Εκπαίδευση

01/04/2014 - 18:43

Πολλά τα κέρδη.... για τους μαθητές μας!

yle="text-align: justify;">Πλωμάρι

       Με δυο ομάδες – εικονικές «εταιρίες» συμμετείχε το ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ στο «YOUNG BUSINESS TALENTS», έναν διαγωνισμό με επιχειρηματικό προσομοιωτή (business simulator) για μαθητές 15 – 18 ετών που τους επέτρεψε να ασκηθούν στη λήψη όλων των αποφάσεων  που λαμβάνονται σε μια εταιρία.

Οι ομάδες ήταν:

- BUSINESS_MINDS με τους μαθητές: Μαμάκο Συμεών

                                                                   Παπουτσάνη Ειρήνη

                                                                   Κατσιγίνη Στάθη

-BUSINESSTEENAGERS με τους μαθητές: Θεοδωρίδη Θάνο

                                                                         Επιτροπάκη Στέργιο

                                                                         Γιαμουγιάννη Μαρία

                                                                         Καλδή Μιχάλη

Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος: η κα Γιαμουγιάννη Αναστασία (κλάδου ΠΕ09 Οικονομολόγος).

Σ’ αυτό το παιχνίδι των επιχειρήσεων, που άρχισε στις  8 Νοεμβρίου 2013 και ολοκληρώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2014, συμμετείχαν 330 ομάδες – εικονικές «εταιρίες» απ΄ όλη την Ελλάδα, οι οποίες χωρίστηκαν σε 3 Περιφέρειες.

Όλο το διάστημα οι εικονικές «εταιρίες» έκαναν ότι οι υπεύθυνοι διοίκησης των εταιριών: Ανάλυση-προγραμματισμό ενεργειών-έλεγχο αποτελεσμάτων. Διαμόρφωναν επιχειρηματικά σχέδια από ένα σύνολο αποφάσεων.

Οι 75 καλύτερες ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία πέρασαν στον εθνικό τελικό που πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία  στην Αθήνα στις 29/3/2014.

Σ’ αυτές τις 75 καλύτερες  ομάδες ήταν και οι δυο ομάδες του ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ. Έτσι μαθητές/τριες και καθηγήτρια με προσωπικά τους έξοδα μετακινήθηκαν στην Αθήνα. 

Στον εθνικό τελικό οι ομάδες ομαδοποιήθηκαν τυχαία σε προσομοιώσεις – αγορές 5 εταιριών, προκειμένου να αναδειχθούν  οι 15 καλύτερες.

Στην 8η προσομοίωση – αγορά την πρώτη θέση βάση συσσωρευμένης κερδοφορίας κατέκτησε η ομάδα - εικονική «εταιρία» BUSINESS_MINDS του ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ. Στην ομάδα δόθηκε το χρηματικό έπαθλο των 240 ευρώ.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές και στην καθηγήτριά τους για τη συμμετοχή και τη νίκη τους καθώς και στους γονείς τους για την υποστήριξη της προσπάθειας.

                                                             Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

                                                                                   ΚΑΛΔΕΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ


4ο Λύκειο Μυτιλήνης

Το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Μετς της Αθήνας ο Εθνικός Τελικός του πανελλήνιου διαγωνισμού “YOUNG BUSINESS TALENTS” που αφορά στη Νεανική Επιχειρηματικότητα, με την 8μελή ομάδα μαθητών της Β’ τάξης του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, να καταλαμβάνει την 20η θέση στο γενική κατάταξη, ανάμεσα στις 75 καλύτερες ομάδες από σχολεία όλης της χώρας, που είχαν καταφέρει να προκριθούν.   

Οι χορηγοί, οι οποίοι ανέλαβαν την υποστήριξη της ομάδας των μαθητών της Μυτιλήνης, προκειμένου να συμμετάσχει στον τελικό της Αθήνας, είναι η Φαρμακευτική Εταιρεία “ELPEN Α.Ε.”, η ακτοπλοϊκή εταιρεία “BLUE STAR FERRIES” και η αεροπορική εταιρεία “AEGEAN AIR”.    

Όπως είχε προαναγγελθεί, το “YOUNG BUSINESS TALENTS” είναι ένας πρωτοποριακός διαγωνισμός, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και διοργανώνεται σε όλα τα Λύκεια της χώρας από την εταιρεία “NIVEA”, η οποία παρέχει διεθνώς την υποστήριξή της σε όλες τις χώρες που υλοποιείται ο θεσμός. Ο διαγωνισμός βασίζεται στη χρήση επιχειρηματικού προσομοιωτή (business simulator) στο internet και έχει ως στόχο να καλλιεργήσει την επιχειρηματικότητα στους νέους και να τους προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι συνεργασίας και άμιλλας.  

Ο “Επιχειρηματικός Προσομοιωτής” (Business Simulator) είναι ένα προηγμένο λογισμικό, που αναπαριστά με μεγάλη ακρίβεια τη λειτουργία μιας επιχείρησης και της αγοράς σε πραγματικό ανταγωνισμό και χρησιμοποιείται σαν επιχειρηματικό παιχνίδι (business game) για πρακτική εκπαίδευση. 

Οι μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, διαθέτοντας σπουδαίο επιχειρηματικό ταλέντο, πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα κερδοφορίας της εικονικής τους επιχείρησης. Ωστόσο δεν κατάφεραν να “περάσουν” στις 15 πρώτες ομάδες που έλαβαν χρηματικά βραβεία, αφού κατέλαβαν τη δεύτερη θέση του Ομίλου τους.  

Συμμετέχοντας σ’ έναν άρτια και επαγγελματικά οργανωμένο από την εταιρεία “PRAXIS MMT” διαγωνισμό, οι μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μία συναρπαστική εμπειρία διοίκησης των δύο δικών τους εικονικών επιχειρήσεων στο διαδίκτυο (με ονομασίες “CALABRIA 9” και “CNMYT”), οι οποίες συναγωνίστηκαν με αντίστοιχες εικονικές επιχειρήσεις ομάδων από άλλα λύκεια της χώρας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώθηκε η 5μηνη δοκιμασία του “YOUNG BUSINESS TALENTS”, η οποία εκτός από μία σπουδαία εμπειρία εξάσκησης των μαθητών σε περιβάλλον διοίκησης και οικονομίας, προσπάθησε να αναπτύξει με τον καλύτερο τρόπο το τόσο απαραίτητο στη σημερινή εποχή επιχειρηματικό πνεύμα, καθώς και πολύ χρήσιμες δεξιότητες για όλη τη ζωή, όπως είναι η κριτική σκέψη, η ομαδική συνεργασία & επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων, κ.α.   

Οι μαθητές της Β’ τάξης του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, που συμμετείχαν στο Εθνικό Τελικό, υπό την καθοδήγηση της οικονομολόγου καθηγήτριας κ. Μαρίας Πλεξουσάκη, ήταν οι: Ειρήνη Βακιρλή, Αλφόνσος Δελής, Στυλιανός Δελής, Γεωργία Καραθανάση, Αλεξάνδρα Κατζουρίδη, Μελίνα Οικονόμου, Μελανθία Σπανού και Θωμάς Χατζηελευθερίου.   

 

 

Μοιράσου το άρθρο!