Εκπαίδευση

06/11/2012 - 16:43

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υλοποίηση του προγράμματος για κατασκευή λιθόστροτων

Ολοκληρώθηκε  με επιτυχία η υλοποίηση του προγράμματος για κατασκευή  λιθόστροτων

 

Στις 22 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υλοποίηση του προγράμματος: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΩΝ» συνολικής διάρκειας 800 ωρών, που διεξήχθη από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου (ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 25 άνεργοι του Νομού μας οι οποίοι στο πλαίσιο της θεωρητικής τους κατάρτισης διάρκειας 316 ωρών έμαθαν να αναγνωρίζουν και να περιγράφουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των κατασκευών, τα εμβαδά, τους όγκους, τα ύψη, τις περιμέτρους των γεωμετρικών σχημάτων, να σχεδιάζουν απλά σχέδια κατασκευών, να γνωρίζουν τις βασικές αρχές υδραυλικής για να περιγράφουν τη ροή των υγρών και να την εφαρμόζουν στις κατασκευές τους, να κάνουν αρχιτεκτονική αποτύπωση μιας κατασκευής και να αναγνωρίζουν τους τύπους των διαφόρων λιθόστρωτων.

Στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, διάρκειας 484 ωρών, έμαθαν να κατασκευάζουν/επισκευάζουν λιθόστρωτα με φυσικά υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης έχοντας τις γνώσεις να χειριστούν κατάλληλα κάθε δομικό λίθο, να αναγνωρίζουν την τεχνοτροπία τους και να προασπίζονται την ιστορική τους αξία.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν εργασίες λιθόστρωσης σε περιοχές του Δήμου Λέσβου και στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Μυτιλήνης.

Έτσι σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και έχοντας αποκτήσει τη τεχνογνωσία των παλαιών μαστόρων για την κατασκευή λιθόστρωτων, είναι σε θέση να επανδρώσουν εργοληπτικές εταιρείες, υπηρεσίες και φορείς που ασχολούνται με εργασίες ανάπλασης, συντήρησης και κατασκευής λιθόστρωτων, ενδυναμώνοντας ένα μέρος της παράδοσης του τόπου μας που σήμερα ατονεί.

Όσοι ενδιαφέρονται να απασχολήσουν τα παραπάνω άτομα μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο ΚΕΚΑΠΕΛ τηλ. 22510-40330.

Μοιράσου το άρθρο!