Ελλάδα

13/01/2016 - 11:42

Αθήνα κατά Αγκυρας για το προσφυγικό

&n

bsp;

Στη σχεδόν ολοκληρωτική απουσία βούλησης της Αγκυρας, να διαδραματίσει τον ρόλο που ανέλαβε προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, αποδίδουν από την κυβέρνηση την πρακτική αναστολή των σχεδιασμών για την πραγματοποίηση της λεγόμενης τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, με εξαίρεση τις ημερομηνίες επίσκεψης Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Λέσβο ή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο ρυθμός καθημερινών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών παραμένει σχεδόν αμετάβλητος από τη συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. πριν από σχεδόν 45 ημέρες. Γεγονός που, όπως λένε, δείχνει ότι οι τουρκικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους κατά το δοκούν.

Πέρα, βέβαια, από τις ελληνικές επιφυλάξεις, φαίνεται ότι και η κ. Αγκελα Μέρκελ, αρχικά ένθερμη για τη συγκεκριμένη τριμερή (ή τετραμερή με τη συμμετοχή της Επιτροπής όπως ζητούσε η Ελλάδα) σύνοδο, ιεραρχεί σε υψηλότερο επίπεδο πλέον τις κομματικές ισορροπίες στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας. Το –ούτως ή άλλως– αρνητικό για την προσφυγική πολιτική της κ. Μέρκελ κλίμα έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες από τα γεγονότα στην Κολωνία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι μια τριμερής υπό τις παρούσες συνθήκες θα εξέπεμπε λάθος μήνυμα, καθώς θα φαινόταν ότι η Τουρκία επιβραβεύεται για την αθέτηση των υποχρεώσεών της έναντι της Ε.Ε. Παράλληλα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι μέσα στις επόμενες 45 ημέρες θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για την υπόλοιπη ατζέντα των δύο χωρών. Πιθανολογείται μια συνάντηση στο Νταβός μεταξύ των κ. Αλ. Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου, δίχως, πάντως, να έχει δρομολογηθεί κάτι συγκεκριμένο. Πιθανότατα, οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο και όχι για ικανό χρονικό διάστημα. Η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται για στις αρχές Μαρτίου, οπότε και έχει δρομολογηθεί το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ). Το ΑΣΣ θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κάπου στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Από την πλευρά της Τουρκίας ζητούν την ανταλλαγή επισκέψεων, ώστε να προγραμματιστεί ακόμη μία συνάντηση και σε ελληνικό έδαφος, σε κάποιο νησί του Αιγαίου (όπως η Σύμη). Ωστόσο, στην Αθήνα θεωρούν ότι η περίοδος για ανταλλαγές επισκέψεων δεν είναι ευνοϊκή και μεταθέτουν τη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο μέλλον.

 

πηγη: εφημεριδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το άρθρο!