Ελλάδα

16/05/2023 - 07:01

99χρονος αντάρτης στέλνει γράμμα σε Κουτσούμπα και Παφίλη: Συμφιλιωθείτε με τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα

Ανοιχτή επιστολή στους Δ. Κουτσούμπα και Θ. Παφίλη μέσα από την efsyn στέλνει ο Θανάσης Κλειτσάκης.

«Η Ιστορία έδειξε ότι τέτοιες αποφάσεις είχαν τραγικά αποτελέσματα. Εγώ αποτελώ ένα δείγμα της δύναμης των ανταρτών. Ενα μικρό δείγμα. Αντιπροσωπεύω όμως όλους αυτούς που χάθηκαν άδικα. Για τον λόγο αυτό αντλώ τη δύναμη να συμβουλέψω τους συντρόφους του ΚΚΕ να συμφιλιωθούν με τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο πολεμάτε όλοι. Η τυχόν άρνησή σας θα οδηγήσει στη συνέχιση της δικτατορίας του Μητσοτάκη», αναφέρει μεταξύ άλλων στον γράμμα του προς τους συντρόφους του ΚΚΕ ο 99χρονος αντάρτης.

 

 

Αναλυτικά η επιστολή του Θανάση Κλειτσάκη:

Αυτό το γράμμα απευθύνεται στους συντρόφους Δημήτριο Κουτσούμπα και Θανάση Παφίλη. Λέγομαι Θανάσης Κλειτσάκης. Γεννήθηκα στο χωριό Μερκάδα Φθιώτιδας το 1924. Είμαστε 5 αδέλφια και ένας πρώτος ξάδελφος, όλοι ενταγμένοι στην Εθνική Αντίσταση. Είμαστε μέλη του ΚΚΕ. Περιληπτικά θα σας πω σε ποιον τομέα της αντίστασης ήταν ο καθένας.

Ο μεγαλύτερος, Γεώργιος, υπήρξε προϊστάμενος κίνησης των τρένων με άλλους δύο προϊσταμένους, τον Αλέκο Τσιούτρα από το χωριό Μερκάδα και τον Θανάση Βρουξέλα, γεννηθέντα στο Παλιόκαστρο Φθιώτιδος, που είχε τον τομέα Λάρισα- Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος τελικά έφυγε κρυφά από τη Λάρισα και πήγε στην Αθήνα σε ένα αγροτικό σπίτι για να κρυφτεί (σπίτι του ΦΙΞ).

Ο δεύτερος αδελφός, Θρασύβουλος, ήταν υπεύθυνος της αντίστασης στο χωριό Μερκάδα. Με την επιστράτευση του Ζαχαριάδη πήγε αντάρτης από το ’46 έως το ’49 και κατέληξε στην Πολωνία.

Ο τρίτος αδελφός, Απόστολος, πολέμησε φαντάρος εναντίον των Γερμανών στη Μακεδονία. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, όπου υπήρξε κλειδούχος των τρένων. Τον Οκτώβριο του ’44 γυρνώντας από την Αθήνα με το τρένο τον σκότωσαν οι Γερμανοί.

Ο πρώτος ξάδελφος, Κων/νος Καβρέτζης, εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΛΑΣ όπου υπηρέτησε ως υπασπιστής του Αρη, γνωστός ως «Κωστούλας». Αυτός με τμήματα των ανταρτών κατέλαβε το φυλάκιο των Ιταλών στον Γοργοπόταμο. Κατέληξε να βάλει τέλος στη ζωή του στην Πολωνία.

Ο τέταρτος αδελφός, Παυσανίας, εντάχθηκε ως εθελοντής στο σώμα των ανταρτών. Πολέμησε με τους Αγγλους στην Αθήνα και γλίτωσε από την ενέδρα τους στην οποία σκοτώθηκαν 10 αντάρτες.

Μοιράσου το άρθρο!