Εκπαίδευση

09/05/2013 - 15:53

Συναντήσεις ευρωπαϊκού επιπέδου.... για τους μετανάστες

Συνάντηση ευρωπαϊκού επιπέδου.... για τους μετανάστες

Συνάντηση ευρωπαϊκού επιπέδου.... για τους μετανάστες

yle="text-align: justify;">Αντιπροσωπεία Βουλευτών του Γερμανικού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια της επίσκεψής τους στη χώρα μας, υποδέχτηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, σε μία συνάντηση με βασικό θέμα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Η γερμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Βουλευτή κ. Stephan Mayer της επαρχίας της Αλτέντιγκ της Βαυαρίας της Χριστιανο -Δημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU) και Χριστιανο - Κοινωνικής Ένωσης, αποτελούνταν από τους κ. Gunter Bauman      της Χριστιανο- Δημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU) και Χριστιανο - Κοινωνικής Ένωσης, κ. Rudiger Veit του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κ. Daniela Kolbe του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κ. Ulla Jelkpe του Κόμματος της Αριστεράς και κ. Joseh Philip Winkler του Κόμματος των Πρασίνων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ν. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Γιαννάκης και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Παναγιώτης Καπάρας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο ιστορικό της μετανάστευσης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τις διαστάσεις του και το μείζον ζήτημα που δημιουργείται από τη μέχρι σήμερα διαχείρισή του και σχολίασε πως «ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αφήνεται να αντιμετωπιστεί από την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ως καθαρά «ελληνικό». Παράλληλα τόνισε πως ειδικά τους τελευταίους μήνες, το φαινόμενο της παράνομης εισροής μεταναστών στα νησιά, λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, που αδυνατεί η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει, επισημαίνοντας ξανά το γεγονός πως ειδικά η Περιφέρεια και οι Δήμοι, είναι από το Νόμο, αναρμόδιες αρχές για να επιληφθούν επί του θέματος.

Ο κ. Γιακαλής στα πλαίσιο της συζήτησης όπου αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί, οι προσδοκώμενες λύσεις αλλά και οι αστοχίες στην δραστική αντιμετώπιση του ζητήματος, αναφέρθηκε στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Λέσβο όλο το τελευταίο διάστημα, στη βοήθεια που έχει παρασχεθεί από τις τοπικές κοινωνίες, την Αυτοδιοίκηση και τις εθελοντικές οργανώσεις. Ωστόσο καυτηρίασε το γεγονός πως ακόμη και σήμερα, που πλησιάζουμε το καλοκαίρι και αναμένεται ενδεχομένως αύξηση του φαινομένου της εισροής παρανόμων μεταναστών, δεν έχει συγκληθεί  ακόμη μία σύσκεψη από την Κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας και την σχετική επιστολή που απέστειλε παραμονές των εορτών του Πάσχα, που ακόμη δεν έχει απαντηθεί αρμοδίως.

Η γερμανική αντιπροσωπεία από την πλευρά της, σχολίασε πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι συνθήκες που επικρατούν στα νησιά στην υποδοχή των μεταναστών, τονίζοντας την αναγκαιότητα εκ μέρους της Ευρώπης για δίκαιη κατανομή του βάρους του φαινομένου και ουσιαστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Παράλληλα αποδεικνύοντας πως γνωρίζουν ικανοποιητικά την κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο, οι γερμανοί βουλευτές έσπευσαν να συγχαρούν τις τοπικές κοινωνίες για τον εθελοντισμό που έχουν αναπτύξει, καθώς και την συνδρομή της Αυτοδιοίκησης για τις δράσεις της στο μέτρο του δυνατού, στην υποδοχή των μεταναστών.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με την ολοκλήρωση της συνάντησης δήλωσε:

«Σε μία ακόμη συνάντηση με Ευρωπαίους βουλευτές, συζητήσαμε για ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δυστυχώς στην πράξη παραμένει κυρίως ζήτημα της Ελλάδας. Ακούμε με ικανοποίηση πως το πρόβλημα απασχολεί εν προκειμένω και το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά παραμένουμε προβληματισμένοι για το γεγονός πως δεν δίνεται ουσιαστική λύση.

Όμως απαιτείται επιτέλους ρεαλισμός και όχι ευχολόγια αν θέλουμε να βοηθήσουμε πρώτα απ΄ όλα τον τόπο μας που καλείται σε δύσκολη συγκυρία να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον μεγάλο βάρος. Αναμένω ακόμη την απάντηση της Κυβέρνησης, στην έκκλησή μας για την πραγματοποίηση αρμοδίως μίας σύσκεψης για το θέμα, ευελπιστώντας πως σύντομα θα έχουμε ανταπόκριση στην προ εβδομάδων σχετικής μας επιστολής.».


Σε συνάντηση εργασίας με την επιτροπή Εσωτερικών της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής παραβρέθηκε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Γιάννης Ζερδελής. Η επιτροπή  αποτελούνταν από τους βουλευτές Stephan Mayer επικεφαλής, και Gunter Baumann από την CDU/CSU  (Χριστιανοδημοκράτες), τους Ruediger Veit και Daniela Kolbe από την SPD (Σοσιαλδημοκράτες), την Ulla Jelpke από την Die Linke (Η Αριστερά) και τον Josef Philipp Winkler από την Bundis 90/ Die Grunen (Πράσινοι),
Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, με αντικείμενο τα θέματα προσφύγων και μεταναστών, είχαν κληθεί και οι άλλοι δύο βουλευτές του Νομού κ.κ. Βογιατζής και Σηφουνάκης, οι οποίοι δεν παρέστησαν.
Ο Γιάννης Ζερδελής στη τοποθέτηση του, μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε τηρούνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα και αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα, που χρειάζονται άμεση λύση. Για παράδειγμα θα πρέπει ειδικά για τους πρόσφυγες, προερχόμενους από τη Συρία (που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση) να τους αναγνωριστεί ειδικό καθεστώς προστασίας, που να αποτρέπει την διοικητική τους απέλαση, να υπάρχει ιατρική και ψυχιατρική φροντίδα για όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο και να λειτουργήσει επιτέλους ουσιαστικά η υπηρεσία Ασύλου, ώστε να μπορούν όσοι επιθυμούν να ζητούν άσυλο, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Ο Γιάννης Ζερδελής τόνισε πως υπάρχουν χρήματα που δίνονται από την Ε.Ε. και μάλιστα εκτός μνημονίων, τα οποία δυστυχώς λιμνάζουν αναξιοποίητα, αφού το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που διαχειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να τα διαχειριστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ζητά η διαχείριση των πόρων αυτών να γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος ο Γιάννης Ζερδελής τόνισε την ανάγκη τροποποίησης της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, ώστε να μην επωμίζεται η Ελλάδα το βάρος τόσων προσφυγικών ροών, αλλά συνολικά η Ε.Ε.,  και στην άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί ανοιχτός χώρος υποδοχής στη Λέσβο, με όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές  όπως σίτιση, καθαριότητα, ιατρική φροντίδα ενταγμένες στη λειτουργία του. Το κέντρο αυτό θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση πριν τη καταγραφή τους, όλοι οι πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί και να είναι επίσης ανοιχτό και προσβάσιμο και στις ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται εθελοντικά στα ζητήματα αυτά.


Στο περιθώριο της επίσκεψης των Γερμανών Βουλευτών αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αποτελούμενη από τον Γιώργο Πάλλη, Δημοτικό σύμβουλο Λέσβου και μέλος της Κ.Ε. του κόμματος και τους Μαρία Περδικούρη και Δημήτρη Βουρέλλη, μέλη της ΝΕ, συναντήθηκε με τη βουλευτή του κόμματος Αριστερά (Die Linke) κ. Ulla Jelpke και αντάλλαξαν απόψεις για το μεταναστευτικό, αλλά και για άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ενημέρωσε τη βουλευτή για τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, ειδικά στα ζητήματα της αλληλεγγύης και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, ευχόμενη παράλληλα επιτυχία στην Αριστερά της Γερμανίας, ενόψει των Ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Μοιράσου το άρθρο!