Εκπαίδευση

02/12/2022 - 11:52

Το σημαντικότερο μάθημα της χρονιάς έγινε σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

Μάθαμε για τα ΑΜΕΑ, αλλάξαμε ρόλους

Με κεντρικό μήνυμα ότι η χειρότερη αναπηρία είναι η κακή συμπεριφορά, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο σχολείο μας εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών στην κάθε μορφής αναπηρία, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας στις 3 Δεκέμβρη.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μαθητές των Α',Β'Γ' και Δ' τάξεων συμμετείχαν σε δραστηριότητες ρόλων μέσα από τις οποίες γνώρισαν τον κόσμο της αναπηρίας και συνειδητοποίησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ανάπηρος στην καθημερινή του ζωή.

Έκλεισαν τα μάτια για να δουν πόσο δύσκολο είναι να κινηθεί ένας τυφλός, φόρεσαν γάντια για να δουν τη δυσκολία να δέσουν τα κορδόνια τους, έκρυψαν το ένα χέρι για να καταλάβουν πώς μπορεί να ανοίξει ένα βάζο με το ένα χέρι.

Προσπάθησαν να γράψουν το όνομά τους με τη γραφή Μπράϊγ, να διαβάσουν τα χείλη του συνομιλητή τους, να κατανοήσουν ένα κείμενο με δυσανάγνωστα γράμματα.

Η αρχική έκπληξη ήταν μεγάλη. Αλήθεια πόσα πράγματα υπάρχουν στην καθημερινή μας ζωή που είναι απλά για μας, τόσο δύσκολα όμως για κάποιους ανθρώπους!

Η παρουσίαση αυτή έκλεισε με την ανάγνωση ενός παραμυθιού "Ο αυτός" που διαπραγματεύεται τον αυτισμό.

Οι μαθητές των δύο μεγαλύτερων τάξεων, παρακολούθησαν μία παρουσίαση για τα είδη της αναπηρίας, τον τρόπο προσέγγισης και επικοινωνίας με αυτά τα άτομα που πρέπει να χαίρουν το σεβασμό και την ίση αντιμετώπιση από όλους μας.

Μίλησαν για τη δύναμη της ψυχής των ατόμων αυτών και τα σπουδαία επιτεύγματά τους στον αθλητισμό και τις επιστήμες. Αναφέρθηκαν τα παραδείγματα του Αϊνστάιν, της Έλεν Κέλερ, του Μπετόβεν, του Στίβεν Χόπκιγκ, ατόμων που κατάφεραν παρά την αναπηρία τους να ξεχωρίσουν και να διαπρέψουν ο καθένας στον τομέα του.

Στο τέλος είδαν βίντεο με τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στους παραολυμπιακούς αγώνες και συμμετείχαν σε δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με το θέμα.

 

Ωραίες δράσεις.

Συγχαρητήρια

στους δύο εκπαιδευτικούς που τις ετοίμασαν! Ελπίζουμε να πέρασε το μήνυμα στους μαθητές ότι δεν υπάρχουν άτομα με αναπηρία , αλλά κακές συμπεριφορές.

Μοιράσου το άρθρο!