Ελλάδα

14/08/2015 - 11:37

222 «ναι» στο τρίτο μνημόνιο – 47 απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ – Κάτω από το όριο των 120 βουλευτών η κυβέρνηση

Έ

πειτα από μία εξαιρετικά ταραχώδη, μαραθώνια συνεδρίαση με αντεγκλήσεις και στιγμές εξαιρετικά μεγάλης έντασης υπερψηφίστηκε με 222 «ναι» η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους. Η κυβερνητική πλειοψηφία έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών καθώς οι διαρροές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλές, με το Μέγαρο Μαξίμου να σχεδιάζει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία. 

 
Ειδικότερα 222 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών». Κατά την ψηφοφορία, διαφοροποιήθηκαν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική πλειοψηφία να αριθμεί 115 βουλευτές. Σημειώνεται πως στην πρώτη ψηφοφορία οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 39 και στη δεύτερη για τα προαπαιτούμενα ήταν 36.
 
«Όχι σε όλα» ψήφισαν ο τέως ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο τέως υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής Επικρατείας Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη,  η Ελένη Σωτηρίου, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Γιάννης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Αθανάσιος Σκούμας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης. η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος, ο Βασίλειος Κυριακάκης, η Ηρώ Διώτη, ο Ζάννας Ζήσης, ο Ιωάννης Ζερδελής, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη  Ψαρρέα και ο Δημήτρης Κοδέλλας. 
 
Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη και Βασιλίκη Λέβα ενώ παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης. 
 
Έπειτα και από αυτές τις εξελίξεις, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσαν πως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
 
Αφού υπερψήφισαν τη συμφωνία οι συναρμόδιες επιτροπές και ξεπεράστηκαν τα διαδικαστικά εμπόδια τόσο στη Διάσκεψη των Προέδρων όσο και στην Ολομέλεια, η συζήτηση άρχισε περί τις 3:30 τα ξημερώματα. Αιχμή αρκετών αντιπαραθέσεων στάθηκε το εάν είναι συνταγματική ή όχι η τροπολογία που κατατέθηκε για τα συνταξιοδοτικά. 
 
Κόντρα Τσίπρα - Μεϊμαράκη
 
Κατά την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «το δίλημμα που ετέθη δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή και αυτή την επιλογή εξακολουθεί να πιστεύει ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας».
 
Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη και απαντώντας σε σχετική του νύξη, ο κ. Τσίπρας, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:
 
Σας άκουσα κ. Μεϊμαράκη και θέλω να δώσω ένα τέλος στον πολιτικό σουρεαλισμό και με προτρέψατε να πάω σε εκλογές. Μη διατυπώνετε τέτοια αιτήματα τόσο εύκολα, γιατί ενίοτε αυτά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. (...) Η ευχή σας για τελευταία φορά δεν θα πραγματοποιηθεί. 
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «εικόνα διάλυσης της Βουλής» και σημείωσε πως «πάμε για την πλήρη διάλυση της χώρας». 
 
«Ταυτόχρονα με την ερμηνεία που κάνει ο πρωθυπουργός δίνει την εικόνα ότι είναι το καλο παιδί που μάχεται. Όμως τώρα έχουν γυρίσει όλα εναντίον σας και το παίζετε θύμα. Εσείς τελικά σε τι φταίτε; Δεν μπορεί να φταίνε σε όλα όλοι οι άλλοι. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αυτά τα θέματα πρέπει να τα λύσετε μόνοι σας. Ούτε για πρόταση μομφής, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει όμως να βρεθεί μια λύση. Δεν μπορεί να ψηφίζει τα νομοσχέδια η αντιπολίτευση .Βρείτε λύση κύριε πρωθυπουργέ».
 
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών
 
Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό: 
 
Η χώρα παραμένει με το πόδι εκτός Ευρώπης και η Βουλή αποσυντίθεται. Αμηχανία και παραίτηση. Βουλευτές που εκλέχθηκαν για να ψηφίσουν τα μνημόνια τα σκίζουν. Είναι η ώρα να μιλήσουμε για το ψέμα. Στην πολιτική το ψέμα το έχουμε δει με πολλούς τρόπους. Με τον Παπανδρέου που είπε λεφτά υπάρχουν. Μετά ήρθαν τα ψέματα του κ. Σαμαρα. Και τώρα τα δικά σας. Η ιδεολογική σας ανοησία. Αντί να ετοιμάζουν λύσεις οι εκπρόσωποί σας, κατασκεύαζαν ψέματα. 
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος επεσήμανε πως υπάρχει μία «συμφωνία που αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως  ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξάντλησαν όλα τα όρια της διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, διότι αυτοί που «έστησαν τον Μηχανισμό Στήριξης» φρόντισαν να διασφαλίσουν τον εαυτό τους από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 
 
Ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας:
 
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποδείχθηκαν άξιοι συνεχιστές της προηγούμενης συγκυβέρνησης. (...) Μάταια ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δείξει ότι λαμβάνει μέτρα υπέρ των λαϊκών αναγκών, την ώρα που καταθέτει το νέο μνημόνιο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «την ώρα που η κυβέρνηση υπογράφει τον σφαγιασμό των λαϊκών δικαιωμάτων, κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού. Εάν ήθελε να βάλει χέρι στα προνόμια των βουλευτών, ας υιοθετούσε την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ.
 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «το δίλημμα μνημόνιο/αντιμνημόνιο ενταφιάζεται σήμερα από αυτούς που το δημιούργησαν» και συνέχισε:
 
Το έχει ξανακάνει βέβαια η ΝΔ. Σήμερα προστίθενται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Και σήμερα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπαίνει στην ιστορία. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για έξι μήνες έλεγαν ψέμματα, έκαναν πισωγυρίσματα. Το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν νομοτέλεια, ήταν αποτέλεσμα αδέξιων, επικίνδυνων κυβερνητικών ελιγμών. 
 
«Τα μέτρα του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σκληρά. Το μνημόνιο αυτό δεν θα βγει σε καμία περίπτωση και το αποτέλεσμα θα είναι το Grexit, όπως αυτό που ετοιμάζει ο Σόιμπλε» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. 
 
Επισφράγισαν τη ρήξη Ζωή και Λαφαζάνης
 
Ιδιαίτερα σκληρές τοποθετήσεις κατά της κυβέρνησης επιφύλασσαν η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης. 
 
«Με στεναχωρεί η επιλογή του να μπει στον κατάλογο των πρωθυπουργών των Μνημονίων, η επιλογή του να μην τον υπερασπίζεται η Πρόεδρος της Βουλής. (...). Με πλήγωσε η επιλογή του κ. Τσίπρα να πεταχτούν στα σκυλιά σύντροφοί του και να ανέχεται να τον υπερασπίζονται εκπρόσωποι της διαπλοκής και του μνημονιακού κατεστημένου που παριστάνουν πως υπερασπίζονται τον ίδιο κανιβαλίζοντας», είπε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπουλου. 
 
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που η Πρόεδρος ανέβηκε στο βήμα, αποχώρησε από την αίθουσα ο πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ήταν παρόντα. 
 
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «συνταγματική εκτροπή». «Όλο το μνημόνιο είναι συνταγματική εκτροπή» είπε  και υποστήριξε:
 
Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία. Ο κ. Παπανδρέου έλεγε λεφτά υπάρχουν και κατέληξε στο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι θα φύγει από το μνημόνιο και ψήφισε μνημόνιο, η κυβέρνηση έκανε αντιμνημονιακούς αγώνες και ψηφίζει τώρα μνημόνιο.
 
newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!