Εκπαίδευση

03/01/2022 - 12:41

Τελευταίες πληροφορίες: ανοίγουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου - Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι

Αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο των σχολείων

up date 04/01/2022

Live οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων

 

 

Η πορεία της μετάλλαξης "Όμικρον" και το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, απασχόλησαν την καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους. Αύριο θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση που επικρατεί όπως και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στα μέσα της εβδομάδας με πιθανότερη ημέρα την Τετάρτη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο είναι το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο αναμένονται αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν μέχρι σήμερα. Όπως όλα δείχνουν θα είναι αυστηρότερα τα κριτήρια για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα λόγω της ταχύτατης μετάδοσης της νέας παραλλαγής, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθεί το testing ακόμα και για τους εμβολιασμένους μαθητές.

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι. Ορισμένοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους ζητούν να παραταθεί για μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο άλλοι εκτιμούν πως τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από την πορεία της νόσου τα επόμενα 24ωρα.

 

Ανοίγουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και το άνοιγμα των σχολείων κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί, στις 10 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ειδικοί προκρίνουν παράταση μιας εβδομάδας και άνοιγμα των σχολείων στις 17 Ιανουαρίου, πρόταση που όπως φαίνεται δεν θα πλειοψηφίσει.

Επαναλαμβάνοντας τη βούληση της κυβέρνησης για την ομαλή επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή αλλά και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, χωρίς να αποκλείσουν το ενδεχόμενο επιστροφής των παιδιών στην τάξη με rapid αντί των self test.

Αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο των σχολείων

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ:

  • Σε περίπτωση εύρεσης κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test.
  • Παράλληλα, καταργείται ο "σταυρός" (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης
  • Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7
  • Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.

 

Παγώνη: Πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω Όμικρον

Την άποψη ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Μλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, "θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια".

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.

Παυλάκης: Κλειστά σχολεία και νέα μέτρα για να μειωθεί το "τσουνάμι”

Στον αντίποδα, ο Γιώργος Παυλάκης τάχθηκε υπέρ της παράτασης του κλεισίματος των σχολείων:

"Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία", επεσήμανε.

 

πηγη: thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!