Εκπαίδευση

19/03/2015 - 07:16

Σύλλογος ΠΕ Λέσβου: Ανακοίνωση για το ατυχές συμβάν στο Δημ. Σχολείο Πλαγιάς

yle="text-align: justify;">ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΕΣ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΓΙΑΣ.

 
Συνάδελφοι – ισσες :
   Tις μέρες αυτές διεξάγεται ΕΔΕ με ευθύνη της Δ/νσης Π.Ε. Λέσβου για διερεύνηση και πιθανή απόδοση ευθυνών, γύρω απ’ το ατύχημα ενός μαθητή, που συνέβη εδώ και αρκετό καιρό, στο Δημοτικό σχολείο Πλαγιάς.
   Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τη συμπαράστασή μας στο μαθητή και τους οικείους του και του ευχόμαστε καλή ανάρρωση και καλή δύναμη καθώς και κουράγιο στην καθημερινή του προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης.
     Είναι ευχής έργο και για τους γονείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, προπάντων όμως για τους μαθητές, να παίρνονται όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για την όσο το δυνατόν αποτροπή ατυχημάτων.
     Τέτοιου είδους περιστατικά, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, έχουν επιπτώσεις και επηρεάζουν μερικές φορές αρνητικά το ίδιο το παιδί καθώς και  αυτή καθ’ αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία.
    Συνήθως τέτοια παρόμοια περιστατικά αντιμετωπίζονται και διευθετούνται μέσα σε κλίμα   συνεννόησης  και συνεργασίας. Στην περίπτωση όμως του Δημοτικού σχολείου της Πλαγιάς έχουμε μια λυσσαλέα στοχοποίηση – ενοχοποίηση εκπαιδευτικών, που έκαναν ως όφειλαν τα δέοντα, αφού το ατύχημα συνέβη λίγα μέτρα μπροστά τους, με τέτοιο τρόπο όμως, που τους ήταν πολύ δύσκολο  έως ακατόρθωτο να το αποτρέψουν.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι:
    Αρχικά θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά γεγονότα εξαιρετικά σημαντικά που για μας δυστυχώς αποτελούν μια καθημερινότητα που τη ζούμε πολύ σκληρά, βέβαια το κάθε σχολειό με το δικό του τρόπο.
Απ’ την αρχή  ακόμα της σχολικής  χρονιάς ως ΔΣ βρεθήκαμε κοντά  στις αυξημένες ανάγκες του Δημοτικού σχολείου Πλαγιάς όταν σύσσωμο το προσωπικό του σχολείου ‘’εξέπεμψε σήμα κινδύνου SOS’’, όπως αυτό τραγικά αποτυπώθηκε αμέσως με έγγραφό του προς τη Δ/νση Π.Ε. Λέσβου. Ήταν  μια απεγνωσμένη κραυγή αγωνίας και βοήθειας!
Διαμαρτυρηθήκαμε στη Δ/νση Π.Ε. Λέσβου και επισημάναμε ότι η καθυστέρηση απ’ το Υπουργείου Παιδείας κάλυψης των αυξημένων αναγκών του Δημοτικού σχολείου καθώς επίσης και η ολοκληρωμένη επιστημονική παρέμβαση και στήριξη θα αποτελούσε εγκληματική αμέλεια.
Όμως οι πρώην συγκυβερνήτες  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχοντας σε πλήρη ανάπτυξη την προώθηση  κι εφαρμογή  των  αντιλαϊκών τους  πολιτικών,  κατόρθωσαν να απογυμνώσουν για έναν ολόκληρο μήνα από το συγκεκριμένο σχολείο  και το μοναδικό κατάλληλα εκπ/κό επιστημονικό προσωπικό που έστω και στοιχειωδώς θα μπορούσε να παρέμβει.
Οι υποβιβασμοί των σχολείων, η προώθηση της αξιολόγησης, τα Ευρωπαϊκά προγράμματα , τα σεμινάρια, οι καινοτόμες δράσεις, η οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς  ήταν στην προτεραιότητα  των ενδιαφερόντων τους όπως είναι  και των νυν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
   Μετά τα γεγονότα ήμαστε σε αναμονή των εξελίξεων, παίρνοντας υπόψη μας τις ανεπεξέργαστες ως και χυδαίες πληροφορίες που παρουσιάζονταν απ’ τα ΜΜΕ γύρω απ’ το ατύχημα του μαθητή στο Δημοτικό σχολείο Πλαγιάς και εκτιμώντας όσο ήταν επιτρεπτό ψύχραιμα και ρεαλιστικά την όλη κατάσταση.
   Ήμαστε από τότε σχεδόν σε καθημερινή επαφή με τους συναδέλφους μας και παρακολουθούσαμε λεπτομερώς  όλες τις πλευρές των εξελίξεων, σε συνεννόηση με τη νομική σύμβουλο της ΔΟΕ και με τοπικό δικηγορικό γραφείο, μαζί και δίπλα με τους Εκπ/κούς του σχολείου.
     Παρείχαμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας κάθε ηθική στήριξη στους  συναδέλφους μας  για να μπορέσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες να υπερασπίσουν την αλήθεια, την αξιοπρέπειά τους αλλά και για να διασφαλίσουμε όσο θα ήταν δυνατό την ομαλή λειτουργία του σχολείου που είχε διαταραχτεί και συνεχίζει δυστυχώς να διαταράσσεται σε απόλυτα μέγιστο βαθμό.
Συνάδελφοι – συναδέλφισσες:
Το ΔΣ του Συλλόγου απ’ την πρώτη στιγμή συναντήθηκε με τους συναδέλφους του ΔΣ Πλαγιάς για άμεση και λεπτομερή ενημέρωση γύρω απ’ τα γεγονότα του τραυματισμού του μαθητή στο σχολείο κατά την ώρα του διαλείμματος.
Απ’ τη συνάντηση προέκυψαν χρήσιμα αλλά κι αναμενόμενα συμπεράσματα που απλά για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνουν περίτρανα εκτιμήσεις του ΔΣ του Συλλόγου μας, αλλά κι συμπεράσματα  των γενικών μας συνελεύσεων κατά καιρούς.
Το πρώτο γεγονός που επαναβεβαιώθηκε ατράνταχτα είναι ότι οι Εκπ/κοί του συγκεκριμένου σχολείου όπως κι όλων των σχολείων δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους, σε αντίξοες συνθήκες υπερβαίνοντας κατά πολύ και αυτές ακόμα τις απαραίτητες επιστημονικές απαιτήσεις με τις οποίες έχουν εξοπλιστεί και βάση των οποίων καλούνται να εργαστούν.
 Μάχιμοι εκπ/κοί στέκονται καθημερινά δίπλα στα παιδιά και στις πραγματικές τους ανάγκες καθώς και των οικογενειών τους, παραμένοντας αληθινοί δάσκαλοι  διεκδικώντας μαζί με το μαχόμενο γονεϊκό κίνημα ολόπλευρη μόρφωση, συνολική και ολοκληρωμένη επιστημονική στήριξη. Αυτό έπραξε και πράττει καθημερινά σύσσωμο το προσωπικό του σχολείου!!
Οι Εκπ/κοί του Δημ. Σχολείου Πλαγιάς  παρά του ότι νιώθουν καθημερινά βαριά όπως όλοι μας στο πετσί μας  την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της προηγούμενης αλλά και της φρέσκιας συγκυβέρνησης, σηκώνουν αταλάντευτα κι αγόγγυστα εξολοκλήρου στις πλάτες τους  και εντός της τάξης αλλά κι εκτός  όλο το βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού μας, αλλά και της φύλαξής τους στο ακέραιο κατά τις ώρες των διαλειμμάτων.
Κανείς δεν είχε και δεν έχει το δικαίωμα να τους το αμφισβητήσει αυτό.
Η ετεροκατεύθυνση αναζήτησης ενόχων στο πρόσωπο των Εκπ/κών και ιδιαίτερα του γυμναστή, η τακτική του σε διαβάλλω, σε διασύρω με προκλητικά χυδαίο τρόπο και σε διαπομπεύω ακόμα και για δήθεν χρηματισμό, αποτελεί ευτελισμό και βαριά προσβολή.
Ο τηλεοπτικός κανιβαλισμός, η εκλεκτική και αυθαίρετη ενημέρωση, η καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού κυριάρχησαν στην πρώτη γραμμή.
 Όχι τυχαία  τα ΜΜΕ μετέφεραν το μήκος κύματός τους  όπως  ήταν αναμενόμενο σε περιοχές εντελώς άγονες και ακίνδυνες. Εκεί που η πίεση δεν εκφράζεται σαν πίεση σε βασικά, κρίσιμα και ουσιώδη ζητήματα. Ο ευνουχισμός  της κοινής γνώμης είναι καλά δοκιμασμένη μέθοδος για την εμπέδωση και πέψη της κάθε φορά αντιλαϊκής πολιτικής και των αποτελεσμάτων της. Ταυτόχρονα η ανακάλυψη των αιτιών στις «βολικές» περιοχές του bullying, οι εισαγγελικές παρεμβάσεις και οι προκαταρκτικές διοικητικές εξετάσεις στην πραγματικότητα συγκαλύπτουν – συσκοτίζουν και αθωώνουν την κυβερνητική πολιτική για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της υποβάθμισης - εγκατάλειψης της Εκπ/ση.ς Πολιτική αρκετά βολική για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας των μεγαλο-επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των λοιπών «φτωχών πατριωτών» συγγενών τους.
Συνάδελφοι – συναδέλφισσες:
Απαιτούμε η τακτική αυτή  να σταματήσει αμέσως.
Η «γαϊδουρινή» υπομονή μας εξαντλείται και θα καλέσουμε τους συναδέλφους να στρέψουν την προσοχή τους και σε άλλες κατευθύνσεις αν χρειαστεί.
Δυστυχώς για τους πρώην (ΝΔ –ΠΑΣΟΚ), αλλά και για τους νυν (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), τους εραστές της ΕΕ των μονοπωλίων και της στρατηγικής τους, για το Υπουργείο Παιδείας και την πολιτική του ο βασιλιάς τους  είναι εντελώς γυμνός. Ο «γάιδαρος» που πολύ θα επιθυμούσαν δεν έφαγε ούτε το πεσμένο «μαρουλόφυλλο» για να εξοντωθεί ή να δικαστεί.
Όσο για την ΕΔΕ που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί βάναυσα Εκπ/κούς, γονείς και μαθητές αναζητώντας ενόχους, στα μάτια των Εκπ/κών αλλά και των γονιών  δεν είναι παρά μια κακόγουστη φαρσοκωμωδία που έρχεται για να αθωώσει αυτούς που κρύβονται πίσω απ’ το παραβάν στο παρασκήνιο. Τους πραγματικά υπαίτιους της απογύμνωσης και υποβάθμισης της Εκπ/σης και του σχολείου.
Καλούμε για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας  να πράξει το αυτονόητο. Με τις  φετινές κινητοποιήσεις του Συλλόγου μας, αλλά  και τις  παραστάσεις διαμαρτυρίας  κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν γνωρίζει. Άμεσα να ικανοποιηθούν οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας και ιδιαίτερα αυτές του Δημ. Σχολείου Πλαγιάς.
Άμεσα να σταματήσει κάθε διαδικασία σε ό,τι αφορά αυτή για το προσωπικό και τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Πλαγιάς.
Οι Εκπ/κοί του νησιού θα δώσουν σύντομα την απάντησή τους με τη μαζική συμμετοχή τους στην 3ωρη στάση εργασίας στις 31 Μαρτίου και συγκέντρωση στα γραφεία της Α/θμιας Εκπ/σης Λέσβου στις 8:30 το πρωί.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ.
ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΔΕ.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ 8:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ 31 ΜΑΡΤΗ.
ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ.
 
Το Δ.Σ.  του ΣΥΛΛΟΓΟΥ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤ/ΘΜΙΑΣ  ΕΚΠ/ΣΗΣ  ΛΕΣΒΟΥ

“Μίλτος Κουντουράς»
 

Μοιράσου το άρθρο!