιού. Οι χιλιάδες προσλήψεις στις αρχές Σεπτεμβρίου και τα μεγάλα κενά που παραμένουν αποδεικνύουν πως τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που καλύπτουν χρόνια τώρα τον εαυτό τους. Η πολιτική των μηδενικών  διορισμών τα τελευταία 8 χρόνια στην εκπαίδευση, έχει εκτινάξει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι αναπληρωτές  είναι καταδικασμένοι να ζουν σε ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας.Την ίδια στιγμή, η νέα κανονικότητα της μεταμνημονιακής περιόδου περιλαμβάνει τη συνέχιση των βάρβαρων μνημονιακών μέτρων με τα δημοσιονομικά πλεονάσματα- λαιμητόμο και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που διαλύουν τη ζωή μας, τα κοινωνικά αγαθά, την εκπαίδευση.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η μνημονιακή κανονικότητα των περικοπών τμημάτων, των κενών, της αύξησης του αριθμού των μαθητών στην τάξη, των μετακινήσεων μαθητών, του τεμαχισμού της «παράλληλης στήριξης», των κλειστών – υπολειτουργούντων ολοημέρων, των εκπαιδευτικών λάστιχο ακόμα και σε 5-7 σχολεία, της κατάργησης της ενισχυτικής διδασκαλίας, της άρνησης της καθολικής δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης, ενώ χιλιάδες προνήπια μένουν εκτός νηπιαγωγείων, των αντιδραστικών εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων με την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση μέσω των δομών, των εξαγγελιών για το Νέο Λύκειο, της προώθησης της μαθητείας.

Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία για το ζήτημα των διορισμών!
Ο Υπουργός Παιδείας ανακοινώνει 15.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, οι οποίοι, κατά τη δήλωσή του, θα ξεκινήσουν τον επόμενο Σεπτέμβριο, και ταυτόχρονα αρνείται να δεσμευτεί στα Δ.Σ της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ   σε συγκεκριμένα μέτρα που θα δείχνουν ότι και αυτή η εξαγγελία δεν θα έχει την τύχη των εξαγγελιών των προκατόχων του της ίδιας κυβέρνησης,. Δε δεσμεύτηκε ούτε στην πρόταση οι διορισμοί αυτοί να περιληφθούν σε νόμο ή να εξαγγελθούν σε μια προκήρυξη, ώστε να δεσμεύουν όλες τις επόμενες κυβερνήσεις –μιας και είναι προεκλογική περίοδος-, ούτε στην απαίτηση οι δαπάνες για τους διορισμούς του 2019-2020 να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2019. Η απάντηση του υπουργού ήταν να εμπιστευτούμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τη δική του σημερινή ανακοίνωση! Άνοιξε   το ζήτημα των περιβόητων κριτηρίων διορισμού με στόχο το προσοντολόγιο, την ακύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το πτυχίο και την εργασία, τον εσωτερικό «εμφύλιο», τη διαρκή κινητικότητα και ανασφάλεια, το κυνήγι προσόντων. Τα  κριτήρια των υποτιθέμενων διορισμών, τα οποία βαζει στη συζήτηση η κυβέρνηση, θα αποτελέσουν κριτήρια απόλυσης για χιλιάδες αναπληρωτές με τις περικοπές προσωπικού, όπως επιτάσσουν οι «βέλτιστες πρακτικές αξιοποίησης δυναμικού» του ΟΟΣΑ, στις οποίες έχει δεσμευθεί και αυτή η κυβέρνηση.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας, διεκδικούμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας!
Γίνεται φανερό ότι το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση μόνο κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος, μπορεί να εξαναγκαστούν σε υποχωρήσεις, από την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους. Οι κινητοποιήσεις ΕΛΜΕ και σχολείων από την αρχή της χρονιάς ανοίγουν το δρόμο για να μην κλείνουν τμήματα. Οι περσινές, μαχητικές κινητοποιήσεις «της Παρασκευής» τούς ανάγκασαν σε εξαγγελίες.Το αποτύπωμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του Μάρτη  δεν έχει ξεθωριάσει. Ο Σεπτέμβρης μας βρίσκει σε θέση μάχης, γιατί ο χρόνος αναμονής έχει τελειώσει. Δε θα ανεχτούμε άλλο  την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων εκπαιδευτικών και μαθητών.

Παλεύουμε μέσα από τα σωματεία μας για τον διορισμό όλων των συναδέλφων που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

ü  Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των αναγκών. Διορισμός όλων των αναπληρωτών με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
ü  Καμιά απόλυση – κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλειά. Πρόσληψη σε μία φάση, πριν την έναρξη των μαθημάτων, όλων όσοι εργάστηκαν ήδη και έχει ανάγκη η εκπαίδευση.
ü  Δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Πρόσληψη – τοποθέτηση εκπαιδευτικών των υπαρχουσών ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία. Εξασφάλιση πιστώσεων τώρα για προσλήψεις. Κατάργηση του ν. 3848/2010 του «νέου σχολείου» της Διαμαντοπούλου, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 4186/2013, του Αρβανιτόπουλου. Όχι στην ελαστική εργασία.
ü  Υπερασπιζόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο. Υπερασπιζόμαστε την ενότητα των εκπαιδευτικών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
ü  Πλήρης εξομοίωση όλων των αδειών των αναπληρωτών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης, φοιτητικές κλπ) με αποδοχές, προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων.
ü  Επίδομα ανεργίας για όλους μετά τη λήξη της σύμβασής τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναγνώριση των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων και προσμέτρηση στη μισθοδοσία, όπως και στους μόνιμους. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους και πέρα από τα 7 έτη.
ü  12μηνες συμβάσεις εργασίας μέχρι 31 Αυγούστου, κατάργηση της ωρομισθίας και του θεσμού των ΑΜΩ (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου).
ü  Πλήρης υπολογισμός ενσήμων τις ημέρες απεργίας.
ü  Να καλυφθούν ΤΩΡΑ όλα τα κενά εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος!
ü  Να μην κλείσει κανένα τμήμα σε ΕΠΑΛ, Λύκεια και Γυμνάσια! Να λειτουργήσει παντού το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο με όλους τους εκπαιδευτικούς!
ü  Να στελεχωθούν όλα τα Τμήματα Ένταξης, Τάξεις Υποδοχής σε όλα τα σχολεία
ü  Ένας εκπαιδευτικός για κάθε μαθητή που χρειάζεται παράλληλη στήριξη!
ü  Επίδομα στέγασης, δωρεάν μετακίνηση και σίτιση για όλους τους αναπληρωτές!

Μοιράσου το άρθρο!