Εκπαίδευση

01/02/2012 - 19:34

Προς νέο σύστημα εισαγωγικών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Φαίνεται ότι "κλείδωσε" το νέο σύστημα εισαγωγικών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με τη συναίνεση των κομμάτων στη διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας υπό την Αννα Διαμαντοπούλου, η εφαρμογή του οποίου έχει οριστεί το 2014, για τους μαθητές δηλαδή που σήμερα είναι στην Α' λυκείου.

 

Στην πρώτη ομάδα θα εξετάζονται ενδοσχολικά τα μαθήματα τα οποία θα οδηγούν σε εθνικό απολυτήριο, ενώ 4 θα είναι τα μαθήματα της δεύτερης ομάδας στα οποία θα διαγωνίζονται πανελλαδικά εκείνοι που θέλουν να συνεχίσουν σπουδές και να εισαχθούν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για το Νέο Λύκειο, αναφέρθηκε επίσης πως ειδικά τα παιδιά που φοιτούν τώρα στην Γ' γυμνασίου, όταν φτάσουν στην Γ' λυκειου θα έχουν ήδη διδαχθεί τις Β' και Γ' τάξεις με τα νέα μέτρα, ενώ θα υπάρχει επιπλέον "Τράπεζα Θεμάτων" σταθμισμένης δυσκολίας, απ΄όπου θα αντλούνται τα θέματα όλων των εξετάσεων, ωστε να μην εμφανίζεται διαφορά στη δυσκολία των θεμάτων από χρονιά σε χρονιά. Τα παιδιά αυτά, το 2015 για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα δώσουν 3-5 μαθήματα επιπλέον.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι μαθητές θα μπορούν να διαγωνίζονται πολλές φορές σε ένα μάθημα μέσα στην ίδια χρονιά, προκειμένου να επιτύχουν την εισαγωγή στη σχολή που θέλουν, ενώ τα Πανεπιστήμια θα έχουν λόγο και ρόλο, αφού θα ορίζουν μαθήματα και συντελεστές βαρύτητας.

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα είναι εν πολλοίς το αποτέλεσμα του διαλόγου υπό τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, ενώ φαίνεται να εγκαταλείπεται η "λογική" των κατευθύνσεων και στη θέση τους μπαίνουν μαθήματα επιλογής.

Και χωρις εξετάσεις θα εισάγονται στο Πανεπιστήμιο

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι θα υπάρχουν τμήματα χαμηλής ζήτησης που θα εισάγονται υποψήφιοι χωρίς εξετάσεις, μόνο με μία αίτησή τους, και με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου τους.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει μία ακόμη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, ενώ στη συνέχεια οι τελικές αποφάσεις θα ληφθουν σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

πηγη: MEGA

Μοιράσου το άρθρο!