Ελλάδα

24/01/2023 - 10:57

Αλιβιζάτος: Αδιανόητο να διώκονται μέλη ΜΚΟ επειδή βοηθούν μετανάστες

Με αφορμή τις πρωτοφανείς διώξεις που αντιμετωπίζουν 24 μέλη της οργάνωσης ΕRCI στη Λέσβο.

Μήνυμα στήριξης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αντιμετωπίζουν πρωτοφανή εκστρατεία στοχοποίησης και ποινικοποίησης, έστειλε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος από το βήμα της εκδήλωσης της οργάνωσης Solidarity Now για τα δέκα της χρόνια χτες στο Μέγαρο Μουσικής.

«Ακούστηκε πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό ότι ΜΚΟ είναι πράκτορες της Τουρκίας και βοηθούν τους μετανάστες να περάσουν στην χώρα μας. Και μάλιστα διώχθηκαν άνθρωποι και για εγκληματική οργάνωση γι’αυτό το θέμα. Το θεωρώ αδιανόητο», είπε ο κ. Αλιβιζάτος.

Το σχόλιο του καθηγητή αφορά βέβαια τις πρωτοφανείς διώξεις που αντιμετωπίζουν 24 μέλη της οργάνωσης ΕRCI στη Λέσβο, ανάμεσα στα οποία η διεθνούς φήμης κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι, επειδή διέσωζαν ναυαγούς πρόσφυγες, όπως και τη δίωξη της Εισαγγελίας της Κω κατά του Παναγιώτη Δημητρά (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) και του Τόμι Όλσεν (Aegean Boat Report), επειδή συγκέντρωσαν στοιχεία προσφύγων που καταγγέλλουν ότι είχαν επαναπροωθηθεί παράνομα στην Τουρκία. Ο κ. Δημητράς έδωσε τα στοιχεία στις ελληνικές αρχές, όταν ξαναβρέθηκαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν και να υποβληθούν στη διαδικασία ασύλου.

 Το σχόλιο του κ. Αλιβιζάτου έχει προφανείς αποδέκτες την κυβέρνηση και την δικαστική εξουσία και προστίθεται στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα και διεθνώς οι διώξεις των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Το ερώτημα είναι αν το άκουσε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, που παρευρισκόταν στην εκδήλωση. Η ίδια πάντως απέφυγε κάθε αναφορά στην ομιλία της, που ακολούθησε.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr.

Μοιράσου το άρθρο!