Skip to main content
|

Θεσμοθέτηση Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Με συμμετοχή του συνόλου της μαθητικής κοινότητας όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, ΕΕΕΚ) υλοποιήθηκε η θεσμοθετημένη για πρώτη φορά «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού».      Αναγνωρίζοντας  την «παρεμβατική δυναμική» της Άθλησης και της δια βίου Άσκησης» στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέταξε στο ευρύτερο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου» την «Πανελλήνια Ημέρα  Σχολικού Αθλητισμού», να πραγματοποιείται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε Σχολικού έτους. Θεματικός άξονας της  τρέχουσας αθλητικής ημέρας ήτανε, «Ρατσισμός και  Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».

Σημαντικοί φορείς (ενδεικτικά, ο Ο.Η.Ε. με τη θεσμοθέτηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη», η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης), αναγνωρίζουν τη συμβολή του αθλητισμού στην προώθηση αξιών, στάσεων και δεξιοτήτων (όπως η κοινωνική συνοχή, η ένταξη, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, η ευγενής άμιλλα κλπ.) που στο σύνολό τους οδηγούν στη δημιουργία ενεργών δημοκρατικών πολιτών.

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα της 1ης «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού» περιλάμβανε:

• Αθλητικές δραστηριότητες, κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χορό, αθλήματα κλπ. πραγματοποιηθήκαν ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες των μαθητών/τριών και προσαρμογή σε μεικτές ομάδες μεταξύ και των μαθητών των Ειδικών σχολείων που προσκαλέστηκαν και συγκίνησαν  με την προσπάθειά τους . Το «γκολμπολ» και τα «μπότσια» είναι μερικά από τα παραολυμπιακά αθλήματα που παρουσίασαν με επιτυχία οι μαθητές του ΕΕΕΚ Μυτιλήνης και Ειδικού σχολείου Καλλιθέας Λήμνου.    Ο τρόπος οργάνωσης όλων των παραπάνω  διασφάλισε την εφαρμογή της θεματικής της ημέρας (Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι) και τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών/τριών, τόσο στις δραστηριότητες όσο και στην οργάνωση της ημέρας.   Οι κινητικές δράσεις που περιγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο εμπλουτίστηκαν  και συνδυαστήκανε με τα παρακάτω:

• Προβολές ταινιών συναφούς θεματολογίας και διαδραστική συζήτηση – αναστοχασμός.

• Επεξεργασία και συζήτηση για τις έννοιες της βίας, του ρατσισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού κ.ά. μέσα από μικρά κείμενα, τίτλους αθλητικών εφημερίδων, βιογραφίες αθλητών κλπ.

• Καλλιτεχνική – εικαστική – μουσική δημιουργία με συναφή θεματολογία (π.χ. δημιουργία αφίσας, πανό, κολάζ κλπ.).

Οι παραπάνω δράσεις υλοποιηθήκαν, κυλιόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου, από όλη τη σχολική κοινότητα, με τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών και των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, μετά από κατάλληλο σχεδιασμό και προετοιμασία.                             

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία