Skip to main content
|

Ανάβουν φωτιές οι υπερεξουσίες της νέας Frontex

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Διχάζει τα κράτη-μέλη το «τολμηρό σχέδιο» της Κομισιόν για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την προστασία του χώρου Σένγκεν.

 
Τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής, που η προσφυγική κρίση θα βρεθεί ακόμη μία φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων των 28 ηγετών, η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής που θα αντικαταστήσει τη Frontex και η οποία σε περίπτωση κρίσεων θα μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Σύμφωνα με την πρόταση, αν ένα κράτος-μέλος δέχεται σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις και αδυνατεί να τις αντιμετωπίσει, θέτοντας σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει την άμεση επέμβαση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, χωρίς να χρειάζεται σχετικό αίτημα από το εν λόγω κράτος-μέλος.
Ο νέος οργανισμός φύλαξης των συνόρων θα αναλύει διαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προκειμένου να αποσοβηθούν οι κρίσεις, θα έχει τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ιδίως με τα δυτικά Βαλκάνια, θα βοηθά στην ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών, ενώ παράλληλα θα βοηθά στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται.
 
Οσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του νέου οργανισμού, θα υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με εκείνο της Frontex (μόνιμο προσωπικό 1.000 ατόμων), αντλώντας προσωπικό από μια εφεδρεία 1.500 συνοριοφυλάκων των κρατών-μελών. Το προσωπικό από αυτή την εφεδρεία θα κινητοποιείται εντός τριών ημερών όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο. Το κόστος του νέου οργανισμού αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή το διπλάσιο σε σχέση με το ετήσιο κόστος της Frontex.
Το σχέδιο της Επιτροπής θα συζητηθεί αύριο στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και αναμένεται να αντιμετωπίσει ποικίλες αντιδράσεις από ορισμένα κράτη-μέλη τα οποία θεωρούν ότι μια τέτοια λύση αποτελεί παραχώρηση μέρους της κυριαρχίας τους. Παρά τη στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας, το σχέδιο έχει ήδη εγείρει διαφωνίες από κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Πολωνία.
 
Οι αδυναμίες
«Σ' έναν χώρο ελεύθερης μετακίνησης χωρίς εσωτερικά σύνορα όπως είναι ο Σένγκεν, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης πρέπει να γίνει κοινή ευθύνη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες του παρόντος συστήματος ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2015 εισήλθαν στην ΕΕ 1,5 εκατομμύριο μετανάστες. Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, μόνο 413.800 μετανάστες έκαναν αίτηση ασύλου στα κράτη-μέλη.
 
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι το σχέδιο αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. «Σήμερα δημιουργούμε περισσότερη Ευρώπη, για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, για την αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών, για την ενίσχυση του συστήματος ασύλου γι' αυτούς που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.
 
Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση του κώδικα Σένγκεν προκειμένου να επιτραπεί η διενέργεια συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια). Παράλληλα θα γίνεται ταυτοποίηση των βιομετρικών στοιχείων των επιβατών με βάσεις δεδομένων, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, η βάση δεδομένων της Interpol και αντίστοιχα εθνικά συστήματα πληροφοριών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα άτομα που εισέρχονται στην ΕΕ δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια.
Τέλος, η Επιτροπή πρότεινε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό.
 
 
πηγη: ΕΘΝΟΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία