Εκπαίδευση

28/05/2013 - 18:14

«Ο κουρέας της Σεβίλλης» διαδραστικά... στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

«Ο κουρέας της Σεβίλλης» διαδραστικά... στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Σ

το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τρίτη 28 Μαΐου 2013, η επίσημη παρουσίαση της όπερας του Τζοακίνο Ροσσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης» στο πλαίσιο υλοποίησης του πρωτότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Η όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία».

Μεταξύ του κοινού, το οποίο απαρτίζονταν κυρίως από γονείς-κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και, φυσικά, τους συμμαθητές των συμμετεχόντων μαθητών, βρέθηκαν η Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου Μαρία Παπαδανιήλ, η Προϊσταμένη Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου Σταυρούλα Λυκιαρδοπούλου και η Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Βορείου Αιγαίου Ευανθία Αναγνωσταρά, έχοντας την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική και εξαιρετικής ποιότητας παιδαγωγική-λυρική εκδήλωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα ξεκίνησε το Μάιο του 2012 και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία σε 70 δημοτικά σχολεία ανά την επικράτεια. Η υλοποίησή του εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση" και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013).  Η πρωτοτυπία και η παιδαγωγική του αξία έγκειται στο γεγονός ότι καθιστά τους μικρούς μαθητές μέτοχους των συνθηκών προετοιμασίας και διεξαγωγής μιας όπερας, ενώ η ίδια η παράσταση αποτελεί την κορύφωση της διαδικασίας.

Πρωταρχικός στόχος της συνολικής δράσης υπήρξε η εξοικείωση των νεαρών μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με το μαγευτικό -και για πολλούς άγνωστο- κόσμο της όπερας, ενός καλλιτεχνικού είδους το οποίο γνωρίζει παγκόσμια απήχηση και έχει διαγράψει μακρά πορεία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά πλήθος πολιτισμικών και τεχνικών χαρακτηριστικών. Επιπλέον, αποτελεί από μόνο του μια ιδιαίτερα αγαπητή μορφή τέχνης για τα παιδιά, αφού προσεγγίζει πτυχές του παιχνιδιού, της στοχευμένης δημιουργικότητας και του παντρέματος διαφορετικών αντιλήψεων, δεξιοτήτων και ερεθισμάτων, ταυτόσημων με τη διαδικασία της ακούσιας μαθησιακής διαδικασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η τέχνη είναι το δέντρο της ζωής, η υπέρτατη μορφή έκφρασης κάθε προσωπικής και ομαδικής περιπέτειας, πράγμα το οποίο οι μαθητές μας κατάφεραν να μας θυμίζουν με τον καλύτερο τρόπο μέσα από την προσπάθειά τους αυτή.

 

Σε όλους όσους εμπνεύστηκαν το αξιόλογο αυτό πρόγραμμα και συνέβαλαν στην υλοποίησή του ευχόμαστε ολόψυχα πάντα να βιώνουν τη χαρά της ανάδειξης των αρτιότερων πνευματικών αγαθών του πολιτισμού μας, την ικανοποίηση της καλαισθησίας και την ανάταση ψυχής που προσδίδει η αγάπη για την τέχνη. Θερμότατα συγχαρητήρια εκφράζουμε στο Διευθυντή του σχολείου, Ιωάννη Μακαρώνη, τους εκπαιδευτικούς, τους συμμετέχοντες μαθητές και τους γονείς-κηδεμόνες.

 

Άξιοι ιδιαίτερης μνείας είναι οι συντελεστές του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με επικεφαλής το μαέστρο κ. Πυλαρινό, για την προσπάθεια που καταβάλλουν προς όφελος των παιδιών μας και την αξιέπαινη πράξη τους να ταξιδέψουν στη Μυτιλήνη για την πραγματοποίηση της διήμερης δράσης. Χάρη στη δική τους εσωτερική φλόγα, οι μικροί μαθητές μας άγγιξαν λίγη από τη μαγεία της θεατρικότητας, της μουσικής, της πλοκής, των ρόλων, των κουστουμιών, των σκηνικών και της ομαδικότητας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι μνήμες μιας τέτοιας δράσης θα χαραχτούν ανεξίτηλα στη συνείδησή τους και ίσως να αποτελέσουν έναν συνδετικό κρίκο με την τέχνη στην ενήλικη ζωή τους

Μοιράσου το άρθρο!