Εκπαίδευση

21/10/2015 - 13:24

"Ονειρεύομαι τη σχολική μου αυλή".

Έχει καθιερωθεί για τα σχολεία όλης της χώρας από το 2013, η 2η Εβδομάδα του Οκτωβρίου ως «Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Την εβδομάδα αυτή καλούνται οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) και οι σχολικές μονάδες (Δημοτικά & Νηπιαγωγεία) Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης να διοργανώσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικές με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Για το σχολικό έτος 2015-16, η Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ορίστηκε από 12 έως 16 Οκτωβρίου 2015.

Η Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Λέσβου διαμέσου του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική διαχείρισή του διοργάνωσε Διαγωνισμό Αφίσας με θέμα: "Ονειρεύομαι τη σχολική μου αυλή".

 Οι μαθητές κλήθηκαν, ατομικά ή σε ομάδες, να ζωγραφίσουν σε διαστάσεις της επιλογής τους και με υλικά της επιλογής τους (μαρκαδόρους, τέμπερες, δαχτυλομπογιές, φυσικά υλικά, κολλάζ, ψηφιδωτό) αφίσα με το συγκεκριμένο θέμα και με ανάλογο μήνυμα.

Στην πρόσκληση οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου ανταποκρίθηκαν με αποτέλεσμα να συμμετέχουν 320 μαθητές από τα: 7ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών, Νηπιαγωγείο Σκαλοχωρίου, Νηπιαγωγείο Παρακοίλων, Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Πλάτωνος "Ο παραμυθένιος κόσμος", 11ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας, Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων, Δημοτικό Σχολείο Κάτω - Τρίτους, Δημοτικό Σχολείο Καλλονής.

Τα καλύτερα έργα των μαθητών θα βραβευτούν αφού κατηγοριοποιηθούν σε:

α) νηπίων & μαθητών Α΄, Β΄ τάξεων

β) μαθητών Γ΄, Δ΄, Ε΄, & Στ΄ τάξεων

     Θα διακριθεί ένα έργο ανά κατηγορία από τετραμελή επιτροπή με δώρα βιβλία με την αντίστοιχη θεματική ενότητα και την ηλικία των συμμετεχόντων. Τα βραβευμένα έργα θα εκπροσωπήσουν το νομό μας στην Περ/κή Δ/νση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Β. Αιγαίου. 

΄Ολα τα έργα θα εκτεθούν στο Δημοτικό Θέατρο κατά τις Τελικές Εκδηλώσεις του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων τον Ιούνιο με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Επαίνους συμμετοχής θα απονεμηθούν σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν με ατομικό ή ομαδικό έργο.

Επίσης, για τη φετινή σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει ένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης, Διαχείρισης και Διαμόρφωσης του αύλειου  σχολικού χώρου σε συνεργασία του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης N. Λέσβου και του Δήμου Λέσβου Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης με Αντιδήμαρχο τον κ. Κατζανό με θέμα: "Μαθαίνω να χρησιμοποιώ σωστά - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω στο σχολείο μου και στη σχολική μου αυλή". Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το 11ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης,  το 2ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης και το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης. Στα παραπάνω σχολεία στο πλαίσιο της "Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης" πραγματοποιήθηκαν δράσεις από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, κα Μαρία Τζουρά  και την εκπρόσωπο του Δήμου Λέσβου Μηχανικό Περοβάλλοντος κα Ελένη Σκουλίδα. Οι δράσεις σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς θα συνεχιστούν καθόλη την τρέχουσα σχολική χρονιά. Επίσης, ενδιαφέρον έδειξαν και άλλες σχολικές μονάδες του νησιού μας καθώς υλοποιούν από πέρσι σχετικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα.   

Μοιράσου το άρθρο!