Εκπαίδευση

20/07/2012 - 14:14

Oλοκλήρωση εργασιών Διεθνούς Θερινού Σχολείου Πανεπιστημίου Αιγαίου "Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα"

yle="text-align:justify;">Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Μεταπτυχιακού Σχολείου ΄Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα’  που διεξήχθη στο Πλωμάρι της Λέσβου από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου. Το Διεθνές Σχολείο οργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Institute for Migration and Ethnic Studies του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και με την υποστήριξη μελών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του διεθνούς επιστημονικού δικτύου EastBordNet.

Αντικείμενο του ήταν η μελέτη των άτυπων μεταναστευτικών κινήσεων στο σύγχρονο περιβάλλον της  κρίσης της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, των κοινωνικο-πολιτικών συγκρούσεων και των διαπερατών συνόρων.  Το Θερινό Σχολείο αξιοποίησε τη θέση της Λέσβου, ως κύριας ‘πύλης’ εισόδου στην Ευρώπη, ιστορικού σταυροδρομιού διαφόρων πολιτισμών και πληθυσμών και χώρου ποικίλων πολιτισμικών συναντήσεων, για να επιχειρήσει τον κριτικό αναστοχασμό πάνω στους τρόπους με τους οποίους οι μεταναστεύσεις επηρεάζουν τις διαδικασίες ανακατασκευής των συνόρων, αλλά και διαμορφώνονται από αυτές.

Οι σεμιναριακές δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου φιλοξενήθηκαν στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου που ευγενικά παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το  Δήμο Λέσβου, ενώ καθοριστική για την επιτυχία των εργασιών του υπήρξε η συμβολή του  Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Πλωμάριου  και του συλλόγου εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Πλωμαρίου.

Στο Μεταπτυχιακό Σχολείο Πλωμαρίου συμμετείχαν 12 υποψήφιοι διδάκτορες και 17 μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ολλανδία (9), την Ελλάδα (8), τις Ηνωμένες Πολιτείες (2), τη Γερμανία (2), το Βέλγιο, τη Δανία, την Ισπανία, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία. Οι 15 διδάσκοντες από 7 Ευρωπαικά Πανεπιστήμια, διακεκριμένοι επιστήμονες με μεγάλη ερευνητική εμπειρία στη μελέτη των μεταναστεύσεων και των συνόρων, προσέφεραν έναν κύκλο σπουδών συνολικής διαρκείας 80 ωρών.

Το πρόγραμμα κάλυψε ορισμένα θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα στη μελέτη της μετανάστευσης και των συνόρων, τις θεσμικές και πολιτικές πλευρές της μεταναστευτικής συνθήκης, τις στρατηγικές των μεταναστευτικών ομάδων και των προσφύγων και τις αλληλεπιδράσεις τους στις χώρες υποδοχής. Οι διαλέξεις συνδυάστηκαν με ένα σημαντικό αριθμό εκπαιδευτικών εκδρομών ανάμεσα στις οποίες ξεχώρισαν η διπλή εκδρομή στο Αϊβαλί  και τη Μυτιλήνη, με αντικείμενο την εμπειρία διάσχισης του συνόρου και τη διαχείριση της κληρονομιάς του εθνοπολιτισμικού ‘αλλου’, καθώς και η επισκέψεις στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης στη Σκάλα Λουτρών, στην Παγανή αλλά και στη ‘Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων’ στην Αγιάσο και οι κοινές δραστηριότητες φοιτητών και ανήλικων προσφύγων στην πόλη της Μυτιλήνης.

H ιδιαίτερη επιτυχία του Θερινού αυτού Σχολείου παρέχει τα εχέγγυα για την διοργάνωσή του και την επόμενη χρονιά.

Για περισσότερες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο https://migbord2012.pns.aegean.gr

Τo Θερινό αυτό Σχολείο εντάσσεται στα «Διεθνή Θερινά Σχολεία Πανεπιστημίου Αιγαίου»  που υποστηρίζονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EKT) και Εθνικούς πόρους.

Μοιράσου το άρθρο!