Εκπαίδευση

03/12/2014 - 15:24

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την απώλεια του πανεπιστημιακού Δασκάλου Δ. Τριχόπουλου

Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα της χώρας μας έχασε ένα από τα πλέον επίλεκτα και διακεκριμένα μέλη της, τον ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό Δημήτριο Τριχόπουλο.

Ο Δημήτριος Τριχόπουλος υπήρξε εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος, με πλούσιο και παγκόσμιας απήχησης ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο. Ήταν Καθηγητής Επιδημιολογίας και Καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Υπηρέτησε ως Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Διευθυντής στο αντίστοιχο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Πρόσεδρος Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Karolinska της Στοκχόλμης στη Σουηδία και ως Διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας και του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου του Πανεπιστημίου Harvard.

Το όνομά του συνδέθηκε με σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις στον κρίσιμο άξονα Περιβάλλοντος-Διατροφής-Δημόσιας Υγείας ενώ, το ιατρικό περιοδικό The Lancet έχει συμπεριλάβει εργασία του Δ. Τριχόπουλου μεταξύ είκοσι επτά κομβικών εργασιών για την Ιατρική από τους Ιπποκρατικούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή.

Ο Δημήτριος Τριχόπουλος υπήρξε πρωτίστως πηγή έμπνευσης και οράματος για πολλούς νέους ερευνητές, έχοντας εκπαιδεύσει και αναδείξει πληθώρα Ελλήνων επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους κατέχουν σήμερα θέσεις ευθύνης σε κορυφαία Ερευνητικά Ιδρύματα, Επιστημονικούς Οργανισμούς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ένας μάλιστα από αυτούς στελεχώνει ακαδημαϊκά και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου μας.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την πρόωρη απώλεια ενός λαμπρού πανεπιστημιακού Δασκάλου, και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Μοιράσου το άρθρο!