Skip to main content
|

Τι δείχνουν οι έλεγχοι σε σχολεία και δημόσια κτήρια της Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε όλα τα σχολεία της Λέσβου, προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές που υπέστησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.

 
«Και ακόμα κι αυτές τις ημέρες αν ζητηθεί κάτι από την Εταιρεία, θα το εντάξει στον προγραμματισμό της» τόνισε η Ιωάννα Κοντούλη, πρόεδρος των Κτιριακών Υποδομών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.
 
Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές είναι ο φορέας υλοποίησης πολιτικής σε σχέση με τα δημόσια κτήρια στη χώρα, κυρίως με τα κτίρια που άπτονται των υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης. 
 
Πρόκειται για τον μόνο κατασκευαστικό οργανισμό του Δημοσίου που προέκυψε το 2013 από τη συγχώνευση τριών παρεμφερών κρατικών εταιρειών. 
 
Του ΟΣΚ (είχε την ευθύνη ανέγερσης και συντήρησης των σχολείων), της ΔΕΠΑΝΟΜ (νοσοκομεία) και της «Θέμις Κατασκευαστική» (Φυλακές, δικαστικά μέγαρα).
 
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς οι ΚΤΥΠ (κλιμάκια κτιριακών υποδομών) την αμέσως επόμενη μέρα από το σεισμό έλεγξε κατά προτεραιότητα τα εξεταστικά κέντρα, 14 Γενικά Λύκεια και δύο Επαγγελματικά Λύκεια. 
 
«Ευτυχώς δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά» επεσήμανε ο Βασίλης Τσίτσος, πολιτικός μηχανικώς των ΚΤΥΠ που παρουσίασε τα συμπεράσματα της έως τώρα διεξαχθείσης έρευνας.
 
Παράλληλα, τις πρώτες μέρες εξετάστηκαν το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, αλλά και οι σχολικές μονάδες των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό, κυρίως στον Πολιχνίτο και το Πλωμάρι. 
 
Ακολούθησαν έλεγχοι τις επόμενες ημέρες στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και στις σχολικές μονάδες από τις οποίες είχε γίνει το σχετικό αίτημα.
 
Συνολικά ελέγχθηκαν πέντε μονάδες υγείας, το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, τρία ειδικά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, το Εσπερινό ΕΠΑΛ, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο και 15 ακόμα γενικά Λύκεια, πέντε ΕΠΑΛ, 10 Γυμνάσια, 31 δημοτικά σχολεία, 27 νηπιαγωγεία και έξι παιδικοί σταθμοί. 
 
Επί της ουσίας δεν έγινε αίτημα μετασεισμικού ελέγχου από 36 νηπιαγωγεία, 18 δημοτικά σχολεία και 14 Γυμνάσια, αλλά και ένα Λύκειο από όλο το νησί- προφανώς γιατί δεν παρουσίασαν προβλήματα. 
 
Από τα κλιμάκια των ΚΤΥΠ διαπιστώθηκαν οι βλάβες που προκλήθηκαν από τον σεισμό: πχ αποκόλληση της βορειοανατολικής γωνίας στο δημοτικό σχολείο Πολιχνίτου, ρωγμές στο δημοτικό σχολείο Πλαγιάς, μικρότερης έντασης ζημιές στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, το νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου, ενώ εντοπίστηκαν ζημιές στο Γυμνάσιο- Λύκειο Πολιχνίτου (αποκόλληση). 
 
Επίσης στο Κέντρο Υγείας 'Αντισσας διαπιστώθηκε φαινόμενο καθίζησης πολλών χρόνων και διαγώνιες ρωγμές. Στο Γυμνάσιο- Λύκειο Αγιάσου εντοπίστηκε αποκόλληση καμινάδας. 
 
Στα τελευταία κτήρια διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα πριν τον σεισμό, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.
 
Από τα 160 δημόσια κτήρια, τα 77 αναγνωρίστηκαν ως κατάλληλα Α, 47 ως κατάλληλα Β (ναι μεν κατάλληλα, αλλά χρειάζονται επισκευές), 12 κτήρια ως προσωρινώς ακατάλληλα μέχρι να επισκευαστούν (Γ), τρία κτίρια που χρειάζονται σοβαρές επισκευές (Δ) και η μία περίπτωση της Βρίσας όπου ουσιαστικά μιλάμε για κατάρρευση. 
 
Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ο σκοπός των αυτοψιών κατά τη μετασεισμική περίοδο είναι κυρίως να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες τραυματισμών των χρηστών. 
 
Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι ο μετασεισμικός έλεγχος και η καταλληλότητα δεν συνεπάγονται και στατική επάρκεια του κτιρίου, κάτι που προϋποθέτει άλλη διαδικασία.
 
«Η συμπεριφορά των κτηρίων στο σεισμό ήταν ικανοποιητική, δεδομένης της σημαντικής σεισμικής δράσης στην Περιοχή του Πλωμαρίου, αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της Βρίσας» τόνισε ο κ. Τσίτσος.
 
Για τις ΚΤΥΠ είναι αυτονόητη η κατασκευή νέου κτηρίου και νηπιαγωγείου στη Βρίσα και η στατική ενίσχυση μετά από ολοκληρωμένη μελέτη για το δημοτικό σχολείο Πολιχνίτου και Πλαγιάς.
 
Επίσης, απαιτούνται σημαντικές επεμβάσεις (σύνταξη μελέτης και προϋπολογισμού) κατά περίπτωση και εκτεταμένες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου, στο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου, στα νηπιαγωγεία Τρίγωνα και Πολιχνίτου.
 
Επίσης, χρειάζεται η επισκευή του εξωτερικού wc στο Γενικό Λύκειο 'Αντισσας, καθώς έχει σημαντικές ζημιές. 
 
Στο 2ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης απαιτείται η καθαίρεση ενός γυμναστηρίου που σύμφωνα με τον διευθυντή του πρόκειται να κατεδαφιστεί. 
 
Επίσης, στο δημοτικό σχολείο Ιππείου χρειάζονται επισκευές κάποιες παλιές προκατασκευασμένες αίθουσες.
 
Επίσης, σε 15 σχολικές μονάδες, «σε κάποια τμήματά τους εντάθηκαν με τον σεισμό προϋπάρχοντα προβλήματα και απαιτείται ένα συνεργείο να τα αντικαταστήσει πριν τη νέα σχολική χρονιά».
 
Εξάλλου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαιτούνται επεμβάσεις στο ΚΥ 'Αντισσας για την παλιά εκτεταμένη καθίζηση τοίχου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία