Εκπαίδευση

11/03/2013 - 07:43

Υποκρισία και...ενισχυτική διαδισκαλία στη Μυτιλήνη: μόνο ένα κέντρο στο τέλος της σχολικής χρονιάς!

Υποκρισία και...ενισχυτική διαδισκαλία στη Μυτιλήνη: μόνο ένα κέντρο στο τέλος της σχολικής χρονιάς!

Αποτελεί αφέλεια ή εθελοτυφλία να ισχυρίζεται κάποιος πως ένα πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας που προκηρύσσεται 2,5 μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους είναι δυνατόν να βοηθήσει πραγματικά τους μαθητές.

 (Στην καλύτερη περίπτωση θα κρατήσει ενάμιση μήνα : ξεκινά τυπικά 21/2, το σχολικό έτος τελειώνει 15/5, μεσολαβούν αργίες, διακοπές Πάσχα). 

Αν οι καιροί δεν ήταν τόσο τραγικοί, θα φάνταζε ως καλοστημένη φάρσα η σπουδή του Υπουργείου Παιδείας να εξαγγείλει την έναρξη (!!!) ενισχυτικής διδασκαλίας μόνο για Γυμνάσια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απαξίωση της ίδιας της διαδικασίας της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης από αυτήν την εσπευσμένη διαδικασία έναρξης και εφαρμογής της ενισχυτικής, τη στιγμή που:

  • Το υπουργείο κρατά εξαθλιωμένους οικονομικά και εργασιακά τους εκπαιδευτικούς που θα απασχοληθούν, μόνιμους αλλά και  ωρομίσθιους (  των 9 € ).
  • έχει αφήσει χιλιάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς στο κανονικό πρόγραμμα σπουδών.(βλέπε κυρίως ΕΠΑΛ και μουσικά σχολεία)
  • έχει μειώσει την επιχορήγηση στα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων
  • έχει τινάξει στον αέρα τη χρηματοδότηση των σχολικών δρομολογίων.

Εξάλλου και  οι ίδιες οι  προϋποθέσεις λειτουργίας της ενισχυτικής στη Λέσβο εγείρουν ερωτηματικά για την απρόσκοπτη και ουσιαστική λειτουργία της.                                                                                                  

Γιατί επιλέχθηκε ένα μόνο Κέντρο για  τη Μυτιλήνη, στο οποίο θα πηγαίνουν όλοι οι μαθητές της πόλης μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος;

Τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας χρειάζεται  να εντάσσονται από την έναρξη του σχολικού έτους στο κανονικό πρόγραμμα του κάθε σχολείου ξεχωριστά, να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, να στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι πολιτικές του μνημονίου στην εκπαίδευση οδηγούν σε μια ολοένα πιο ταξική εκπαίδευση των μαθητών και στην καθημερινότητα μας βλέπουμε να παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ίσης πρόσβασης όλων των παιδιών στη μόρφωση.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ανατραπεί τώρα αυτή η πολιτική, γιατί, αν συνεχιστεί, θα καταστραφεί το δημόσιο σχολείο.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Καθηγητών

Μοιράσου το άρθρο!