Εκπαίδευση

09/09/2019 - 09:49

Ο "υπέροχος" κόσμος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη Λέσβο

Ανακοίνωση για τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών εξέδωσε η “Αγωνιστική Παρέμβαση” Λέσβου. Μια ανακοίνωση που ουσιαστικά λέει τα πράγματα με το όνομά τους! Οι πιέσεις, οι δήθεν εξυπηρετήσεις, η αδιαφάνεια και πολλά άλλα είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Και όλα αυτά στο χώρο της παιδείας!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Παρόλο που τα σχολεία δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς τους αναπληρωτές που σηκώνουν το μεγάλο βάρος με προσωπικό και οικογενειακό κόστος, η αντιμετώπιση από την πλευρά του Υπουργείου αλλά και των ΔΔΕ παραμένει αναντίστοιχη με την προσφορά τους. Περιορισμένα δικαιώματα, τοποθετήσεις σε νεφελώδες τοπίο ακόμα και πιέσεις σε συναδέλφους να δεχτούν να συμπληρώσουν ωράριο σε 3, 4 ή και 5 σχολεία, διαφορετικά να παραιτηθούν! Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί κι ο ρόλος των παραγόντων που έχουν στη διάθεσή τους τα κενά και παρουσιάζονται ως σωτήρες εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των συναδέλφων αναπληρωτών, αλλά και το γεγονός ότι συνάδελφοι που έρχονται πρώτη φορά στο νησί δε γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Έτσι καταλήγει το δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να παρουσιάζεται ως εξυπηρέτηση.

Τα κριτήρια τοποθέτησης είναι συγκεκριμένα και τα λειτουργικά κενά πρέπει να αναρτώνται εγκαίρως από τη ΔΔΕ με ευθύνη του ΠΥΣΔΕ. Το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών γίνονται με ευθύνη του Διευθυντή της ΔΔΕ, δε σημαίνει ότι μπορεί να αυθαιρετεί.

Πριν τοποθετηθείτε, ζητήστε :

  • Να δημοσιοποιηθεί ο πίνακας των λειτουργικών κενών με ώρες.
  • Να ανακοινωθούν στο site της ΔΔΕ όλες οι τοποθετήσεις ώστε να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος.
  • Να ενημερώσετε τους αιρετούς και την ΕΛΜΕ Λέσβου, εάν θεωρείτε ότι έχετε αδικηθεί.
  • Να κάνετε γραπτή ένσταση με τα στοιχεία που έχετε σε περίπτωση που έχετε αδικηθεί και να την κοινοποιήσετε σε ΠΥΣΔΕ και ΕΛΜΕ.
  • Αγνοήστε αυστηρές προειδοποιήσεις και απειλές που σκοπό έχουν να σας φιμώσουν και να σας εγκλωβίσουν σε δίκτυο εξυπηρετήσεων τοπικών παραγόντων.

Τα δικαιώματά σας είναι νομικά κατοχυρωμένα και κανείς δεν μπορεί να τα καταπατά.

Είναι δουλειά του σωματείου να σας υπερασπιστεί σε περίπτωση που αδικηθείτε· απευθυνθείτε εκεί.

Μόνιμοι/ες, αναπληρωτές/τριες,ωρομίσθιοι/ες συνεχίζουμε να παλεύουμε συλλογικά για μαζικούς μόνιμους διορισμούς που να απαντάνε στις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Η μόνη κανονικότητα που βιώνουμε τα χρόνια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η υποβάθμιση του πτυχίου, ο εμπαιγμός για τους διορισμούς και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για εμάς και της παρεχόμενης εκπαίδευσης για τους μαθητές μας.

Η αδιοριστία έχει σοβαρότατες συνέπειες στην εργασιακή πραγματικότητα αλλά και στην προσωπική ζωή. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει και να μας κάνει να υιοθετούμε  λογικές κοινωνικού αυτοματισμού, να μας χωρίζει σε ομάδες που στρέφονται η μια εναντίον της άλλης και τελικά να καταλήγουμε στην πόρτα ενός δικηγορικού γραφείου. Μόνο μαζικά και συλλογικά μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Καλούμε την ΕΛΜΕ Λέσβου να κηρύξει στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ σε περίπτωση μη δημοσιοποίησης των τοποθετήσεων ή καταγγελιών για μεροληπτικές ή άδικες αποφάσεις.

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά και καλή δύναμη.

Αγωνιστική Παρέμβαση, 09-09-2019

Μοιράσου το άρθρο!