Απεργία πείνας και δίψας από Τετάρτη αρχίζει ο Νίκος Ρωμανός
Το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») θα εφαρμοστεί και στον Ρωμανό «εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου» (το οποίο δεν χορήγησε εκπαιδευτική άδεια στον 20χρονο απεργό πείνας), δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, καλώντας τους γονείς του και όσους τον περιβάλλουν «να δώσουν να καταλάβουν όλοι ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην κινδυνεύσει μια ζωή», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ενημέρωση από τους συνηγόρους του Νίκου Ρωμανού αναφέρει ότι ο κρατούμενος απεργός πείνας αποφάσισε να αρχίσει από αύριο, Τετάρτη, και απεργία δίψας – θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του. Το σκεπτικό του για την απόφαση αυτή, όπως το μεταφέρουν οι δικηγόροι του, είναι ότι βλέποντας το πώς εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός για λόγους σκοπιμότητας δεν δέχεται καμία από τις λύσεις που του προτείνονται.
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης οι αλληλέγγυοι απηύθυναν κάλεσμα για συγκέντρωση στις 20.30 στο Σύνταγμα μέσω του Διαδικτύου. Στις 21.20 έκλεισε η λεωφορειολωρίδα στην Αμαλίας μπροστά στην πλατεία Συντάγματος. Λίγο αργότερα είχε κλείσει ολόκληρη η Αμαλίας από μερικές εκατοντάδες, ενώ ανάμεσα στο πλήθος ήταν παρών και ο Γιώργος Ρωμανός, πατέρας του απεργού πείνας. Σε διακριτική απόσταση βρίσκονται δύο διμοιρίες ΜΑΤ.
Μετά τις 22.00 έκλεισαν και η λεωφόρος Βασ. Σοφίας, η οδός Πανεπιστημίου και η οδός Όθωνος, ενώ έχει τοποθετηθεί αστυνομικός φραγμός από κλούβες μπροστά στα «λουλουδάδικα».
Οι συγκεντρωμένοι ανακοίνωσαν λίγο μετά τις 22.30 ότι θα πάνε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπου νοσηλεύεται ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός, ωστόσο οι περισσότεροι παραμένουν στον χώρο μπροστά από τη Βουλή, κάτι που έγινε με παραίνεση του πατέρα του κρατούμενου. Περί τις 23.10 μικρές ομάδες συγκεντρωμένων άρχισαν να αποχωρούν.
Ήδη γίνεται κάλεσμα προς αλληλέγγυους να συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα την Τετάρτη στις 12.00 το μεσημέρι, όταν και είναι προγραμματισμένη η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που έχει κατατεθεί από το ΠαΣοΚ.
Απόρριψη τροπολογιών
Νωρίτερα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, ο κ. Αθανασίου δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση που υπέβαλλαν με τροπολογία τους ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι για χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού («βραχιολάκι»), σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της μη παραβίασης των όρων της εκπαιδευτικής άδειας προς κρατουμένους, δηλώνοντας ότι «ένας υπόδικος για εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής με κατ’ οίκον περιορισμό και ηλεκτρονική επιτήρηση». Επιπλέον, δήλωσε προς την αντιπολίτευση ότι «η εκπαιδευτική άδεια δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική», ούτε προβλέπεται αίτηση θεραπείας στο ποινικό δίκαιο, όπως προβλέπει η πρότασή της.
Πάντως, είπε ότι «μπορεί να λυθεί το θέμα» εφόσον θα γίνεται η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των σπουδών του από την φυλακή, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ παρέπεμψε και στην εφαρμογή του μέτρου με το «βραχιολάκι» εφ’ όσον βεβαίως υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, δηλαδή η σχετική κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου, αφού εξήγησε ότι για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προφυλάκισή τους. Πάντως, σημείωσε ότι «με την ευκαιρία του Ρωμανού είπαμε να επισπευθούν οι διαδικασίες για το “βραχιολάκι”».
Η θέση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να δηλώνει ότι «ευχόμασταν να μην επιβεβαιώσετε τους χειρότερους φόβους μας». «Περίμενα με πολύ καλή πίστη να σας ακούσω γιατί αυτό που κρίνεται σήμερα είναι η αξιοπιστία της Πολιτείας απέναντι σε εκείνους τους οποίους έχει στην ευθύνη της και οι κρατούμενοι είναι ανθρώπινες υπάρξεις και για ότι τους συμβαίνει έχει την ευθύνη η Πολιτεία». «Ο Ρωμανός ζητάει εκείνο που εγγυάται η Πολιτεία το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Εισήχθη, τον βραβεύσατε και τώρα συμπεριφέρεστε ως πολιτικοί απατεώνες. Είναι εξαπάτηση. Είναι τεράστια η ευθύνη της Πολιτείας», πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον να επανεξετάσει την στάση του.
«Μην δημιουργούμε εντυπώσεις», απάντησε ο κ. Αθανασίου ενώ τόνισε ότι «δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα εξ αποστάσεως και εναπόκειται να ψηφιστεί η ηλεκτρονική παρακολούθηση, τα “βραχιολάκια”». Όσον αφορά την τροπολογία της αντιπολίτευσης είπε ότι «δεν προσφέρει τίποτα».
ΣΥΡΙΖΑ: «Εξαιρείτε τον Ρωμανό από το “βραχιολάκι”»
Η κυρία Κωνσταντοπούλου επανήλθε στο θέμα λέγοντας ότι «με τις εξαιρέσεις που έχετε για το “βραχιολάκι” αυτό τον άνθρωπο τον εξαιρείτε». Και συμπλήρωσε: «Μην κρυβόμαστε. Έχετε κάποιο επιχείρημα για το οποίο δεν θέλετε να πάει ο συγκεκριμένος άνθρωπος στην σχολή του; Να το ακούσουμε. Ο σκοπός είναι να εξουθενωθεί, να υποταγεί; Ξανασκεφτείτε το».
Κατά τα λοιπά, ο κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι είναι ψευδές το επιχείρημα ότι η Πολιτεία στέρησε τις εκπαιδευτικές άδειες από τον Ν. Ρωμανό και ότι εκδικείται για τις απόψεις του και τις πράξεις του. «Δεν είναι αληθές. Η δημοκρατία δεν εκδικείται με βάση το φρόνημα», είπε, σημειώνοντας πως όσοι διαβάσουν τον Ποινικό Κώδικα θα διαπιστώσουν ότι λέει πως ο επιτυχών δεν δικαιούται αυτόματα άδεια και πως το δικαστικό συμβούλιο και ο ανακριτής κρίνουν το αίτημα. «Αυτοί είναι οι αρμόδιοι. Όσοι μπήκαν στον κόπο θα κατάλαβαν ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες να λάβει άδεια όχι γιατί το θέλει η κυβέρνηση και ο υπουργός αλλά διότι έτσι ορίζει ο νόμος», τόνισε.
Είπε, πάντως, ότι «μπορεί σήμερα να μην δικαιούται αδείας, έπειτα όμως από ένα χρονικό διάστημα μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις». «Η Πολιτεία δεν του στέρησε εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται. Είναι διαφορετικό τι δικαιούται και τι δεν δικαιούται ένας έγκλειστος που πετυχαίνει την εισαγωγή σε σχολή», σημείωσε. Και υπογράμμισε ότι «στο μέτρο του δυνατού πρέπει να τους διαφυλάξουμε να σπουδάσουν», εξηγώντας ότι «η τεχνολογία δίνει λύσεις με την δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης των σπουδών». Και εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευχή να αναθεωρήσει ο Ρωμανός την απόφασή του και να σταματήσει την απεργία πείνας.
Όσον αφορά την καθυστέρηση του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης, τόνισε ότι για αυτό ευθύνονται οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί και ότι ο ίδιος έχει δώσει εντολή να επισπευθούν οι διαδικασίες «και να τρέξει το θέμα».
tovima.gr