Εκπαίδευση

06/11/2014 - 07:51

Συμμετοχή 23 μαθητών στο Πρόγραμμα Euroscola

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε άλλη μια επιτυχημένη συμμετοχή 23 μαθητών και 2 εκπαιδευτικών Λυκείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου στο Πρόγραμμα Euroscola.


Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 διεξήχθη η 14η Ημερίδα Euroscola (από τις 19 που είχαν προγραμματιστεί για το 2014) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Περίπου 500 μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέβησαν στο Στρασβούργο. Ειδικότερα, υπήρξε εκπροσώπηση από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη  Σλοβενία​​, τη Σουηδία και την Ισπανία.

 
Οι έξι θεματικές ενότητες που καλύφθηκαν στις πολύγλωσσες ομάδες εργασίας ήταν οι ακόλουθες: περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατασπατάληση τροφής, ελευθερία της πληροφόρησης και ενεργός ιδιότητα του πολίτη, μετανάστευση και ένταξη, απασχόληση των νέων και το μέλλον της Ευρώπης.

 
Ο θεσμός Euroscola δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε μία ξένη γλώσσα (αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά), ενώ, συνάμα, υπογραμμίζει τη σημασία της διαπολιτισμικής συνεργασίας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το σχολείο τους και την περιοχή απ’ όπου προέρχονται, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη ποικιλία και εμπλουτίζει τον πολιτιστικό διάλογο.

 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε το πρόγραμμα Euroscola το 1989. Κάθε χρόνο οι Ημερίδες Euroscola δέχονται χιλιάδες μαθητές ηλικίας μεταξύ 16 έως 18 ετών από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης Ευρωπαϊκών προκειμένου να περάσουν μια ημέρα στο Στρασβούργο και να βιώσουν εμπειρικά το έργο των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι μαθητές συμμετέχουν σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ μέσω συζητήσεων στο ημικύκλιο, σε διαπραγματεύσεις με τους συναδέλφους τους, καθώς και στην ψηφοφορία και την έγκριση ψηφισμάτων για θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

 

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας για την άρτια εκπροσώπηση και ευχόμαστε η εμπειρία αυτή να αποτελέσει μια καλή αφορμή για πιο εμπεριστατωμένη γνώση και ενεργητική ενασχόλησή τους με σημαντικά θέματα ποιότητας ζωής και κοινωνικής συμμετοχής.

 

 

 

                                                                                                              Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ

                                                                                                       Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

 

                                                                                                                ΜΑΡΙΑ Χ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗ

Μοιράσου το άρθρο!