Θερινό Σχολείο στο Πλωμάρι από το Τμήμα Κοινωνιολογίας
Άρχισαν οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Μεταπτυχιακού Σχολείου ΄Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα’ που διεξάγεται στο Πλωμάρι της Λέσβου από τις 6 μέχρι τις 18 Ιουλίου. Το Θερινό Σχολείο οργανώνεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Institute for Migration and Ethnic Studies του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ με την υποστήριξη μελών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Αντικείμενο του είναι η μελέτη των άτυπων μεταναστευτικών κινήσεων στο σύγχρονο περιβάλλον κρίσης της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, των κοινωνικο-πολιτικών συγκρούσεων και των διαπερατών συνόρων. Το Θερινό Σχολείο αξιοποιεί τη θέση της Λέσβου, ως κύριας ‘πύλης’ εισόδου στην Ευρώπη, ιστορικού σταυροδρομιού διαφόρων πολιτισμών και πληθυσμών και χώρου ποικίλων πολιτισμικών συναντήσεων, για να επιχειρήσει τον κριτικό αναστοχασμό πάνω στους τρόπους με τους οποίους οι μεταναστεύσεις επηρεάζουν τις διαδικασίες ανακατασκευής των συνόρων, αλλά και διαμορφώνονται από αυτές.
Οι σεμιναριακές δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου φιλοξενούνται στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου που ευγενικά παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το Δήμο Λέσβου ενώ καθοριστική για την επιτυχία των εργασιών του υπήρξε η συμβολή του Αντιδημάρχου Πλωμαρίου και της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμάριου.
Στο Μεταπτυχιακό Σχολείο Πλωμαρίου συμμετέχουν 12 υποψήφιοι διδάκτορες και 34 μεταπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αυστρίας, Γερμανίας, Δανίας, Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών, Ινδίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Καναδά, Μεγάλης Βρετανίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, καθώς επίσης 9 διδάσκοντες από 6 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια με μεγάλη ερευνητική εμπειρία στη μελέτη των μεταναστεύσεων και των συνόρων.
Το πρόγραμμα καλύπτει θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα στη μελέτη της μετανάστευσης και των συνόρων, τις θεσμικές και πολιτικές πλευρές της μεταναστευτικής συνθήκης, τις στρατηγικές των μεταναστευτικών ομάδων και των προσφύγων και τις αλληλεπιδράσεις τους στις χώρες υποδοχής. Οι διαλέξεις συνδυάζονται με ένα σημαντικό αριθμό εκπαιδευτικών εκδρομών ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η εκδρομή στο Αϊβαλί, με αντικείμενο την εμπειρία διάσχισης του συνόρου και τη διαχείριση της κληρονομιάς του εθνοπολιτισμικού ‘άλλου’, καθώς και η επίσκεψη στη Μυτιλήνη, όπου οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπαιδευτικών φορέων και του Χωριού Του Όλοι Μαζί, καθώς και να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες βλ. https://migbord2015.pns.aegean.gr