Εκπαίδευση

05/05/2018 - 06:16

Ο Γιάμαν ο ελέφαντας στον Καρά Τεπέ....

Γιάμαν γεια σου, Γιάμαν γεια σου / πες μας τι τρως κι είναι τόσο μεγάλη η κοιλιά σου
/ Μήπως πολύ ψωμί, μήπως πολλά ζαχαρωτά / ή μήπως τρως όλες τις γεύσεις παγωτά;

Κι ο Γιάμαν ο ελέφαντας σε κύκλο βάζει τα παιδιά/ κάθεται στη μέση κι απαντάει σιγανά...
/ Είναι οι στορίες των παιδιών / που ακούω με τ’ αυτιά μου / αυτές περνούν και μένουνε / για πάντα στην κοιλιά μου...

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της ΔΥΕΠ  του ΥΠΠΕΘ στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Καρά Τεπέ, οι Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων, οι Nηπιαγωγοί και ο γνωστός συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου συναντήθηκαν την Κυριακή 30/4 για να ζωντανέψουν τον Γιάμαν τον ελέφαντα, τον παιδικό ήρωα που κι αν όλοι ξεχάσουν κι αν όλα ξεχαστούν, εκείνος θα κρατά για πάντα στη μεγάλη του κοιλιά, όλες τις ιστορίες, όλων των παιδιών της Γης, ώστε όσα θέλουν να αφηγηθούν να μην ξεχαστούν ποτέ!

Οι Νηπιαγωγοί του Καρά Τεπέ σε συνεργασία με τον συγγραφέα ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο, μέσα από απλά παιχνίδια με τα παιδιά να συγκεντρώνουν μικρές ιστορίες. Μέσα από την επεξεργασία τους προέκυψαν μικρά έμμετρα παραμύθια και γεννήθηκε ο Γιάμαν ο Ελέφαντας που ξεχώρισε γιατί μπορεί να συμπεριλάβει και να ενώσει όλα τα παραμύθια μαζί. Το δρώμενο πλαισιώθηκε μουσικά από δασκάλους και μαθητές της οργάνωσης ART BRIDGES (ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΕΧΝΗΣ).

Με την πολύτιμη διαμεσολάβηση γονέων και με τη γλώσσα των παιδιών, που δεν είναι άλλη από το παιχνίδι, το παραμύθι, τη μουσική, τις ζωγραφιές, παρουσία του Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδη Καλάργαλη, έγινε η δοκιμαστική αρχή ενός προγράμματος, που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τους επόμενους μήνες και άλλες ιστορίες και να μεταμορφωθεί σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την αγορά υλικών και βιβλίων για τη ΔΥΕΠ Νηπιαγωγείου, εφόσον δοθεί η σχετική έγκριση από το ΥΠΠΕΘ και υπάρχουν προβλεπόμενες διαδικασίες. Το συντονισμό και την εποπτεία του προγράμματος έχουν οι Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων  του ΥΠΠΕΘ, Β. Μπούρατζη και Μ. Περδικούρη.

Μοιράσου το άρθρο!