Ελλάδα

01/04/2023 - 17:03

Βίντεο: Η συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στη Ναταλία Γερμανού - "Αυτοί είστε"

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη Ναταλία Γερμανού και στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» στον «Alpha».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι χρειάζεται συνολικά αλλαγή ρότας. Όσο πάμε στις ράγες αυτής της ανάπτυξης και του συστήματος που είναι για τους λίγους, τόσο τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα.

Ερωτώμενος αν το ΚΚΕ θα συνεργαστεί με άλλο κόμμα, ο Δ. Κουτσούμπας είπε, ότι αν έλεγε ότι θα συνεργαστεί με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο και δεν θα το πίστευε κανείς.

Επισήμανε ότι οι πολιτικές αυτών των κομμάτων, που τις γνωρίσαμε και ήταν κυβερνητικά κόμματα, καθώς και η ΝΔ κυβέρνησε πριν και κυβερνά τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε περίπου 5 χρόνια, άλλα κόμματα που είναι στη Βουλή έχουν κυβερνήσει ή συμμετείχαν οι αρχηγοί τους ως υπουργοί σε κυβερνήσεις άλλων, ο κ. Βαρουφάκης ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βελόπουλος ήταν στο ΛΑ.Ο.Σ. που συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν κριθεί πολιτικά.

Έχουν ρημάξει τον κόσμο στη φορολογία, έχει εκτιναχθεί η ακρίβεια, υπάρχει ενεργειακή φτώχεια, ιδιωτικοποιείται το νερό, γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ο πόλεμος είναι στη γειτονιά μας και εμείς στέλνουμε οπλικά συστήματα και κανείς δεν λέει ότι θα καταργήσει τα μνημονιακά και αντιλαϊκά μέτρα. Ή ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Υγεία, την Παιδεία, την πολιτική προστασία που θεωρείται κόστος να πάρεις πυροσβέστες ή μέτρα πρόβλεψης.

Δεν μπορείς να κατατμείς τον σιδηρόδρομο και μετά να τον πουλάς σε ιταλική εταιρεία και να δημιουργείται το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών. Δεν μπορεί να «απελευθερώνεις» την ενέργεια και να δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα εν ονόματι της πράσινης ανάπτυξης, που καμία σχέση δεν έχει με το περιβάλλον και να βλέπεις δάση να καταστρέφονται από τις ΑΠΕ.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν θα δείξει στήριξη ή ανοχή σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση. Έχουμε Πρόγραμμα, έχουμε πολιτική πρόταση, είμαστε έτοιμοι για να συμμετέχουμε στην διακυβέρνηση της χώρας, αλλά με άλλους όρους, με άλλες προϋποθέσεις, με τον λαό πραγματικά κυρίαρχο, να είναι στην εξουσία τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκπομπή αποκάλυψε και μία ιστορία με πρωταγωνίστρια την κόρη του κ. Κουτσούμπα, η οποία κάποτε μοίραζε φυλλάδια του ΚΚΕ. Όπως είπε και ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, "ήταν φοιτήτρια και μοίραζε φυλλάδια και μία κυρία της είπε ότι ο Κουτσούμπας σας κοροϊδεύει. «Εσείς μοιράζεται φυλλάδια κι αυτός έχει την κόρη του να σπουδάζει στην Αμερική», είπε η εν λόγω κυρία, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα μάλιστα να προσθέτει πως η κόρη του δεν αποκάλυψε την αλήθεια: "Δεν της είπε ότι είναι κόρη μου".

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις, το σύμφωνο συμβίωσης αλλά και την ανάδοχη και την τεκνοθεσία, για την ανάγκη κρατικής στήριξης και προστασία του παιδιού.

Τόνισε ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, η συμβίωση, δεν μπορεί να στηρίζεται σε καταναγκαστικούς όρους και μέτρα με οικονομικά κριτήρια ή άλλα κοινωνικά κριτήρια περασμένων εποχών.

Ζητήματα που πρέπει να λύνει ένα ζευγάρι στη συμβίωσή του και να είναι εξασφαλισμένα, όπως η Υγεία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κοινωνική ασφάλιση θα έπρεπε να λύνονταν από το κράτος, και για το κάθε πρόσωπο, ανεξάρτητα αν κάποιος είναι παντρεμένος ή όχι, αν έχει σχέση ή όχι, αν έχει ετερόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό ή ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το κράτος έχει αφήσει χωρίς κοινωνική στήριξη τους γονείς και τα παιδιά, χωρίς προστασία και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει κρατική φροντίδα, μέριμνα και στήριξη.

Στο τέλος της συνέντευξης η Ν. Γερμανού έδωσε στον Δ. Κουτσούμπα ένα βιβλίο για το πώς γράφτηκε το τραγούδι «Imagine» του Λένον, μια ποιητική συλλογή του Π. Ελυάρ και μια κούπα «αλλά αυτός... Είστε!».

Το "Αυτοί είστε" που έχει πει παλαιότερα στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι χωρίς αμφιβολία η πιο δημοφιλής ατάκα του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.Δεν μπορούσε, λοιπόν, να μην ερωτηθεί για τη συγκεκριμένη φράση κατά τη συνέντευξή του.

"Το εννοούσα για όλη την πολιτική τους, είναι μία έκφραση που χρησιμοποιώ και στην καθημερινή μου ζωή και μετά έγινε αυτό που έγινε. Το πήραν και έγινε πολύ γνωστό, viral", είπε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος δεν δίστασε να σχολιάσει και άλλες... παροιμιώδεις ατάκες του όπως για τη "Λιβαδειά" και τα... "φυντάνια".

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη Ναταλία Γερμανού από το Αρχείο του ΚΚΕ, τις επιστολές της Ηλέκτρας Αποστόλου στον άντρα της, από όταν ήταν στην εξορία, με τον οποίο συγκρούστηκε για τις πεποιθήσεις της, μια καινούρια έκδοση βιβλίου για τον Θάνο Μικρούτσικο και τη συλλεκτική έκδοση, το βιβλίο - cd «Θάνος Μικρούτσικος. Καντάτα για τη Μακρόνησο - Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι».

 

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη:

Μοιράσου το άρθρο!