Εκπαίδευση

06/06/2013 - 13:31

Πρόταση για εκπαιδευτικό συλλαλητήριο από το νέο Δ.Σ. ΕΛΜΕ Λέσβου

Τ

ο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου (πρόεδρος Μαρία Περδικούλη, Γραμματέας Μπάλλας Ανδρέας)  καλεί σε ανοιχτή, κοινή σύσκεψη τα πρωτοβάθμια σωματεία του νησιού και τις διοικήσεις των τοπικών συντονιστικών κέντρων (ΠΕΚ-ΑΔΕΔΥ), την Ένωση Γονέων και τους κατά τόπους συλλόγους τους, την Παρασκευή 7/6 και ώρα 19:00 στο 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης (Δημοτικός Κήπος).


Στόχος της σύσκεψης η ανάδειξη των προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και των επιπτώσεων της πολιτικής των μνημονίων στο δημόσιο σχολείο καθώς και η διερεύνηση κοινών πρωτοβουλιών ενάντια στην πολιτική επιστράτευση. Στόχος είναι ένα συλλαλητήριο για τα θέματα αυτά στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.


Θεωρούμε πως τα πρόσφατα αντι-εκπαιδευτικά μέτρα (αύξηση ωραρίου, υποχρεωτικές μεταθέσεις, συμπτύξεις τμημάτων, λίστες πλεοναζόντων και υπό απόλυση εκπαιδευτικών, σχέδια για «νέο λύκειο» και νέο «τεχνολογικό σχολείο») αφορούν όλη την κοινωνία, γιατί βάζουν σε νέες δοκιμασίες τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, και μόνο με συντονισμένους, κοινούς αγώνες μπορούν να αποκρουστούν.


Εξάλλου, η υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία και στον αγώνα, η υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία με όρους αξιοπρέπειας, η υπεράσπιση θεμελιωδών κοινωνικών αγαθών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, όπως είναι η δημόσια παιδεία και υγεία, η ασφάλιση και η πρόνοια, το νερό και το ρεύμα, οι συγκοινωνίες, είναι υπόθεση όλων μας.

 

 


Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λέσβου

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου η τρίτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου με θέμα και πάλι α) την συγκρότησή του σε σώμα (τρίτη προσπάθεια) και β) τις αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ για τα κενά-πλεονάσματα.


Κατατίθεται η παραίτηση από μέλος του ΔΣ του Προεδρεύοντος Κουτσαντώνη Αλέξανδρου και αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα του ψηφοδελτίου του Στρατάκη Μιχάλη. Όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ παρόντα: Αθηναίος Παναγιώτης (Ενιαίο Ψηφοδέλτιο- νέος προεδρεύων), Περδικούρη Μαρία, Κουφός Δημήτρης (Αυτόνομη Πρωτοβουλία), Μπάλλας Ανδρέας (Αγωνιστική Παρέμβαση), Ηλίας Νίκος (ΑΚΕΤΕΕ), Μπεκιάρης Γιώργος (ΕΣΑΚ-ΔΕΕ).
α) Τίθεται αρχικά ζήτημα από τον Π. Αθηναίο για την εγκυρότητα της προηγούμενης διαδικασίας που διακόπηκε, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση. Αυτόνομη Πρωτοβουλία, Αγωνιστική Παρέμβαση, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ τάχθηκαν υπέρ της εγκυρό-τητας της διαδικασίας, εφόσον ήταν σύμφωνη με το καταστατικό, και πρότειναν να συνεχιστεί η διαδικασία της συγκρότησης από τη θέση του αντιπροέδρου, αφού υ-πογραφούν τα πρακτικά. Κατά συνέπεια, η Μ. Περδικούρη ανέλαβε Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Α. Μπάλλας Γενικός Γραμματέας.  


Η απόφαση αυτή αμφισβητήθηκε από τον Ν. Ηλία της ΑΚΕΤΕΕ με το επιχείρημα ότι του «υφαρπάχθηκε» η ψήφος και κατέθεσε πρόταση μομφής προς το Προεδρείο, η οποία καταψηφίστηκε με 4 ψήφους κατά, 1 λευκό και δύο υπέρ.
Στη συνέχεια, δεν υπήρξε προθυμία για τη θέση του αντιπροέδρου αλλά μετά από συζήτηση έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα ο Ν. Ηλίας, η οποία απέσπασε τρία υπέρ, τρία λευκά και μία αποχή. Συνεπώς η ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκρότησης δεν επιτεύχθηκε και θα συνεχιστεί στο επόμενο Δ.Σ..


β) Γίνεται ενημέρωση για τη συνάντηση του ΔΣ με τον Δ/ντή Δ.Ε. ο οποίος ενημέρωσε για τις αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ για τα πλεονάσματα. Αντίστοιχα, ενημέρωση έγινε και από το μέλος του ΔΣ και αιρετό Ν. Ηλία. Στο δια ταύτα, από τα 277 πλεονάσματα σε όλες τις ειδικότητες που έβγαζε το υπουργείο το ΠΥΣΔΕ τα περιόρισε ομόφωνα στα 243 και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι όλα πλασματικά και ότι τα λειτουργικά θα φανούν τον Σεπτέμβρη.
Ως Αγωνιστική Παρέμβαση δηλώσαμε ότι δεν έπρεπε οι αιρετοί να υπογράψουν τις λίστες με τα πλεονάσματα, νομιμοποιώντας έτσι με την υπογραφή τους μια διαδικασία που φέρνει χιλιάδες εκπαιδευτικούς στο χείλος της απόλυσης και της υποχρεωτικής μετάθεσης.  Εξάλλου έγινε εχθές σαφές- μετά από ενημέρωση από το Υπουργείο- ότι οι εκτιμήσεις των ΠΥΣΔΕ θα αγνοηθούν εντελώς… Πράγμα που δείχνει ότι έτρεφε αυταπάτες όποιος πίστευε ότι θα μπορούσε να εξορθολογίσει τα πλεονάσματα και να πετύχει έτσι να «σώσει» μερικές οργανικές θέσεις.
Εμείς είπαμε ότι όλα τα πλεονάσματα είναι πλασματικά και ότι κανείς εκπαι-δευτικός δεν περισσεύει. Και ακόμα ότι κακώς ο αιρετός έδειξε μια τάση εφησυχα-σμού του κλάδου με το επιχείρημα ότι θα υπάρξουν λειτουργικά κενά τον Σεπτέμβρη και ότι όλοι θα δουλέψουν, επιχείρημα που παραβλέπει τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι (λ.χ. σχέδια για τεχνολογικό σχολείο) και τους κινδύνους των απολύσεων και των υποχρεωτικών μεταθέσεων που υπάρ-χουν πραγματικά. Επισημάναμε δε την ανάγκη να πάμε το επόμενο διάστημα με δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων ενάντια στις απολύσεις, να μην επιτρέψου-με στα ΠΥΣΔΕ να στείλουν λίστες πλεοναζόντων, να παρέμβουμε για να μην συμπτυχθούν τμήματα κ.λπ.. Και ότι για να γίνουν αυτά θα πρέπει να σπάσουμε τον τσαμπουκά της επιστράτευσης και μάλιστα με απεργία μετά το τέλος των εξετάσεων. Κι όλα αυτά κόντρα σε λογικές είτε εφησυχασμού που καλλιεργεί ο κυβερνητικός συνδικαλισμός («θα δούμε από Σεπτέμβρη…»), είτε ηττοπαθείς λογικές διεκδίκησης του μικρότερου κακού («…να μην κάνουμε επαναστατική γυμναστική», «…και μία οργανική να σώσουμε κέρδος είναι…») που προτείνει κυρίως η Αυτόνομη Πρωτοβουλία.


Συνεπώς, το Δ.Σ. αποφάσισε τα παρακάτω:
1.    Να πάρει η ΕΛΜΕ τα πλεονάσματα που έβγαλε το Υπουργείο ανά σχολείο και να ενημερώσει τους συναδέλφους αναλυτικά. Αυτό να γίνει σε Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 12/6 και ώρα 19:00 στα Κεντρικά Λύκεια.
2.    Να οργανώσει σύσκεψη σωματείων και γονέων την Παρασκευή 7/6 και ώρα 19:00 στο 1ο Γυμνάσιο για να αναδείξει την κατάσταση στην εκπαίδευ-ση, να καταγγελθεί η επιστράτευση και να διοργανωθεί συλλαλητήριο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
3.    Να καλέσει άμεσα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ όταν πρόκειται να φύγουν λίστες με πλεονάζοντες για το Υπουργείο.

Μοιράσου το άρθρο!