Από «Ι1» σε «Ι3 Ψυχολογικό» με κατά παραγγελία γνωμάτευση στρατιώτης που διαμαρτυρήθηκε για ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό!
Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, στο 644 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού που βρίσκεται στο στρατοπέδου Κανδυλάπτη στην Αλεξανδρούπολη μεταφέρθηκε με μετάθεση στρατιώτης ο οποίος πριν τη μεταφορά του είχε βγει θετικός σε rapid test για τον Covid-19 στη μονάδα που ήταν. Μετά την έλευσή του στο στρατόπεδο, αντί να απομονωθεί άμεσα σε κάποιον ειδικό θάλαμο, να του παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα και να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά μέχρι να του γίνει μοριακό τεστ, με ευθύνη της διοίκησης τον περιέφεραν στο στρατόπεδο σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Το γεγονός αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στους στρατιώτες που ήταν παρόντες εκείνη τη στιγμή, οι οποίοι εξέφρασαν προβληματισμό και την αγωνία τους για τα ελλιπή μέτρα προστασίας, όπως είχαν κάθε δικαίωμα. Οπως οι ίδιοι ανέφεραν, τέθηκε σε κίνδυνο το σύνολο των στρατιωτών και του μόνιμου προσωπικού. Ιδιαίτερα αφού αυτά γίνονταν δύο βδομάδες πριν τις εορταστικές άδειες του Πάσχα, με τον φόβο να μεταφέρουν τον κίνδυνο στα σπίτια τους.
Η απάντηση του διοικητή του 644 Μ/Κ ΤΠ ήταν να παραπέμψει έναν από τους παραπονούμενους στρατιώτες επειδή διαμαρτυρήθηκε, με αβάσιμα στοιχεία και άδικες κατηγορίες, στον υποδιοικητή ψυχίατρο του 216 ΚΙΧΝΕ, με κατά παραγγελία γνωμάτευση, για να δώσει αναβολή στον στρατιώτη. Εκεί ο στρατιώτης, αφού εξήγησε για τις ανύπαρκτες αναφορές του διοικητή και τα ανυπόστατα ψυχιατρικά στοιχεία και περιστατικά που επιδίωκε να του προσάψει, απαίτησε να συνεχίσει κανονικά τη θητεία του. Με την πίεση του στρατιώτη αποφεύχθηκε η αναβολή, και παρουσιάστηκε μάλιστα ως χαριστική η γνωμάτευση που τον κατέτασσε αβάσιμα από Ι1 σε Ι3 Ψυχολογικό. Επιπλέον, ο ψυχίατρος επισήμανε πως αν ξαναφτάσει τέτοιο πληροφοριακό σημείωμα στα χέρια τους «δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα».
Οι μέθοδοι που επιστράτευσε ο διοικητής του 644 Μ/Κ ΤΠ, με τη συμβολή του υποδιοικητή του 216 ΚΙΧΝΕ, είναι απαράδεκτες και θυμίζουν άλλες εποχές, δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό. Η διοίκηση έχει υποχρέωση να ανακαλέσει αυτήν την άθλια και κατά παραγγελία γνωμάτευση που αφορά τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Την πλήρη ευθύνη για τις ενέργειες της διοίκησης του στρατού έχει η κυβέρνηση.
Αμεση παρέμβαση έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης με τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, όπου διαμαρτυρήθηκε έντονα για το γεγονός και απαίτησε αυτές οι αντιδραστικές αποφάσεις να παρθούν εδώ και τώρα πίσω δηλώνοντας: «Καμιά επανάπαυση. Καλούμε το λαό, τη νεολαία και τους φαντάρους με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Το ΚΚΕ θα είναι πάντα στο πλευρό τους».
Αυτό το αίτημα έχουν εκφράσει και οι δικηγόροι του στρατιώτη τόσο κατά την επικοινωνία τους με τη διοίκηση του τάγματος, όσο και σε δήλωσή τους, όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «…αποτελεί ένα γεγονός που δημιουργεί γενικότερο σοβαρό προβληματισμό και κίνδυνο: Να χαρακτηρίζεται δηλαδή, με αυθαίρετο και “τιμωρητικό” τρόπο ως ψυχικά ασθενής όποιος στρατευμένος παραπονεθεί στο πλαίσιο της θητείας του, ακόμη και για στοιχειώδη ζητήματα διαβίωσης στη στρατιωτική μονάδα, με όποιες φυσικά σοβαρές αρνητικές συνέπειες έχει αυτός ο αβάσιμος χαρακτηρισμός στην προσωπικότητά του, στη στρατιωτική, επαγγελματική και ιδιωτική ζωή του».
Εξάλλου, με διαμαρτυρίες και δηλώσεις τους δεκάδες φαντάροι από στρατόπεδα της Ελλάδας και της ΕΛΔΥΚ, μαζικοί φορείς, συνδικαλιστές, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζουν την καταδίκη τους γι’ αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια και τη συμπαράστασή τους στον στρατιώτη του 644 Μ/Κ ΤΠ, απαιτώντας κι αυτοί με τη σειρά τους την ανάκληση της άδικης και αβάσιμης γνωμάτευσης, κάτι που δεν είχε γίνει έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.
Πηγή: Ριζοσπάστης