Χρόνος ανάγνωσης :
3'Η μεγάλη συνέντευξη τύπου για την ανασκαφή στην Αμφίπολη από την επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη, τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή και τον πολιτικο μηχανικό Δημήτρη Εγγλέζο τελείωσε μετά από σχεδόν 4,5 ώρες. Εντύπωση έκανε η και η παρέμβαση της γγ του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
«Το σπίτι της βασίλισσας»
«Οι κάτοικοι μιλούσαν για τον τάφο της Βασίλισσας» είπε η Κατερίνα Περιστέρη «Σκεφτείτε όμως ότι πάντα κάτι έχουν να πουν όσα ακούγονται σε έναν τόπο. Ελπίζαμε να οριοθετήσουμε τον τύμβο γιατί δεν ήταν στρογγυλός μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις ανασκαφές. Σκάψαμε αρκετά ζωνάρια και σταθήκαμε τυχεροί και φτάσαμε κάτω από το αντίθεμα του περιβόλου. Τότε είχαν αποκαλυφθεί τάφοι εποχής σιδήρου και εποχής αρχαϊκής. Είναι ένα μέρος φυσικού λόφου που έχει ενσωματωθεί στον Τύμβο. Ξεκινήσαμε το 2012 μια μικρή ομάδα με πολύ μεράκι και όρεξη για να δούμε τι συμβαίνει στον λόφο μυστήριο. Ήταν αφημένος για χρόνια, δεν πίστευαν πως είχε να δώσει άλλα πράγματα.»
«Όργιο αρχαιοκαπηλίας»
Η κα Περιστέρη αποκάλυψε επίσης ότι τυμβωρύχοι έχουν «πειράξει» τον σκελετό και ότι στην Αμφίπολη «οργίαζε η αρχαιοκαπηλία» Ο τύμβος σίγουρα συλλήθηκε πάνω από μία φορά, κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής ανέφερε ότι ενώ στην αρχή τα κομμάτια του ταφικού περιβόλου ήταν 51 μετά έγιναν 58 γιατί οι κάτοικοι κρατούσαν κάποια κομμάτια σπίτι τους «Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας» είπε χαρακτηριστικά
Νομίσματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Υπάρχουν κτερίσματα αλλά και μακεδονικά και ρωμαϊκά νομίσματα, τα οποία όμως επέλεξαν να μη δείξουν στο κοινό «Υπάρχουν απλά δεν σας τα δείξαμε»είπε η κα Περιστέρη ενω διευκρίνισε οτι εκίνη την εποχή τα νομίσματα αυτά ήταν σαν τα δολάρια.
Ο σκελετός και η ταυτότητα του νεκρού
Δεν ξέρουμε ακόμα αν ο νεκρός ήταν ένας. «Αυτόν βρήκαμε» είπε χαρακτηριστικά η κα Περιστέρη. Mετά από πιέσεις αποκάλυψε ότι ο σκελετός είναι «σχετικά αρτιμελής» κι ότι βρέθηκαν κομμάτια από τα άκρα του καθώς και το κρανίο του. Δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για το φύλλο ή την ταυτότητα του νεκρού, ενώ ο σκελετός βρίσκεται ακόμα στο Μουσείο της Αμφίπολης. Σε ερώτηση αναφορικά με την παλαιότερη δήλωσή της ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται θαμμένος στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου η κα Περιστέρη δήλωσε: «Με ένα λιοντάρι στην κορυφή και ένα τέτοιο τεράστιο μνημείο θα μπορούσε να είναι στρατηγός είχα πει όταν με είχατε ρωτήσει παλιότερα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός δεν θα μπορούσε ποτέ ένας αρχαιολόγος να πει αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση. Εγώ μιλώ με βάση το ίδιο το μνημείο. Είπα ότι όταν υπάρχει ένα λιοντάρι στην κορυφή θα μπορούσε να είναι στρατηγός. Δεν απαντώ σε θεωρίες συνωμοσίας ότι εκεί είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος» Η κα Περιστέρη διευκρίνισε βέβαια ότι τίποτα δεν αποκλείεται.
Ανασκαφή από εθελοντές;;;;
Η κα Περιστέρη υποστήριξε ότι υπήρχαν εθελοντές στο προσωπικό της ανασκαφής κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της γγ του Υπουργείου Πολιτισμού που διέψευσε ότι υπήρχαν εθελοντές στην ανασκαφή λέγοντας ότι υπήρχε μία και μόνη συνεργάτιδα- εθελόντρια της κας Περιστέρη.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε η δήλωση πως τo μνημείο ήταν αρχικά επισκέψιμο και ανοιχτό στο σημείο της εισόδου.
Οι Καρυάτιδες και το δοκαρι
Είναι φτιαγμένες από «εξαιρετικό μάρμαρο», είπε η κα Περιστέρη. Ενα δοκάρι, πιθανότατα από το επιστύλιο που βρίσκεται πίσω απο τις Καρυάτιδες, κατέστρεψε το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας. Πρόσθεσε ότι οι χώροι έχουν ύψος τριών μέτρων και πλάτος 4,3 και ήταν καλυμμένοι με χώμα μέχρι πάνω το οποίο και αφαιρέθηκε με μεγάλη προσοχή.
Ο τέταρτος θάλαμος ήταν έτοιμος να καταρρεύσει
Για να γίνει η ανασκαφή έγιναν υποστηλωτικά έργα. Όπως δήλωσε ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος ο τέταρτος θάλαμος ήταν ένα βήμα πριν την κατάρρευση και του έγινε υποστύλωση με 180 ράβδους ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να μπουν μέσα
Ο Λέοντας και η λίμνη Κερκίνη
Το βάθρο του Λέοντα της Αμφίπολης που φαινόταν από παντού ήταν τεράστιο , αλλά πολλά από τα κομμάτια του βρίσκονται στον πάτο της Λίμνης Κερκίνης και θα φανούν όταν υποχωρήσουν και άλλο τα νερά.
Το ψηφιδωτό
Το ψηφιδωτό και το δάπεδο μας δίνουν και την χρονολογία του τύμβου και τοποθετούνται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. και ότι η αποκατάσταση του προχωρά.
Ήταν η πρώτη επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης μετά τις 10 Αυγούστου.
Την εκδήλωση συντόνισαν ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
huffingtonpost.gr/
Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
20.000 ευρώ σε κάδο ανακύκλωσης: Η εντιμότητα και η Αστυνομία έγραψαν το happy end
Ένα απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε όταν ένας υποδιευθυντής καταστήματος τεχνολογίας ανακάλυψε 20...
Defend Salonica: Το εγκληματικό modus operandi της ακροδεξιάς οργάνωσης – Πώς στρατολογούσαν ανήλικα και χτυπούσαν με ληστείες, επιθέσεις και βανδαλισμούς
Το modus operandi της οργάνωσης Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης ή αλλιώς Defend Salonica, 28 μέλη...
Απάτη Εκατομμυρίων ευρώ: Λογιστής εξαπάτησε χιλιάδες Ρομά μέσω TaxisNet
Μια πρωτοφανής υπόθεση απάτης, με θύματα περισσότερους από 4.000 Ρομά από όλη την Ελλάδα...
Κορυφαία ΜΜΕ μιλούν ακόμη και για παραίτηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο δυσμενών δημοσιευμάτων όχι μόνο στον ελληνικό...
Τα πιο διαβασμένα της εβδομάδας
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις