Απέτρεψε η Μέρκελ χθες σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας;
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσέλιδα της εφημερίδας Bild μόνο με την παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αποτράπηκε την Τρίτη ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου. Μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας χθες το πρωί πως θα διεξαγάγει γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου, είχαν αρχίσει να πετούν αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας πάνω από το νησί. Η Ελλάδα αντιδρώντας έστειλε δικά της πολεμικά προκειμένου να αναχαιτίσει τα τουρκικά. Κατόπιν αυξημένης κινητικότητας στην τουρκική ναυτική βάση Ακσάζ το ελληνικό ναυτικό τέθηκε το μεσημέρι σε συναγερμό, οι άδειες των στρατιωτών ανακαλέστηκαν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο στην Αθήνα.
Το απόγευμα της Τρίτης κατέστη σαφές ότι 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνονταν σύμφωνα με πληροφορίες της Bild προς το Καστελόριζο. Παράλληλα και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλεαν προς το νησί. Η κατάσταση θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σύμφωνα με την εφημερίδα ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση. Με τη μεσολάβηση της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επικοινώνησε τόσο με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή», ο τουρκικός στόλος άλλαξε πορεία.
Επικοινωνία Μέρκελ με Μητσοτάκη και Ερντογάν
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο ότι στις τηλεφωνικές της συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε και το θέμα των τουρκικών γεωτρήσεων στο Αιγαίο. Η κ. Ντέμερ δεν θέλησε όμως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Α. Μέρκελ επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε το απόγευμα από τον έλληνα πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο για τις νεότερες ενέργειες της Τουρκίας, δηλαδή για τα τουρκικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονταν προς το Καστελόριζο, προφανώς για να διασφαλίσουν τις γεωτρήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ανεχτεί τέτοιου είδους ενέργειες. Σε μήνυμά του στο Twitter χθες τη νύχτα ο κ. Ερντογάν ενημέρωσε μεν για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κ. Μέρκελ, αλλά παρέλειψε να αναφέρει ότι ένα από τα θέματά τους ήταν και οι γεωτρήσεις.
Προϋποθέσεις ενός διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας το μεσημέρι της Τετάρτης σε ερώτηση της Deutsche Welle για τη γερμανική στάση σε ότι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά τις νεότερες εξελίξεις στο Αιγαίο, δήλωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ να προωθεί τον διάλογο με την Τουρκία, επειδή τη θεωρεί ως μια στρατηγικά σημαντική χώρα. Την ίδια όμως στιγμή ό ίδιος εκπρόσωπος κατέστησε σαφές, πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η Τουρκία να τηρεί το διεθνές δίκαιο. «Συνεπώς», τόνισε, «η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα είναι μόνο εφικτή αν η Άγκυρα απέχει από προκλητικές ενέργειες στην Α. Μεσόγειο», δηλαδή τις γεωτρήσεις. Η Γερμανία δεν θέλει μια ένταση στην Α. Μεσόγειο αλλά τη διεξαγωγή ενός «συνετού» διαλόγου. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει χθες στην Αθήνα και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
H ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ πριν από λίγο:
«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
dw/ ΑΠΕ - ΜΠΕ