Skip to main content
|

Ασφαλιστικό: Μάχη στα έδρανα, πόλεμος διαρροών και πόλωση

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Σε ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση και μετωπική σύγκρουση Αλέξη Τσίπρα- Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό, με τον πρωθυπουργό να θέτει το δίλημμα "ή με τους δανειστές ή με το λαό" και τον πρόεδρο της ΝΔ να τον κατηγορεί ότι σπέρνει ταξικό μίσος.

Κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός άσκησε πίεση στα κόμματα τις αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις εναλλακτικές προτάσεις τους στην προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καλώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μην παίζουν «κρυφτό» απέναντι το πρόβλημα και προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν σήμερα μέτρα τότε το σύστημα θα καταρρεύσει. Παράλληλα σε ένα σαφές μήνυμα στους αγρότες προανήγγειλε ευνοϊκές ρυθμίσεις για το φορολογικό τους.

Καταλόγισε δε ευθέως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι με το συνεχίσουν να μην παρουσιάζουν εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος ουσιαστικά ταυτίζονται με την πρόταση του ΔΝΤ για περικοπές.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δική του πρωτολογία, που ήταν και η πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΝΔ, έκανε αυτοκριτική για τις διαχρονικές ευθύνες και της ΝΔ για τη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού (αλλά αποδίδοντας το κύριο βάρος στον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ) και κυρίως, ένα ενδιαφέρον πολιτικό άνοιγμα στο χώρο του εκσυγχρονισμού μέσω της υπεράσπισης του Τάσου Γιαννίτση.

“Μέχρι τον Αύγουστο ήταν το δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο. Τωρα το αριστερά- δεξιά. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος, μας πάτε πίσω σε εποχές διχασμού”, είπε ο κ.Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό, ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του για περικοπές στο δημόσιο ως ισοδύναμο για να απόφευχθούν τα μέτρα ύψους 1,8 δισ. και η πρόταση του για αναστολή των αυξήσεων 150 εκ ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους.
Μεταξύ πρωτολογίας και δευτερολογίας, η αναμέτρηση των δύο συνεχίστηκε και εκτός αίθουσας, με διαρροές από το Μαξίμου για την ομιλία Μητσοτάκη και την έντονη αντίδραση της Συγγρού.
Για ήττα «κατά κράτος» του προέδρου της ΝΔ, έκαναν ειδικότερα λόγο κυβερνητικές πηγές. Υποστήριζαν ότι "ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο έχασε κατά κράτος την πρώτη του συζήτηση στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος, αλλά αποκάλυψε ότι: 1.Επιδιώκει την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, γεγονός που μεταφράζεται σε εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. 2.Προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση 3.Επιμένει στις περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα -πάντα αμετανόητος. 4.Καλεί την κυβέρνηση να προσέξει την αδήλωτη εργασία. 5.Άσκησε κριτική στη ΝΔ και απένειμε έπαινο στον Τ. Γιαννίτση."
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμιά πρόταση για το ασφαλιστικό παρά, μόνο, επανέφερε στην επιφάνεια, σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή, το mail Γκ. Χαρδούβελη. Ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης «συντάχθηκε κάτω από τις «φτερούγες του ΔΝΤ» αγνοώντας ακόμα και τις διαφορές που έχει το Ταμείο με Κομισιόν και ΕΚΤ».
Στις διαρροές του Μαξίμου απάντησαν με εμφανή ενόχληση για το γεγονός ότι έγιναν την ώρα που συνεχιζοταν η συζήτηση, κύκλοι του κ.Μητσοτάκη:
"Αφού ο πρωθυπουργος δεν αισθάνεται άνετα στην αίθουσα της Βουλής με τον αρχηγο της αξιωματικης αντιπολίτευσης, επιλέγει να μιλήσει ξανα με διαρροές. Αυτή τη φορά λίγο πριν τη δευτερολογία του. Όσοι είδαν κατάλαβαν. Άλλωστε το κατά συρροής ψέμα δεν μπορεί να νικήσει ποτέ την αλήθεια".

Οι τόνοι ανέβηκαν με το Γιώργο Κατρούγκαλο να σχολιάζει ειρωνικά ότι "η αντιπολίτευση δεν ισοδυναμεί με παρθενορραφή" και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντά στον κ.Μητσοτάκη ότι "η αναδιανομή δεν είναι ταξικό μίσος".
Ο κ.Τσίπρας στη δευτερολογία του αποκάλεσε τον κ.Μητσοτάκη "γιαλαντζί μεταρρυθμιστή". Κατέθεσε στοιχεία για 51 μετακλητούς του κ. Μητσοτάκη και για το σύστημα προσλήψεων 4-2-1 της κυβέρνησης Σαμαρά. Κατήγγειλε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε μειώσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και περικοπές σε κύριες και επικουρικές.

Με τη φράση "Its the IMF Euclid" απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ στα αγγλικά κατά τη δευτερολογία του. Απετάχθη την κατηγορία του νεοφιλελεύθερου μνημονιακού που συμφωνεί με το ΔΝΤ. "Δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ, εσείς είσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ, τα πράγματα είναι απλά", είπε στον κ.Τσίπρα. Άφησε αιχμές για το ενδεχόμενο εξεταστικής με αντικείμενο εάν ο πρωθυπουργός γνώριζε όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης για δεύτερο σχέδιο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα της πόλωσης, τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να δώσουν το δικό τους στίγμα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε διμέτωπο και κατά του Αλέξη Τσίπρα και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας στον πρώτο "Δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εχθρους και βαρβάρους" και στο δεύτερο "Δεν χρειαζόμαστε το αντι- ΣΥΡΙΖΑ". Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης υπενθύμισε στον κ.Μητσοτάκη ότι η ΝΔ διαδήλωνε κάποτε κατά του νόμου Γιαννίτση, τον οποιο τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αν θέλουν να λύσουν το ασφαλιστικό να ξεκινήσουν από την επιστροφή των αποθεματικών. Όσο για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη έδωσε για άλλη μία φορά σόου, κατηγορώντας τους διαδηλωτές της κατσαρόλας.

Σχετικα με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτακη για συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ, κύκλοι του προέδρου της ΝΔ έλεγαν τα εξης: "Για να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες, η ΝΔ προτείνει τον συμψηφισμό όσων χρωστούν με τις επιδοτήσεις που αυτοί έλαβαν τον τελευταίο χρόνο". Την πρόταση αυτή σχολίασε αρνητικά ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία και την τριτολογία του.
Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ της κυβερνητικής πρότασης και εκείνης της αξιωματικής αντιπολίτευση για το ασφαλιστικό, κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη. Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης που λέει ότι θα επιβιώσουν μόνο όσοι έχουν τις δυνατότητες» είπε ασκώντας έμμεση κριτική στις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη. «Δεν συμφωνούμε με τον συμψηφισμό που προτάθηκε για το συμψηφισμό επιδοτήσεων και ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό θα σήμαινε ότι το 40% των αγροτών θα είχε περικοπές στις επιδοτήσεις» πρόσθεσε στηλιτεύοντας την πρόταση του κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε: «δεν συμφωνούμε με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα προκαλούσε 70% μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μειωθούν εκ νέου οι συντάξεις που περικόπηκαν κατά 35% τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τους επαγγελματικούς φορείς για το ασφαλιστικό και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το τελικό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα είναι θετικό.

 

news247.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία