Εκπαίδευση

10/03/2020 - 08:13

Μπάχαλο με το κλείσιμο των σχολείων στη Λέσβο... Ανευθυνότητα!

Μέχρι χθες αργά το βράδυ περιμέναμε να μάθουμε τι θα γίνε με το κλείσιμο των σχολείων στο νησί μας λόγω κοροναϊού. 

Για άλλη μια φορά η κεντρική εξουσία αγνοεί τις  ιδιαιτερότητες  που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες των νησιών και αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς!

Χθες ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης  ζήτησε να κλείσουν όλα τα σχολεία στην περιοχή του Πλωμαρίου. Ήταν ένα σωστό αίτημα που θα παρείχε τη μέγιστη προστασία στους μαθητές και γενικότερα στους  κατοίκους της περιοχής. 

ΑΛΛΑ....

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας – εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο  που εφαρμόζουν και στην ηπειρωτική χώρα –  αποφάσισε το κλείσιμο μόνο των σχολικών μονάδων που φοιτούν τα παιδιά της 40χρονης με τον κοροναϊό. 

Κλείνουν μέχρι 24/03/2020 το Γυμνάσιο Πλωμαρίου και το  1ο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου.

Πόσο υπεύθυνη είναι μια τέτοια απόφαση; Και να γιατί: 

Η απόφαση αυτή δείχνει να αγνοεί  την ύπαρξη του Λυκείου  Πλωμαρίου και την «επαφή» που έχει με το Γυμνάσιο Πλωμαρίου.  Τους κοινούς χώρους, κοινούς καθηγητές.  To ίδιο ισχύει και για το ΕΠΑΛ.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του κ. Νίκου Μακαρώνη Δ/ντης του ΔΙΕΚ Μυτιλήνης:

"Αχ, νησιωτικοτητα εσύ μας μαρανες.
Έκλεισαν δύο σχολεία του Πλωμαρίου.
Σε ένα νησί δεν μπορεί να υπάρχουν πολλά ΙΕΚ, πολλά εσπερινά ΕΠΑΛ, πολλά μουσικά σχολεία, πολλά ειδικά σχολεία.
Γιατί είναι νησί. Στα παραπάνω σχολεία ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά μαθητές από όλο το νησί. Γιατί είναι νησί.
Το συγκρότημα των ΕΠΑΛ δέχεται καθημερινά πάνω από 1000 μαθητές και 200 καθηγητές, από όλο το νησί.
Χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Γιατί ζούμε σε νησί!!!"

Και η αντίδραση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Πλωμαρίου:

"Διαπιστώνει την παντελή απουσία, έλλειψη συντονισμού, αποφάσεων και λήψης μέτρων από τους αρμόδιους φορείς του Πλωμαρίου, του Δήμου Μυτιλήνης και της Περιφέρειας, σε σχέση με την εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού, στο Πλωμάρι για την προστασία των μαθητών του Λυκείου Πλωμαρίου, αλλά και των λοιπών σχολικών μονάδων της πόλης..

Συνιστά στους γονείς των μαθητών του Λυκείου Πλωμαρίου, να αποφύγουν να στείλουν τα παιδιά τους στο Λύκειο Πλωμαρίου για την παρακολούθηση των μαθημάτων τουλάχιστον για αύριο 10.3.2020, και μέχρις ότου ληφθούν μέτρα απολύμανσης του σχολείου και του κυλικείου του σχολικού συγκροτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΟΔΥ), καθώς και τυχόν παύσης λειτουργίας αυτού"

 

Αντιδράσεις και από τα Δημοτικά που βρίσκονται πλησίον Γυμνασίου: 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου & 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ: Λόγω των κινδύνων που προκύπτουν από την εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού στο Πλωμάρι τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου ομόφωνα προτείνουν κανένας γονέας να μη στείλει τα παιδιά του στο σχολείο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας , και απαιτούν την άμεση απολύμανση των δύο σχολικών συγκροτημάτων.

Και το κερασάκι στην τούρτα η σιωπή από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από την ΕΛΜΕ Λέσβου... ας αφήσουμε το κράτος των Αθηνών να αποφασίζει ελεύθερα για εμάς...

 

Μοιράσου το άρθρο!