Ελλάδα

26/09/2022 - 18:44

Διάβημα Άγκυρας για «στρατιωτικοποίηση νησιών»

Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα, καθώς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, “ζητήθηκε από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά“.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο. “Ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε προκειμένου να μπει τέλος στις παραβιάσεις στα νησιά και να αποκατασταθεί το μη στρατιωτικό καθεστώς” τονίζει από πλευράς του και το CNN Turk.

Στη Hurriyet γίνεται λόγος για “σκανδαλώδη αποστολή” τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων, που δώρησαν οι ΗΠΑ, στη Λέσβο και τη Σάμο, “τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς“.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), που πραγματοποίησαν αποστολές στο Αιγαίο, αποκάλυψαν τα τεθωρακισμένα στα εν λόγω νησιά.

Αυτά τα γεγονότα στις 18 Σεπτεμβρίου και 21 Σεπτεμβρίου αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το καθεστώς της GASA (Νησιά Μη Στρατικοποιημένου Καθεστώτος)” τονίζει η Hurriyet.

 

Διπλωματικές πηγές: "Παντελώς αβάσιμες οι τουρκικές αιτιάσεις"

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Μοιράσου το άρθρο!